forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Sâm Iun 13, 2026 6:19 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 14997 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 500, 501, 502, 503, 504, 505, 506 ... 1000  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Apr 05, 2012 6:50 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

La mine o zi senina sticla cu cer paclos ca la canicula de vara, acum a aparut niste cirrostratus dinspre N, la Caciulata ar trebui sa se auda tunete conform blitzortung, tare mi-e ca in seara asta inchid webcamul si aseara a fost doar o exceptie.

Am bagat plimbare in oras la ora 13 in pantaloni scurti, destul de timpurie folosirea lor, anul trecut am facut asta dupa 15 mai.

Sus

Subiectul mesajului: Re: Starea vremii : Discutii Generale
MesajScris: Joi Apr 05, 2012 9:04 pm 
Neconectat
Admin
Admin

Surprinzator de slaba activitatea convectiva astazi in Romania . Se schimba oare de maine ceva ? Mi-e tare teama ca in absenta liftingului gresit prognozat de modele acum 3-4 zile , ariile afectate de fenomenele convective vor fi mult mai restranse . Totusi fortajul mai mare asigurat de gradientul baric ar trebui sa produca o supa de celule in N Transilvaniei si prin Oltenia , iar spre seara ceva mai generalizat in vest :lol: . Asta pana sambata seara cand intra frontul rece .....
Intre timp am vazut si eu primele nicovale de anul acesta :lol: . Spre frustrarea mea , celulele organizate au trecut pe la est , la granita cu Ungaria :( .

Sus

MesajScris: Joi Apr 05, 2012 10:46 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Talvegul difluent de altitudine care va aborda sudul spre dimineata va aduce probabil oraje cu acumulari modeste, iar amplificarea peste tara catre amiaza accentueaza instabilitatea - convectie non-severa in absenta forfecarii

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Apr 06, 2012 1:53 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

Deocamdata prea liniste si Slatina intarzie sa deschida sezonul de convectie, Cb si fulgere, pe Blitzortung toate fulgerele sunt inca in afara granitelor. Forfecarea sau wind shear-ul cum i se zice pe Estofex vad ca e mereu o problema la noi, americanii au prea multa forfecare in orice perioada a anului.

Daca noaptea trecuta webcamul mergea chiar si la ora 4, acum in jurul orei 0 a fost sistat, posibil sa fi reprogramat stingerea atunci, oricum, niste tzarani, mai bine nu se apucau de treaba asta decat sa-si bata joc, ei gandesc ca noaptea nu sta nimeni sa se uite la fel cum in problemele tehnice profita de nestiinta clientilor.

Nu-mi plac camerele de pe Mobotix ca se misca cu 1 frame pe secunda, pe cand asta e in timp real, e streaming adevarat, dar in mainile unor cretini.

Sus

MesajScris: Vin Apr 06, 2012 5:04 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Vortex extins pana in troposfera superioara centrat chiar pe SE Romaniei - cu deplasare lenta spre NE. Inglobat in curgerea generala de SV de pe flancul anterior al talvegului principal din zona Scandinaviei...odata cu adancirea treptata a acestuia, deplasarea vortexului se va accelera si acesta isi va pierde individualitatea intr-o unda scurta in disipare peste Campia Rusa.
Momentan principalul efect in dinamica curgerii este crearea unei zone cu vant slab si variabil in altitudine peste Transilvania... de unde deplasarea lenta si nehotarata a celulelor convective si non-severitatea acestora...usoara tendinta de deplasare dinspre V-SV in nordul regiunii si dinspre E-NE in sudul acesteia observata si pe radar isi are explicatia in campul vantului in altitudine
Singura zona cu ceva potential de severitate pare acum sudul Moldovei, unde avem difluenta in altitudine si vant ceva mai intens la toate nivelele, cu suficienta forfecare.

Fişiere ataşate:
87457413_arlplot.gif
87457413_arlplot.gif [ 13.34 KiB | Vizualizat de 1727 ori ]
Sus

MesajScris: Vin Apr 06, 2012 10:29 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Hook echo excelent in Serbia, si vine spre Resita.

Pentru imagine, intrati la prognoze si previziuni - > Diagnoza ANM

http://wrf.rometex.org, e-mail : liviu.oana88@gmail.com

Sus

MesajScris: Sâm Apr 07, 2012 3:00 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

iceage scrie:
Vortex extins pana in troposfera superioara centrat chiar pe SE Romaniei - cu deplasare lenta spre NE. Inglobat in curgerea generala de SV de pe flancul anterior al talvegului principal din zona Scandinaviei...odata cu adancirea treptata a acestuia, deplasarea vortexului se va accelera si acesta isi va pierde individualitatea intr-o unda scurta in disipare peste Campia Rusa.
Momentan principalul efect in dinamica curgerii este crearea unei zone cu vant slab si variabil in altitudine peste Transilvania... de unde deplasarea lenta si nehotarata a celulelor convective si non-severitatea acestora...usoara tendinta de deplasare dinspre V-SV in nordul regiunii si dinspre E-NE in sudul acesteia observata si pe radar isi are explicatia in campul vantului in altitudine
Singura zona cu ceva potential de severitate pare acum sudul Moldovei, unde avem difluenta in altitudine si vant ceva mai intens la toate nivelele, cu suficienta forfecare.

De exceptie acest mic vortex...la un moment dat chiar isi construise un zid de Cb in jurul centrului :)

Imagine

Sus

MesajScris: Sâm Apr 07, 2012 10:46 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

65 mm au cazut in ultimele 24 h la Stana de Vale. Ma intreb oare ce echivalent are stratul de 34 cm prezent inca acolo...
Si la Cluj s-a scremut aseara de un 5 mm...

Sus

MesajScris: Sâm Apr 07, 2012 11:13 am 
Pentru admiratorii de statii Davis care utilizeaza softul din dotare iata un link interesant:
http://www.weatherlink.com/map.php
In Romania cred ca avem mai multe statii decat cele de pe harta, la Cluj, pe langa Aspar mai e una la nu stiu ce institut iar Vlad din Constanta nu cred ca foloseste weatherlinkul dar si el are Davis si or mai fi si altii care tin datele doar pt ei.
Mai este si unu din Bucuresti, tot Davis are, el transmite datele pe wunderground, cu ce soft numai el stie.

Sus

MesajScris: Sâm Apr 07, 2012 11:27 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Am citit in unele lucrari ca Golful Genova ar fi cea mai ciclogenetica zona de pe Terra.Ce parere aveti?

Sus

MesajScris: Sâm Apr 07, 2012 12:08 pm 
http://www.nrlmry.navy.mil/forecaster_h ... 0Pt2.3.pdf
O prezentare interesanta a zonei.

Sus

MesajScris: Sâm Apr 07, 2012 5:22 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

supercell scrie:
Am citit in unele lucrari ca Golful Genova ar fi cea mai ciclogenetica zona de pe Terra.Ce parere aveti?

e axiomatica afirmatia ta... :mrgreen:

Sus

MesajScris: Sâm Apr 07, 2012 6:13 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Da,de acord cu tine,nu poate fi demonstrata :) Ar trebui totusi sa o demostreze cei care au afirmat,mai corect ar fi fost sa spuna una dintre cele mai ciclogenetice zone.

Sus

MesajScris: Dum Apr 08, 2012 2:21 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

poate din Europa...desi depresiunea islandeza cred ca il bate la fund...

Sus

MesajScris: Dum Apr 08, 2012 3:54 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Si iata ca in Suceava a inceput sa ninga viscolit la o temperatura de 0 C. 8O

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 14997 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 500, 501, 502, 503, 504, 505, 506 ... 1000  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]