forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Vin Iun 12, 2026 5:11 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 45 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: APRILIE - 2012
MesajScris: Mie Mai 02, 2012 9:40 pm 
Tabelul pe care il face Dudu este compus doar din statiile care transmit date in flux international, adica cele 23 mari si late.
Orase ca; Tg Jiu, Timisoara, Oradea, Tg Mures nu fac parte din acest grup select si in consecinta datele acestora nu se gasesc pe niciun site meteo, decat pe meteoromania, asa cum le vezi in fiecare ora, altfel nicio sansa.
Baze de date nu exista decat probabil contracost, daca te adresezi ANM-ului din Tg Jiu.
In orasele in care exista aeroporturi macar exista o alternativa, datele orare sau semiorare, fara zecimale, transmise de acestea pe mai multe site-uri meteo.

Sus

MesajScris: Mie Mai 02, 2012 9:44 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Multam de lamuriri Eugen :D

Sus

MesajScris: Mie Mai 02, 2012 10:07 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

sorifin scrie:
Tin totusi sa fac o precizare.Sa nu raportam medii calculate intr-un mod la medii calculate in cu totul alt mod.Nu sunt corecte abaterile si se creeaza confuzie.

fals, pt ca vorbim de MEDII pe un interval lung in care totul se omogenizeaza, inclusiv abaterile datorate modului de calcul...poveste fara sens :)

Sus

MesajScris: Mie Mai 02, 2012 10:21 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

doodoo scrie:
sorifin scrie:
Tin totusi sa fac o precizare.Sa nu raportam medii calculate intr-un mod la medii calculate in cu totul alt mod.Nu sunt corecte abaterile si se creeaza confuzie.

fals, pt ca vorbim de MEDII pe un interval lung in care totul se omogenizeaza, inclusiv abaterile datorate modului de calcul...poveste fara sens :)

Probabil ca pt tine e totuna daca media multianuala la Cluj este de 8.7 sau 9.1.Atunci da, e fara sens.Mie nu mi-e indiferent si nici anm-ului, deci o abatere de 0.4-0.5 grade in climatologie conteaza foarte mult.

Sus

MesajScris: Mie Mai 02, 2012 10:51 pm 
Totusi sa nu uitam ca datele climatice nu reflecta fidel starea de fapt, e adevarat exista un standard adoptat de toata lumea insa si acesta are un caracter orientativ.
Fata de mediile zilnice calculate din valori orare sau semiorare se aduna niste mici abateri, pozitive sau negative.
Si hai sa fim seriosi, ce conteaza plus, minus 0,5 grade.
Tot ce conteaza este tendinta si cat de mari sunt abaterile de la an la an, restul conteaza mai putin.
Daca s-ar dori o acuratete a acestor masuratori datele ar trebui culese cel putin orar la mediile zilnice, la 6 ore e mult.
Daca ai lua doar valori hexiorare standard UTC, fara minime si maxime luate la minut, ca la unele Vaisale sau orar ca la statiile clasice am avea niste lipsuri monumentale.
In era digitala statiile trebuie sa transmita datele la secunda, nu la ora sau la nu stiu cate ore.
Toata metoda asta de cules date climatice este de pe vremea lui Papura Voda si asa ca si in religie s-a perpetuat pana la sf asteapta.

Sus

MesajScris: Joi Mai 03, 2012 6:36 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

sorine, esti incapatanat ca un catar !!! :) :) :)
iti dau in scris ca nu e nici o diferenta mai mare de 0.1c (0.2c exceptional) la nivelul unei luni si mai putin la nivelul unui an intreg...cat despre mma exclud si acel 0.1c !!!

Sus

MesajScris: Joi Mai 03, 2012 8:42 am 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

doodoo scrie:
sorine, esti incapatanat ca un catar !!! :) :) :)
iti dau in scris ca nu e nici o diferenta mai mare de 0.1c (0.2c exceptional) la nivelul unei luni si mai putin la nivelul unui an intreg...cat despre mma exclud si acel 0.1c !!!

No chiar vreau sa vad in scris ca diferenta este de 0.1.Chiar tu mi-ai spus cand am calculat pe februarie si mi-a dat aceeasi medie ca asta e o exceptie si ca de cele mai multe ori apar diferente mai mari, chiar de 0.5 grade sau peste.Si nu inteleg de ce trebuie sa ne americanizam, adica toata lumea face intr-un fel si noi trebuie sa facem altfel.Putem face ambele metode si compara, dar nicidecum nu sunt de acord sa se calculeze mediile din 24 de ore si sa se compare cu cele din 6 in 6 ore.Si Catalin a spus acum cateva zile ca e o idee sa se inceapa calcularea mediei zilnice si din cele 24 de valori dar trebuie musai sa ramana si metoda din 6 in 6 ore, altfel am masurat temperatura timp de 120 de ani degeaba.Si asa datele la multe statii sunt alterate de constructiile aparute in jurul lor, de inglobarea in orase, de mutarea in diferite zone etc.E cazul si statiei de la Cluj, care zeci de ani a functionat ca statie de campie, de aceea unele recorduri nu vor mai fi atinse in veci.Daca mai si schimbam acuma metoda de calcul, ajungem precum guvernele Romaniei.Schimbam legile si codurile de legi anual de nu mai stie nici naiba ce-i acolo.

Sus

MesajScris: Joi Mai 03, 2012 9:06 am 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Cateva date de la Dumbraveni:

Pp: 80,2 mm ~ 154% din normal
T med: 11,0°C - la 1,7 peste medie
T max: 30,0°C (30 apr)
T min: -5,3°C (2 apr)

Sus

MesajScris: Joi Mai 03, 2012 11:06 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

sorine, am spus ca diferentele sunt mai mari la mediile ZILNICE !!!
apoi totul se omogenizeaza incet incet...e si logic, am mai spus...
asa ca linistit putem compara cu mediile multianuale...nu te stresa, omule, ca albesti :) sunt destule alte motive...

Sus

MesajScris: Joi Mai 03, 2012 12:54 pm 
Atata zgomot pentru nimic, da ce suntem institut national de statistica ?
Sorin sa si le calculeze climatic sau cum vrea, noi le calculam si orar si triorar si climatic, ca doar na, e democratie, ideea este ca exista entuziasti care sa isi piarda vremea cu asa ceva, deoarece cu oricine ai vorbi, ceea ce facem noi este considerata pierdere de timp.
Ca fapt divers, diferenta intre alea semiorare de la aeroport si climaticele ANM este de 0,1 grade, rar 0,2 sau 0,3 iar la sfarsit de luna aproape identice.

Sus

MesajScris: Joi Mai 03, 2012 1:15 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

La Sibiu media climatologica e de (11,48°C) 11,4°C - la 2° peste media raportata pe ogimet si la 1,7° peste media de pe site-ul ANM.

Sa nu vedem noi o caracterizare oficiala a lunii aprilie... :evil:

Sus

MesajScris: Joi Mai 03, 2012 4:09 pm 
Pe ogimet nu au aparut inca statisticile lunii aprilie, din cate vad eu sunt date doar din martie si surpriza nu sunt cele 23 de statii din flux, sunt mult mai putine iar printre ele se afla si Timisoara.

Sus

MesajScris: Joi Mai 03, 2012 5:13 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Dupa data de 15 a fiecarei luni apar si pe ogimet. Dar mediile multianuale lunare sunt acolo, in sectiunea a doua. Spre exemplu pt aprilie: http://ogimet.com/cgi-bin/gclimat?lang= ... nths=#sec2

Sus

MesajScris: Joi Mai 03, 2012 10:20 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

steaua scrie:
La Sibiu media climatologica e de (11,48°C) 11,4°C - la 2° peste media raportata pe ogimet si la 1,7° peste media de pe site-ul ANM.

tot asa abatere mare e si la cluj...de altfel clujul si sibiul sunt aproape infratite termic :)

Sus

MesajScris: Mie Mai 23, 2012 11:56 am 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

La nivel global luna aprilie s-a incheiat cu o anomalie de 0,65°C peste media secolului 20. ( cf datelor oficiale NOAA) :!: Foarte mare anomalie avand in vedere traversarea celor doi ani LA Nina.
Conform NASA (GISS) anomalia a fost cu 0,49°C peste media din intrevalul 1961-1990 si cu 0,56°C peste media secolului 20.
Datele satelitare aduc o confirmare a celor din teren: o anomalie de 0,29°C peste media perioadei 1981-2010 a troposferei joase, conform UAH, in timp ce conform datelor RSS anomalia a fost de 0,33°C peste media perioadei 1979-1998.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 45 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3

Ora este UTC + 2 [ DST ]