forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Sâm Feb 08, 2025 4:10 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 9 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Determinarea punctului de roua
MesajScris: Vin Dec 05, 2008 12:12 pm 
Salut!Stie cineva cum se calculeaza punctul de roua,cu un psihrometru,care e formula?

Ultima oară modificat de MihaiBogdan pe Vin Dec 05, 2008 4:21 pm, modificat 1 dată în total.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Dec 05, 2008 1:52 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

de exemplu:

http://www.sugartech.co.za/psychro/index.php

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Feb 02, 2009 3:57 pm 
Neconectat
Incepator
Incepator

pai daca folosesti un psihrometru, care consta defapt dintr-un ''termometru uscat'' si unul ''umed'' la care se adauga si o morisca actionata mecanic, temperatura punctului de roua nu este altceva decat temperatura indicata de termometrul umed.
explicatia logica: cand actionezi morisca, se creeaza un curent de aer, care duce la ''uscarea'' materialului textil imbibat anterior cu apa. uscarea (evaporarea) se face prin consum de caldura pana la momentul in care aerul din jur devine saturat (umiditate relativa 100%) si astfel procesul de evaporare inceteaza, la fel si consumul de caldura. Consumul de caldura se reflecta prin scaderea temperaturii termometrului ''umed''. Astfel temperatura indicata la finalul operatiunii de catre acest termometru reprezinta defapt temperatura punctului de roua, sau temperatura la care trebuie sa ajunga aerul nesaturat pentru a deveni unul saturat cu vapori de apa.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Feb 04, 2009 10:10 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

The_Weather_Man scrie:
pai daca folosesti un psihrometru, care consta defapt dintr-un ''termometru uscat'' si unul ''umed'' la care se adauga si o morisca actionata mecanic, temperatura punctului de roua nu este altceva decat temperatura indicata de termometrul umed.

Gresit! temperatura termometrului umed este de regula mai mare decat punctul de roua si nu devine egala cu acesta decat la saturatie, adica umiditate relativa 100%.
Temperatura termometrului umed este temperatura la care se poate raci aerul de o umiditate relativa data in procesul de saturare cu vapori prin evaporarea apei dintr-un rezervor nelimitat (in acest caz racirea este data de procesul de evaporare, care consuma caldura latenta din aer)
Temperatura punctului de roua este temperatura la care trebuie racit la presiune constanta aerul de o umiditate specifica data pentru a se produce saturatia. In acest proces presiunea vaporilor saturanti, care depinde numai de temperatura, scade odata cu aceasta pana devine egala cu presiunea partiala a vaporilor din aer, care se mentine constanta in timpul procesului, pentru ca nu se adauga vapori, ca in cazul precedent

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Feb 04, 2009 5:29 pm 
Neconectat
Incepator
Incepator

Corect, cu toate ca e destul de greoaie explicatia oferita de tine, insa dupa ce am facut si eu niste calcule pe linkul oferit de vimp mai sus, am constatat ca Td nu este tot una cu Temp termometrului umed, decat atunci cand umezeala relativa este de 100%.

Dar totusi care este formula?

Si as fi interesat daca are cineva un program freeware pt calculul acestor elemente ce caracterizeaza umiditatea aerului, ca sa nu mai depindem de net.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Feb 04, 2009 5:34 pm 
Neconectat
Incepator
Incepator

Citat:
...in procesul de saturare cu vapori prin evaporarea apei dintr-un rezervor nelimitat (in acest caz racirea este data de procesul de evaporare, care...

Esti sigur ca este vorba de un rezervor nelimitat? Eu ma gandeeam ca este limitat (limitat la cantitatea de apa cu care este imbibat tifonul introdus apoi in capilarul termometrului umed).

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Feb 04, 2009 7:48 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Cand ajung la Resita ( pe vineri ) am sa postez formula de calcul a pct. de roua dintr-o carte "Enciclopedia Practica a copiilor " , acolo este descris tot procedeul , si este inclus si un tabel de facori cu care trebuie inmultite niste valori.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Feb 05, 2009 10:03 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

The_Weather_Man scrie:
Citat:
...in procesul de saturare cu vapori prin evaporarea apei dintr-un rezervor nelimitat (in acest caz racirea este data de procesul de evaporare, care...

Esti sigur ca este vorba de un rezervor nelimitat? Eu ma gandeeam ca este limitat (limitat la cantitatea de apa cu care este imbibat tifonul introdus apoi in capilarul termometrului umed).

Cand am spus "rezervor nelimitat", am inteles nelimitat pentru scopul definit, adica saturarea aerului aflat la o umiditate relativa (specifica) initiala data. Adica sa nu se puna problema ca nu am suficienta apa pentru asta...
de exemplu daca umiditatea specifica initiala este 5g/kg, iar umiditatea de saturatie 10g/kg, am nevoie de 5g de apa la un kg de aer (sau 1 metru cub). Este o precizare necesara in definitia parametrului dpdv teoretic.
Evident ca intr-un psihrometru rezervorul de apa este limitat, dar este absolut suficient pentru a satura aerul din zona rezervorului termometrului umed, oricat de uscat ar fi el :)

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Feb 08, 2009 12:53 am 
Neconectat
Incepator
Incepator

Multumesc mult pt lamuriri. De data asta ai explicat pe intelesul nostru, al muritorilor de rand :) , cel putin in cazul meu s-a inteles perfect.

Pentru cine nu se pricepe la matematici, si totusi vrea sa afle valoarea punctul de roua pe baza temperaturii aerului si a umezelii relative, sau a umezelii pe baza T si Td, atasez urmatorul grafic psihrometric. L-am testat de mai multe ori, cunoscand in prealabil toate celel 3 valori (T, Td si R), si s-a dovedit a fi destul de exact.

Fişiere ataşate:
Comentariu fişier: Grafic
Image3.jpg
Image3.jpg [ 32.23 KiB | Vizualizat de 2180 ori ]
Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 9 mesaje ] 

Ora este UTC + 2 [ DST ]