forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Joi Iun 11, 2026 6:05 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 354 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 24  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Alte statii
MesajScris: Vin Apr 20, 2012 12:42 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Eugen, felicitari pentru initiativa de a suna la ANM pentru lamuriri.
Imi pare rau ca ai fost intampilat asa ostil. Atitudine "no comment" din partea lor.
Puteau face un minim efort ca sa explice civilizat din ce motiv nu se pot publica acele date. Nu cred ca primesc prea des solicitari de genul celei ridicate de tine ca sa poata spune ca sunt exasperati de ele.

Sus

MesajScris: Vin Apr 20, 2012 5:06 am 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

catalin scrie:
Eugen, felicitari pentru initiativa de a suna la ANM pentru lamuriri.
Imi pare rau ca ai fost intampilat asa ostil. Atitudine "no comment" din partea lor.
Puteau face un minim efort ca sa explice civilizat din ce motiv nu se pot publica acele date. Nu cred ca primesc prea des solicitari de genul celei ridicate de tine ca sa poata spune ca sunt exasperati de ele.

In Canada si US toate datele obs din arhiva sunt free, adica oricine vrea are acces la ele, e si normal daca te gandesti ca datele meteo nu apartin unei institutii ci sunt facute pentru folosinta (si apartin) poporului. Trimiti un simplu e-mail si daca te tin gb-tii poti descarca toate obs pe 100 ani. :)

Sus

MesajScris: Vin Apr 20, 2012 9:06 am 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Eugen, bine ca nu te-au expediat direct si au mai stat vorba.
Pe de alta parte, la noi sunt disponibile cele mai putine date meteo gratuite pentru publicul larg, ceea ce e trist. De la lansarea site-ului si pana acum nu s-au prea vazut imbunatatiri.

Sus

MesajScris: Vin Apr 20, 2012 9:14 am 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Din fericirea SUA si Canada n-au cunoscut comunismul.Noi l-am avut 50 de ani si inca a ramas adanc inradacinat.Anm-ul e una dintre cele mai comuniste si mai inchise institutii din tara.Banii pe care-i primeste pt buna functionare sunt de la Guvern, adica de la contribuabilii prosti, ca aia destepti nu platesc nimic la stat.Scopul lor e deservirea populatiei si punerea la dispozitie a datelor masurate de ei, ca nu fac asta pt ei si atat.Din pacate s-au obisnuit sa minta grosolan, sa raspunda sarcastic pe banii nostri, asa cum a patit Eugen si sa puna lacat la orice date trecand peste legea accesului liber la informatii.Pe cuvant daca nu si de la SRI primim mai multe informatii decat de la anm.

Sus

MesajScris: Vin Apr 20, 2012 2:15 pm 
Imaginati-va un dialog absurd, acum daca rememorez discutia, tipa era pregatita sa raspunda nu la orice alternativa. Pur si simplu era ca un robot care spunea ca nu se poate, sa ma multumesc cu datele de pe diverse siteuri si sa urmaresc nonstop meteoromania daca vreau baza de date.
Iar ca stil era ca toti bucurestenii, capitala e buricu si voi provincialii ce aveti atatea pretentii.
Am fost surprins ca nu m-a trimis la plimbare din primul moment insa a fost ferma pe chestia ca nu am sanse sa obtin ce vreau, decat contracost, cu indoieli ca ar fi posibila si aceasta varianta.
Daca nu avem norocul sa avem in zona una din cele 23 de statii din flux ramanem cu aeroportul, ca norocul ca merge si ala, ca la Debretin, dupa cateva luni deja, pe site apar date doar in intervalul 6 UTC-18 UTC, in rest pauza totala iar statia meteo ANM Ungaria, tot din Debretin, transmite observatii de fenomene locale tot in intervalul 6 UTC- 18 UTC, in rest e pe pilot automat.
Asa pot face observatii pe cont propriu si ies mai ieftin decat sa le dau lor bani pentru niste informatii ce ar trebui sa fie gratuite.

Sus

MesajScris: Vin Apr 20, 2012 9:20 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

probabil ca la anm functioneaza partial si autofinantarea, de acolo acest tupeu de a secretiza tot pe motivul ca datele au caracter economic...
la ape cel putin asa e...institutiile semibugetare au oarecum dreptate sa ceara bani pe date, pana la un punct...

Sus

MesajScris: Sâm Apr 21, 2012 12:00 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

eugenraduoradea scrie:
Ca fapt divers, am sunat la ANM Bucuresti Baneasa, centru de baza, sa intreb de ce nu avem o harta cu conditiile de mediu si de ce nu exista o arhiva zilnica de 24 de ore a marilor orase, asa cum e in Ungaria vecina, stiti care a fost raspunsul, ca aici e Romania si asa sunt conditiile si daca imi place de unguri de ce nu ma mut la ei si ca desi datele se gasesc pe net la liber daca vreau date in arhiva, altele decat 23 flux sa ma duc sa platesc la ANM-ul local

Asta au zis jigodiile? Bai dar mizerii de oameni mai sunt...asa ceva...

Sus

MesajScris: Sâm Apr 21, 2012 10:06 pm 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

Si nu sunt doar ei " ANM-ul " asa.
In sistemul sanitar la fel :idea: . Cunosc acest subiect. Nu ai cu cine vorbi in minister sau la Casa.

Sus

MesajScris: Vin Mai 25, 2012 11:50 pm 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

Din ciclul " alte statii ".
Doua in Loughborough. Eugen sigur va gasi nod in papura ( ar avea dreptate ) ca nu sunt bine amplasate.Una este montata chiar deasupra aerisirii cosului ( nu am gasit senzorul termo ) iar a doua la distanta mica a anemometrului fata de primul obstacol. La aceasta senzorul termo nu are nici un adapost. Bate soarele in el .....
Prima poza corespunde statiei :
http://www.wunderground.com/weatherstat ... ILEICEST10
iar a doua :
http://www.wunderground.com/weatherstat ... ILEICEST22
Poate am uitat sa scriu :) . A mea este :
http://www.wunderground.com/weatherstat ... ILEICEST38

Pe drumul nostru catre oraselul mai sus mentionat este o statie meteo nationala care se afla amplasata la ~ 5 m de sosea. Asa ca posibil ca la noi sa fie gresit amplasate sau ..... Ei de ce masoara temperatura si restul asa de aproape de drum ? Voi face poze cand voi avea timp sa opresc acolo.

Fişiere ataşate:
20120525_095301.jpg
20120525_095301.jpg [ 115.89 KiB | Vizualizat de 2046 ori ]
20120525_102414.jpg
20120525_102414.jpg [ 116.41 KiB | Vizualizat de 2046 ori ]

MesajScris: Sâm Mai 26, 2012 12:31 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Probabil cosul ala nu mai e functional, proprietarul ar trebui sa fie chiar idiot sa-si amplaseze statia acolo.

P.S. tipul are panouri solare cat sa ajunga unui mic sat!

Sus

MesajScris: Sâm Mai 26, 2012 2:13 am 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

Aici in UK am vazut multe case care au tot acoperisul pavat cu panouri solare. Avantajul ar fi ca daca tu nu consumi curentul produs el se injecteaza in reteaua nationala de electricitate iar tu primesti bani pentru asta. Mai bine zis nu primesti dar cand consumi tariful este diminuat cu x la %. Nu stiu cand va ajunge RO la asa ceva sau poate a ajuns :?: Nasol este ca aici nu este asa de mult soare si din cauza asta sunt montate mai multe panouri. Pret nu stiu dar sunt firme care garanteaza recuperarea investitiei in ~ 7 ani / sistem pentru o casa medie cu patru camere / 6 persoane.

Sus

MesajScris: Sâm Mai 26, 2012 9:05 am 
Am amplasat si eu doi senzori, unul la vreo 2 metri de streasina acoperisului iar altul chiar pe coama casei tot la 2 metri, diferente mai mari se sesizeaza cand e soare si nu prea bate vantul, in rest valori apropiate fata de senzorii amplasati la sol.
Statia meteo ANM MB daca e amplasata la 5 metri de soseaua nationala e clar ca nu respecta normele standard OMM.
Americanii au postat acum cativa ani zeci de poze cu statii de pe cuprinsul SUA, care transmiteau date in sistemul national ANM SUA si care erau amplasate aiurea, fara sa respecte deloc standardele.
Si la noi unele statii ANM nu prea mai respecta standardele, vezi ANM Constanta, centru regional, chiar si ANM Mangalia e aiurea in tramvai si cate or mai fi la fel, mai ales de cand cu legea retrocedarii terenurilor si de cand i-a apucat pe toti damblaua constructiilor peste tot, chiar si in mijlocul ogorului.
Asta e, pe vremuri, cand s-au amplasat statiile respective nu erau planuri de amplasamente civile in apropierea acestor statii, acum daca cineva are teren intravilan sau chiar extravilan si obtine autorizatie de la primaria localitatii respective ( mai sunt cazuri si fara autorizatie, ca asa e la noi) isi poate construi diverse chiar langa gardul tarcului cu aparatura de masurare al ANM.
Daca nu esti posesor de teren agricol de zeci de hectare, ma indoiesc ca ti-ai putea pune o statie pe terenul tau fara ca peste un oarecare interval de timp sa nu te trezesti cu o stana ad-hoc sau cine stie ce IAP sau alte constructii langa statia ta.
E posibil ca acest scenariu sa nu se intample dar de multe ori se poate intampla.
Nu prea mai sunt multe de discutat pe tema asta, e clar ca in unele regiuni statiile meteo personale sau oficiale transmit date cu caracter de microclimat local si nu reprezentativ pentru zona respectiva.

Sus

MesajScris: Sâm Mai 26, 2012 12:13 pm 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

Statia este amplasata cum am mai scris langa sosea.
In cercul rosu.
Cred ca este mai normal sa fie amplasata pe traseu nu pe campuri sau in locatii unde nu bate piciorul omului.
Cu ce ajuta ca dai niste date daca nu locuiesti acolo ?
Am mai vazut asa ceva so pe autostrazile din Ungaria.
In Elvetia la fel langa sosea.
Poate ca este nevoie si de statii complet izolate dar marea majoritate ar trebui sa reflecte temperatura in zonele locuite.

Fişiere ataşate:
Market Bosworth Park.jpg
Market Bosworth Park.jpg [ 81.65 KiB | Vizualizat de 2032 ori ]

MesajScris: Dum Aug 05, 2012 10:32 pm 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

Statia discutata mai sus. Azi am avut timp sa fac cateva poze.
Normal ca si camera ( Mobotix ) montata pe stalp.
La cate sunt instalate in UK nu este de mirare. Sper ca nu apar pe undeva.

Fişiere ataşate:
20120805_112023.jpg
20120805_112023.jpg [ 42.63 KiB | Vizualizat de 1999 ori ]
20120805_112034.jpg
20120805_112034.jpg [ 84.06 KiB | Vizualizat de 1999 ori ]
20120805_111959.jpg
20120805_111959.jpg [ 40.24 KiB | Vizualizat de 1999 ori ]
20120805_111918.jpg
20120805_111918.jpg [ 70.16 KiB | Vizualizat de 1999 ori ]

MesajScris: Dum Aug 05, 2012 11:03 pm 
Intre Debretin si Budapesta, pe autostrada, sunt peste 10 statii meteo, toate pe partea cum mergi spre Budapesta, in diverse locuri de popas, in general sunt Vaisala dar si alte modele cam din aceeasi gama.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 354 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 24  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]