Intr-adevar rularea GFS-ului la 18Z 09 feb. , cel putin pentru teritoriul tarii noastre este total diferita fata de initializarile precedente . Este insa foarte ciudat ca doar cu 6 ore inainte , atat GFS-ul cat si alte modele numerice de prognoza la mezoscala , printre care si WRF-NMM , aratau cu totul altceva

Daca ne-am lua dupa GFS , atunci in dupa-amiaza zilei de joi si apoi in noaptea de joi spre vineri ar trebui sa avem un episod sever de iarna fara precedent in sezonul rece 2008/2009 , insa aceasta prognoza GFS ar trebui din pacate privita cu un oarecare scepticism , desi fenomenele vizate s-ar produce in mai putin de 3 zile ! Chiar daca de obicei iarna gradul de predictibilitate al modelelor numerice este ceva mai scazut , trebuie sa tinem cont ca in aceasta iarna GFS-ul a avut nenumarate rateuri ( de fiecare data cand se prognoza racire urmau rasturnari de situatie spectaculoase

) . Astfel trebuie urmarit cum vor evolua rularile urmatoare . N-as inclina sa cred ca cei de la GFS , NOAA au incurcat datele de initializare a modelului deoarece scenariul actual nu se mai regaseste printre cele din rulari precedente , insa nimic nu e exclus

. S-ar parea ca ciclogeneza datorata patrunderii in bazinul Marii Mediterane a aerului de origine polara , se va realiza ceva mai repede decat se astepta , incat nucleul ciclonului mediteranean format nu va trece la est de tara ci va intra prin sud , iar apoi va efectua o usoara miscare retrograda , incat va lasa importante cantitati de precipitatii si in Moldova sau Transilvania . Cum temperaturile de joi vor fi suficient de scazute pentru precipitatii solide , cel putin in Moldova se prefigureaza conditii de viscol adevarat . Nici in zona mea n-ar fi exclus sa avem intensificari ceva mai sustinute ale vantului

. Mai jos , cateva harti GFS ( corespunzatoare rularii 18Z ), pentru dupa-amiaza zilei de joi .Par destul de interesante , dar ramane de vazut .....
Mie mi-ar face placere sa se adevereasca prognoza GFS-ului dar trebuie urmarite si rularile de astazi sa vedem daca se mai pastreaza scenariul

. N-ar strica sa vedem si ceva zapada iarna asta ...... Daca si la un interval de +60h se va rasturna situatia , atunci GFS este de toata rusinea