forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Mar Mai 05, 2026 10:47 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 22468 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 1498  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Feb 09, 2009 10:52 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Racirea e inevitabila, problema e ca nu pare sa fie una serioasa si cu zapada.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Feb 09, 2009 11:27 pm 
Neconectat
Supercelula
Supercelula

SunFir3 scrie:
Pana si cei de la INMH aproba racirea..

Ingrijorator.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Feb 10, 2009 1:17 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Acum pare interesanta ziua de joi. :P Oare iar se va schimba total prognoza?

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Feb 10, 2009 2:08 am 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

vineri si sambata..chiar vor fi ninsori...si frig..

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Feb 10, 2009 2:33 am 
Neconectat
Supercelula
Supercelula

GFS s-a razgandit in privintza ciclonului de sambata, care se pare ca nici nu ne va mai vizita. Totusi ala de joi, daca e pe bune prognoza, o sa faca ceva misto de tot ...in Moldova :( ...si bineinteles, Moldova e numai la sute de kilometri de unde speram eu sa fie mai multa zapada :P .
Totusi, si restul tarii o sa-si ia portia.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Feb 10, 2009 3:11 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Rularea GFS, ora 00Z e huuuge! Cel putin mie asa mi se pare.
Carpatii Orientali pot sa vada 50-60 cm de zapada! In Subcarpatii Moldovei si zona limitrofa acestora(inclusiv Bacau)...probabil primul viscol de pe sezonul asta, excluzand ce a fost la sfarsitul lui decembrie si inceputul lui ianuarie in zona...atunci zapada s-a acumulat prin ninsori slabe consecutive..acum se pare ca va fi una singura si mare.

In sud, e o granitza fina intre lapovita si ninsoare...ninsoare cu depunere(posibil consistenta) la peste 500 m.

Imagine
Imagine
Imagine
Imagine

Acum, ECMWF:

Usor mai putin darnic cu cantitatile de precipitatii, sensibil mai darnic cu temperaturile, de aici rezultand zapada doar la munte si pe dealurile mai inalte <30 cm.
De specificat ca pe hartile de la ECMWF nu apar niciodata cantitati de precip. >6 l/mp, motivele fiindu-mi necunoscute...

Imagine
Imagine

Situatia e de urmarit.
Sa dea oare ANM-ul cod portocaliu de viscol pe Moldova si cod galben de ninsoare pe restul tarii? :lol: Ca sa-si respecte blazonul, ar trebui, avand in vedere pocinogul pe care l-au facut la ultima avertizare. :lol:
Neah....se stie povestea cu "lupul la oi". Miros ca n-o sa dea nimic, n-o sa-i mai creada nimeni de data asta. :lol:

L.E: GFS ora 18, insa e posibil sa fie o greseala cu data initializarii...am mai vazut asa ceva pe site-ul cu meteogramele NOAA.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Feb 10, 2009 7:01 am 
Neconectat
Admin
Admin

Intr-adevar rularea GFS-ului la 18Z 09 feb. , cel putin pentru teritoriul tarii noastre este total diferita fata de initializarile precedente . Este insa foarte ciudat ca doar cu 6 ore inainte , atat GFS-ul cat si alte modele numerice de prognoza la mezoscala , printre care si WRF-NMM , aratau cu totul altceva :lol: Daca ne-am lua dupa GFS , atunci in dupa-amiaza zilei de joi si apoi in noaptea de joi spre vineri ar trebui sa avem un episod sever de iarna fara precedent in sezonul rece 2008/2009 , insa aceasta prognoza GFS ar trebui din pacate privita cu un oarecare scepticism , desi fenomenele vizate s-ar produce in mai putin de 3 zile ! Chiar daca de obicei iarna gradul de predictibilitate al modelelor numerice este ceva mai scazut , trebuie sa tinem cont ca in aceasta iarna GFS-ul a avut nenumarate rateuri ( de fiecare data cand se prognoza racire urmau rasturnari de situatie spectaculoase :x ) . Astfel trebuie urmarit cum vor evolua rularile urmatoare . N-as inclina sa cred ca cei de la GFS , NOAA au incurcat datele de initializare a modelului deoarece scenariul actual nu se mai regaseste printre cele din rulari precedente , insa nimic nu e exclus :mrgreen: . S-ar parea ca ciclogeneza datorata patrunderii in bazinul Marii Mediterane a aerului de origine polara , se va realiza ceva mai repede decat se astepta , incat nucleul ciclonului mediteranean format nu va trece la est de tara ci va intra prin sud , iar apoi va efectua o usoara miscare retrograda , incat va lasa importante cantitati de precipitatii si in Moldova sau Transilvania . Cum temperaturile de joi vor fi suficient de scazute pentru precipitatii solide , cel putin in Moldova se prefigureaza conditii de viscol adevarat . Nici in zona mea n-ar fi exclus sa avem intensificari ceva mai sustinute ale vantului :wink: . Mai jos , cateva harti GFS ( corespunzatoare rularii 18Z ), pentru dupa-amiaza zilei de joi .Par destul de interesante , dar ramane de vazut .....

Imagine
Imagine
Imagine
Imagine

Mie mi-ar face placere sa se adevereasca prognoza GFS-ului dar trebuie urmarite si rularile de astazi sa vedem daca se mai pastreaza scenariul :roll: . N-ar strica sa vedem si ceva zapada iarna asta ...... Daca si la un interval de +60h se va rasturna situatia , atunci GFS este de toata rusinea :lol:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Feb 10, 2009 8:20 am 
Neconectat
Admin
Admin

Asa cum era si de asteptat , dupa reinitializarea GFS-ului scanariul cu viscolul nu mai este asa de plauzibil . Se pare ca vom avea racire dar fara precipitatii insemnate :( . Inca o data se dovedeste inconsistenta GFSului . Oricum inca mai pot aparea modificari pana joi . Ce va fi vom vedea . Oare chiar atat de dificil este sa se anticipeze o ciclogeneza inainte cu 2-3 zile ? Mai ales ca modelele sunt rulate de supercalculatoare ........

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Feb 10, 2009 10:12 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Chiar, a trecut de la precipitatii abundente, la nici un fel de precipitatii. GFS incepe sa semene cu ANM. :P

Oricum, prognozele pentru luna februrie mi s-au parut mereu extrem de slabe. Nu stiu exact ce se intampla in perioada asta a anului, dar e foarte greu sa faci o prognoza corecta. Trebuie sa ne uitam doar la ce va fi de azi pe maine, sau cel mult pentru poimaine. Restul e SF.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Feb 10, 2009 12:52 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

totusi..ce e curios este ca gfsu in privinta ciclonilor tropicali e excelent,in schimb are mari probleme cu vremea prin europa.totusi,ramana la parerea ca de joi se va raci destul de mult si se ve mentine cel putin o sapt asa..si vor fi si ninsori,cat de insemnate e mai greu de spus deocamdata,poate maine vom stii mai clar.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Feb 10, 2009 1:34 pm 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

Da..parca cu racirile mai merge..dar cu precip..e greu de zis...mai asteptam...:D

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Feb 10, 2009 2:17 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Daca ne uitam pe meteoromania http://vremea.meteoromania.ro/taxonomy/term/93 observam ca joi dimineata incepe sa ploua, abundent in sud, se intensifica foarte tare vantul, pot aparea si descarcari electrice, apoi spre pranz ploaia se transforma in ninsoare si avem ca un fel de viscol. Viteza vantului pare sa fie foarte mare atunci pe partea de sud est si est.Ar fi ceva daca s-ar adeveri. :P

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Feb 10, 2009 3:19 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Parca ar fi venit "Babele", vremea trece de la o extrema la alta in intervale scurte de timp..pana acum n-am mai intalnit asa ceva in luna februarie.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Feb 10, 2009 3:31 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Pt. joi, ora 12 UTC, GFS-ul initializat cu datele de la 06Z arata in centrul ciclonului ce se va forma, un minim baric de 985 hPa si precipitatii abundente, in partea de N-E a ciclonului sub forma de ploaie, iar in cealalta parte , ninsoare.Se prognozeaza vant puternic.

Edit : Pana si modelul NMM prognozeaza precipitatii insemnate cantitativ in sudul Romaniei, pt. data de joi.

Link-ul catre meteograma pt. Bucuresti, init. la ora 00 :
http://www.meteoblue.com/newwindow.php?pic=uploads/meteobluedata/pub/nmm22/meteograms/00BUKA.png

Linkul cu diverse produse ale modelului NMM pt. Europa :
http://www.meteoblue.com/index.php?id=43&L=0&did=33

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Feb 10, 2009 5:01 pm 
Neconectat
Supercelula
Supercelula

Poate sunt prea pasionat de SF, dar ia uitati-va ce zice GFS-ul de la 06 UTC pt. 17 februarie.
Cat despre joi, cred ca putem fi destul de siguri ca vom primi zapada, si estul va avea chiar viscol. Sper sa nu aiba rasturnari majore miercuri :P

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 22468 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 1498  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]