forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Mie Iun 10, 2026 12:53 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 639 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 43  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Statistici Timisoara
MesajScris: Dum Sep 02, 2012 12:28 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

August 2012

Imagine

Graficul cu temperaturile minime, maxime, medii zilnice si medii zilnice climatologice:
Imagine

Abaterea zilnica fata de medie:
Imagine

Si luna august 2012 a fost una deosebit de calda (Tmed = 23.5°C), cu o abatere de +3.1°C fata de media multianuala.
Pe parcursul lunii 7 zile au fost cu temperaturi usor sub normele climatologice, dar ne-am confruntat in perioada 20-26 august cu cel mai puternic val de caldura al verii. In acel interval s-a inregistrat si temperatura maxima a anului 2012: 38.2°C (24 si 25 august).
Temperatura a atins sau depasit valoarea de 30°C in nu mai putin de 22 de zile, dintre care in 8 zile s-au atins sau depasit 35°C. Cu toate acestea, avand in vedere ca in luna august noptile cresc simtitor ne-am confruntat cu doar 2 nopti tropicale.

Precipitatiile
Imagine
Dupa cum se vede precipitatiile de luna aceasta se rezuma la o singura zi: 27 august. Atunci au cazut 6 mm care reprezina doar 12% din norma climatologica.

Nota:
- tempearaturile sunt masurate la ANM, iar mediile zilnice calculate prin media aritmetica a 4 valori inregistrate la orele 3:00, 9:00, 15:00 si 21:00. (In zilele in care valorile masurate la ANM nu au fost disponibile le-am folosit pe cele masurate la aeroport).
- precipitatiile sunt masurate de asemenea la ANM.

Sus

MesajScris: Dum Sep 02, 2012 1:12 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Rezumatul verii 2012:

Temperatura medie
a verii: 23.6°C (+3.3°C fata de norma climatologica)
Temperatura minima a verii: 8.7°C (6 iunie)
Temperatura maxima a verii: 38.2°C (24, 25 august)

Am avut de traversat nu mai putin de 9 valuri de caldura:
2-3 iunie; Tmax = 30°C
8-10 iunie; Tmax = 34°C
16-25 iunie; Tmax = 35°C
29 iunie - 11 iulie; Tmax = 37.3°C
13-15 iulie; Tmax = 35°C
19-21 iulie; Tmax = 35°C
27-30 iulie; Tmax = 35°C
1-9 august; Tmax = 37.6°C
19-26 august; Tmax = 38.2°C

Nota: Am considerat "val de caldura" un interval de mai multe zile consecutive in care Tmax > 30°C.

Precipitatiile:
In vara 2012 au cazut 151.1 mm de precipitatii, care reprezinta 79.5% din norma climatologica (190 mm).
Pana aici situatia nu ar parea chiar disperata, dar daca luam in calcul ca pe parcursul verii au avut doar 3 zile cu precipitatii de peste 10 mm:
- 11 iunie: 23.1 mm;
- 12 iunie: 12.7 mm;
- 25 iulie: 71.9 mm (cea mai ploioasa zi a verii);
si ca pe parcursul celor 91 de zile ale verii am avut precipitatii in doar 14, avem un tablou mai apropiat de situatia reala.
In plus, nu trebuie pierdut din vedere faptul ca 47.6% din precipitatiile acestei veri au cazut in ziua de 25 iulie (71.9 mm).
Cazand intr-o singura zi aceasta cantitate importanta de apa nu a fost absorbita optim de catre pamant. Mult mai benefice ar fi fost sa zicem 7 zile cu 10 mm de ploaie fiecare.

Una peste alta, in ultimele 6 luni (martie - august 2012) au cazut in total 261.2 mm de precipitatii. Media multianuala pentru aceeasi perioada fiind de 340 mm, inseamna ca am ajuns la doar 76.8% din cantitatea considerata normala pentru aceasta perioada conform normelor climatologice 1961-1990.

Sus

MesajScris: Dum Sep 02, 2012 10:49 am 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Excelente calcule.Cat de bine ar fi sa fim cat mai multi cu astfel de tabele si calcule.

Sus

MesajScris: Dum Sep 02, 2012 11:04 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Da,frumoasa statistica,good job Catalin :wink:

Sus

MesajScris: Dum Sep 02, 2012 11:12 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Va multumesc mult amandurora! :wink:
Ma bucur cand cineva imi apreciaza munca, pe care dealtfel am facut-o cu placere. :)

Sus

MesajScris: Dum Sep 02, 2012 12:20 pm 
Bravo, Cata, chiar ai studiat un pic problema, da ar fi interesant daca am face cat mai multi astfel de calcule daca am avea la dispozitie si surse comparative.
De unde ai luat datele cu mediile zilnice mma 1961-90 pe august ?!
Cel putin, din ce am eu la dispozitie, e clar ca avem un surplus termic bunicel pe toata vara, aproape 3 grade abatere pozitiva si un deficit la precipitatii, cred ca, si mai mare in comparatie cu voi.
Stiu ca au fost cateva fronturi care si-au facut veacul prin SV, pana au ajuns la noi si-au pierdut vigoarea.
Vara asta se poate caracteriza prin 3 valuri de arsite caniculare de 4-6 zile, ploi putine si slabe cantitativ iar aversele se evapora aproape la fel de repede precum vin.
Am avut in total in cele 3 luni de vara 15 zile in care mediile zilnice au fost caniculare, adica au depasit 27 de grade, 8 zile cu medii zilnice de 26 plus si 7 zile cu medii de 25 plus.
In cele 3 luni avem 30 de zile cu medii peste 25 de grade.
Si am luat ca reper doar aeroportul care in general e putin mai rece decat ANM-ul.

Sus

MesajScris: Dum Sep 02, 2012 8:02 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

eugenraduoradea scrie:
De unde ai luat datele cu mediile zilnice mma 1961-90 pe august ?!

Datele le-am luat de pe site-ul NOOA. Sunt acolo date brute pentru o multime de statii din Romania incepand mai ales cu 1952. Din pacate in cazul multora lipsesc datele din intervalul 1954-1964 si mai sunt si alte lacune, dar baza de date e totusi impresionanta.

Temperaturile sunt in °F si pentru fiecare zi disponibila apar Tmed, Tmin si Tmax.
http://www.ncdc.noaa.gov/oa/climate/climatedata.html#daily
Pe pagina trebuie intrat aici:
Imagine
Iar mai apoi urmati pasii: I agree -> Country: Romania -> Continue -> Continue etc.

Pentru Oradea, de exemplu, am extras datele in fisierul atasat:
http://dl.transfer.ro/transfer_ro-02sep-459a3f0c5e3b1f.zip

Sus

MesajScris: Dum Sep 02, 2012 9:06 pm 
Ai de lucru aici de te doare bila. :D
Mersi Cata !
Am aruncat o privire dar e de studiat angro.

Sus

MesajScris: Lun Sep 03, 2012 6:56 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

si eu tot de aici m-am servit cu datele...:)
ATENTIE insa => in ultima decada sunt multe valori eronate, in sensul ca accentueaza "incalzirea globala" !!!

Sus

MesajScris: Dum Sep 09, 2012 9:28 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Avand ceva mai mult timp liber azi m-am concentrat pe consolidarea si analizarea datelor. Iata situatia ultimiilor ani de la Timisoara.

Temperaturi:

Imagine

Imagine

Dupa cum se vede, in intervalul 2009 - 2010 - 2011 tendinta a fost de usoara scadere a temperaturii medii anuale.
Anul 2011 a avut chiar 3 luni cu temperatura medie sub normele climatologice.
Pe de alta parte, cele mai importante abateri pozitive din intervalul 2008-2011 s-au inregistrat in lunile de toamna sau de iarna, astfel ca impactul acestora in ceea ce priveste senzatia de caldura excesiva a fost mai limitat.
Doar anul acesta cea mai ridicata abatere pozitiva de pana acum s-a inregistrat in luna iulie, diferenta de +4°C fata de media climatologica simtindu-se mult mai acut.

Precipitatii:

Imagine

Pentru o mai buna analiza, pe langa abaterea lunara in procente si in mm am creat o coloana si cu abaterea cumulata pe ultimele 6 luni fata de luna in cauza. Acest indicator ne da informatii pretioase mai ales despre rezerva de apa din sol mai in adancime.
2010 se observa ca a fost un an bun in ceea ce priveste precipitatiile. Au fost 5 luni cu deficit, dar 4 dintre acestea l-au avut mai mic de 8.4 mm. Doar in luna iulie putem spune ca a fost seceta, dar apoi luna august a compensat.
In final anul s-a incheiat cu 655.5 mm de precipitatii, care reprezinta 110% din norma climatologica.

2011 in schimb se observa ca a fost un an mult mai secetos. Au fost 10 luni cu deficit, iar in 5 dintre acestea cantitatile cazute au fost sub 41% din normele climatologice. In perioada august-decembrie au cazut doar 72.6 mm, in timp ce normalul era de 227 mm.
Mai mult: august si noiembrie au fost aproape lipsite de precipitatii (3 mm, respectiv 0.2 mm).

2012 a inceput promitator, in ianuarie si februarie recuperandu-se o parte din deficitul de umiditate din sol. A urmat apoi luna martie in care au cazut doar 4.4 mm (12%), dar in aprilie cei 71.7 mm (149%) au facut ca deficitul pe ultimele 6 luni sa ajunga la doar 41.4 mm in acel moment, valoare care nu se mai atinsese din iulie 2011.
Mai si iunie au avut deficit 21%, respective 38%.
Luna iulie, pe langa faptul ca a fost extrem de calduroasa (media 25.1°C -> abatere +4°C) a fost si foarte secetoasa ca aspect. Au cazut precipitatii >1mm in doar 4 zile, iar luna a devenit excedentara pluviometric datorita celor 72 mm cazuti in 25 iulie. Aspectul insa nu a fost deloc unul de luna ploioasa.
Despre luna august nu sunt prea multe de spus: dupa 27 de zile fara precipitatii si cu temperaturi extrem de ridicate au cazul 6 mm de precipitatii, in aceasta luna indeplinindu-se 12% din norma climatologica.
In acest moment avem un deficit de 72.9 mm pe ultimele 6 luni si de 149 mm pe ultimele 12 luni.

Sus

MesajScris: Dum Sep 09, 2012 11:07 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Foarte faine statisticile. Cred ca ti-a luat cateva ore pana sa le faci...
Legat de media pe 2012, probabil o sa mai scada pana la sfarsitul anului.

Sus

Subiectul mesajului: Test
MesajScris: Dum Sep 09, 2012 11:27 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Da, clar o sa mai scada. Defapt cea care apare in tabel in dreptul lui 2012 este media ian-aug si e cu aproximativ 1°C peste media multianuala.

Sus

MesajScris: Mar Sep 11, 2012 12:22 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Septembrie 2012
Iata-ne la finalul primei decade a lunii.
Situatia de pana acum este cea de mai jos:
Imagine

Temperatura medie de 22.6°C prezinta o abatere de +4.6°C fata de media climatologica 1961-1990 a primei decade.
Remarcam si amplitudini termice deosebite care au culminat cu cea de 21°C inregistrata pe data de 8 septembrie.
Precipitatiile au lipsit din pacate cu desavarsire.
Numaram deja 14 zile fara precipitatii si doar 6 mm cazuti in ultimele 42 de zile.
In plus, prima decata a lui septembrie 2012 a fost chiar mai calda decat prima decada a lui septembrie 2011 (21.7°C) luna recunoscuta ca fiind deosebit de calda si cu cea mai mare abatere pozitiva lunara de anul trecut.
In 2011 insa, a doua decada a lui septembrie fost cea mai fierbinte 22.2°C in timp ce anul acesta in a doua decada nu vom mai ajunge nici pe departe la o asemenea temperatura medie, dar despre asta vom mai vorbi peste alte 10 zile.

Sus

MesajScris: Mar Sep 11, 2012 12:29 am 
Incepem sa comparam situatia precipitatiilor cu aia de anul trecut, un fel de copie la indigo, sa vedem ce ne vor aduce octombrie si noiembrie, luna asta pare seaca, poate or fi ceva precipitatii zilele astea insa sa nu ne facem sperante ca vor rupe gura targului.
La temperaturi medii cu siguranta nu se va repeta scenariul, deja avem cateva zile bune care ne arata ca varianta 15-20 e cat se poate de plauzibila, incepand de miercuri chiar nu prea cred ca vom depasi 20 medie zilnica.

Sus

MesajScris: Mar Sep 11, 2012 2:23 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Anul trecut a avut foarte secetoasa toamna,anul asta vara, sa speram ca pana la urma ca nu si toamna,asa,ca macar sa fie doar un singur anotimp problema :)

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 639 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 43  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]