O furtuna istorica.
Numarul mortilor a urcat la 98 in State, cu inca 40 de corpuri gasite ieri. Ma tem ca acest numar inca o sa mai creasca, sincer nu ma asteptam sa fie atatea victime. SUA nu au invatat nimic din lectia Katrina. Au stat si au asteptat socati cu mainile in san. Cu siguranta dpdv al pagubelor va fi pe locul 2 dupa Katrina, cine stie, poate chiar pe primul loc, iar dpdv al numarului de victime este undeva acolo, in topul ultimelor decenii. Asta in SUA. In total, Sandy a omorat 170 de persoane in Haiti, Cuba si SUA, iar pagubele se ridica la aproximativ 50 de miliarde de dolari dupa estimari preliminare.
Daca stam bine sa ne gandim totusi, Sandy nici nu a fost un uragan cand a lovit coasta de est a SUA, asta a fost frapant, deci poate fi considerata lejer cea mai "sangeroasa" furtuna extratropicala din ultimele decenii acolo, cat si cea mai costisitoare, si dezastrul natural cu cele mai multe victime de la tornada de la Joplin din 2011.
Presiunea minima detectata de sondele aruncate din avion a ajuns la 940 mb, iar cea minima masurata la o statie de pe uscat - 948 mb. Cu o asa presiune scazuta storm surge-ul a fost mai mare decat se astepta initial, record, pentru ca si americanii dadeau furtuna cu 960-965 mb pentru momentul cand va fi lovit coasta. Se pare insa ca nu este un record pentru acea zona, dar eu am indoieli in privinta uraganului acela din '77. Ca dimensiuni, uraganul Sandy a fost cel mai mare inregistrat vreodata in Oceanul Atlantic.
A fost un monstru de furtuna total atipic, uluiala a fost mare pe toata lumea cand s-a constientizat ca se va intampla cu adevarat ceea ce pareau doar aberatii SF ale modelelor. Nici in cele mai negre cosmaruri nu se gandeau new yorkezii ca vor trece prin asa ceva vreodata.
De subliniat si faptul ca s-a petrecut "the worst case scenario": o furtuna enorm de puternica, care loveste in inima celei mai populate zone din SUA. Probabil vor mai trece cateva sute de ani pana se va mai intampla ceva asemanator.
Pe mine m-au impresionat mai ales imaginile cu acel incendiu din Queens, care a parjolit un cvartal intreg, dar si imaginile satelitare before/after cu zonele de coasta pur si simplu spalate.
Vitezele vantului au fost modeste, rafale de pana in 150 km/h, precipitatii de 330 mm si zapada in zonele mai inalte de 90 cm. Mareea de furtuna a fost insa cea devastatoare. Am trait-o pe Katrina, uite ca traiesc s-o vad si p-asta. Totusi Katrina a fost un dezastru ce astepta sa se intample, se si facusera documentare despre ce s-ar putea intampla daca un uragan major ar lovi New Orleans-ul. Nimeni nu s-a gandit insa ca asa ceva s-ar putea petrece tocmai in New York, care parea oarecum o fortareata.
O prima resursa aici, dar sper ca imi voi gasi timp sa pun si niste poze si filmulete, daca nu, poate ma ajuta Sorin.
http://en.wikipedia.org/wiki/Hurricane_Sandy