forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Mie Mai 06, 2026 1:02 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 22468 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189 ... 1498  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: PROGNOZE
MesajScris: Joi Dec 03, 2009 8:31 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Andrei87 scrie:
ECMWF in continuare nu da nici o speranta de iarna si ma tem ca este modelul care are dreptate. In conditiile astea, cel putin lunile noiembrie si decembrie 2009 risca sa depaseasca lunile noiembrie si decembrie 2000 si 2006 dpdv al oribilitatii vremii si al departarii fata de normal.
GFS, incet-incet, ca un catelus, se ia si el dupa ECMWF.

ECMWF a facut niste greseli extrem de tampite in ultima vreme. De ce ar trebui sa-l crezi? Mai destept s-a aratat GFS pe termen lung decat ECMWF.
Acum doua zile prognoza ECMWF viscol a la '54 si acum uite-l cum arata.

Sus

MesajScris: Joi Dec 03, 2009 8:55 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

gogulica scrie:

Si inca odata, pentru totdeauna, invatati-va sa nu va mai luati de bun ce vedeti de la T+144h incolo, pentru ca este un interval cu o anticipatie enorma, care este foarte departe de adevar, mai ales acum cand apar atatea variabile in prognoza. :wink:

Nu cred ca ia nimeni de buna prognoza la asa un interval de lung, mai ales daca prognoza mai multor modele nu coincide.

Sus

MesajScris: Joi Dec 03, 2009 9:46 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

gogulica scrie:
Acum doua zile prognoza ECMWF viscol a la '54 si acum uite-l cum arata.

Eu am urmarit ECMWF constant si n-am vazut nici urma de vreun viscol. 2-3 rulari au fost ceva mai reci si cu sanse de ninsoare coroborate cu precipitatii slabe dar cam atat.

steaua scrie:
gogulica scrie:

Si inca odata, pentru totdeauna, invatati-va sa nu va mai luati de bun ce vedeti de la T+144h incolo, pentru ca este un interval cu o anticipatie enorma, care este foarte departe de adevar, mai ales acum cand apar atatea variabile in prognoza. :wink:

Nu cred ca ia nimeni de buna prognoza la asa un interval de lung, mai ales daca prognoza mai multor modele nu coincide.

Nimeni? Eu cred ca exista cineva, si anume eugenraduoradea. :twisted:

Sus

MesajScris: Vin Dec 04, 2009 2:42 am 
Neconectat
Admin
Admin

Nu am observat nici eu ECMWF-ul sa fi prognozat un viscol :roll: . A fost foarte consecvent in rulari si DIN PACATE si extrem de realist in ultimele cateva zile :cry: . Din nefericire continua sirul interminabil de cicloane in Atlantic iar noi primim numai dorsale tropicale ( direct sau indirect ) :( . Nimic nu ma poate face sa cred ca dupa 15 decembrie va aparea marea schimbare . Incerc sa devin indiferent fata de situatie si sa astept o surpriza pentru ca in altceva nu mai pot spera :( .

Sus

MesajScris: Vin Dec 04, 2009 8:26 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Inseamna ca nu ai stat cu ochii pe el, Catalyn. Acum 3 zile chiar Bastardi vorbea pe blogul sau, despre zapada prognozata de ECMWF pentru 10 decembrie, in Europa. Si era o situatie extrema in prognoza. Si nu stiu despre ce dorsale tropicale vorbesti. Nu vine iarna, dar nici nu se intoarce la ce a fost acum cateva zile. Ambele modele sustin asta, cel putin pana la T+144h. Ce prognozeaza dupa, este irelevant.
Atasez aici ECMWF-ul cu pricina, sa vezi cata inconsistenta se afla si in acest model. Dar nu e vina lui, pentru ca este vorba de o perioada foarte departata in prognoza si are tot dreptul sa abereze. :mrgreen:

Fişiere ataşate:
ecmwf.jpg
ecmwf.jpg [ 178.55 KiB | Vizualizat de 707 ori ]
Sus

MesajScris: Vin Dec 04, 2009 9:16 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

pe situatia aceea zapada s-ar fi asternut in Europa numai poate la nord de 50 grade, temperaturile ar fi fost prea ridicate in rest. Deci poate nordul germaniei, Scandinavia, nordul Poloniei

Sus

MesajScris: Vin Dec 04, 2009 9:57 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

De ce iceage? Eu vad invers. Lumineaza-ma si pe mine te rog.

Sus

MesajScris: Vin Dec 04, 2009 10:15 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

pentru ca izohipsa relativa 500-1000 hPa cu valoarea de 536 damgp, care in linii mari delimiteaza ninsoarea in timpul iernii, trece la nord de paralela 50N in cazul de fata. Se estimeaza scazand din geopot 500 hPa (presiunea la nivelul marii -1000) x8
poti gasi prognozele MSLP si H 500 hPa din ultimele zile pe www.ecmwf.int

Sus

MesajScris: Vin Dec 04, 2009 10:37 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Deci pana la urma depresiunea mediteraneana n-ar fi adus decat ploaie!? Dar daca anticiclonul scandinav ar fi fost amplasat mai spre est?

Sus

MesajScris: Vin Dec 04, 2009 10:49 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

In orice caz ar fi trebuit sa vedem relativa 500/1000 hPa mai coborata pe Romania - in cazul de fata era chiar peste 540 damgp, adica ploaie 100%. Spre exemplu rularea actuala ECMWF este compatibila cu ninsoarea in Romania pentru ca are relativa clar sub 536 dam

Sus

MesajScris: Vin Dec 04, 2009 10:57 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Sa fie un viscolas peste Moldova? :-D

Sus

MesajScris: Vin Dec 04, 2009 11:27 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

nu prea e vant de viscolash, dar o ninsoare decenta ar putea cadea local

Sus

MesajScris: Vin Dec 04, 2009 12:21 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Oricum, desi circulatia aerului in Europa nu este printre cele mai sexi pentru aceasta data, noi parem a fi privilegiati, primind constant aer mai rece din nord, pentru urmatoarele zile.

Sus

MesajScris: Vin Dec 04, 2009 12:39 pm 
Neconectat
Admin
Admin

gogulica scrie:
Inseamna ca nu ai stat cu ochii pe el, Catalyn. Acum 3 zile chiar Bastardi vorbea pe blogul sau, despre zapada prognozata de ECMWF pentru 10 decembrie, in Europa. Si era o situatie extrema in prognoza. Si nu stiu despre ce dorsale tropicale vorbesti. Nu vine iarna, dar nici nu se intoarce la ce a fost acum cateva zile. Ambele modele sustin asta, cel putin pana la T+144h. Ce prognozeaza dupa, este irelevant.
Atasez aici ECMWF-ul cu pricina, sa vezi cata inconsistenta se afla si in acest model. Dar nu e vina lui, pentru ca este vorba de o perioada foarte departata in prognoza si are tot dreptul sa abereze. :mrgreen:

La aceasta dorsala ce se indrepta catre Transilvania ma refeream . Din fericire s-a mai modificat prognoza :lol: .

Imagine

In legatura cu viscolul , a explicat iceage .

Sus

MesajScris: Vin Dec 04, 2009 12:41 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Nu este o advectie rece sustinuta, ci o racire radiativa progresiva, in conditiile consolidarii campului baric la sol in Europa de est; pe o circulatie predominant est sunt impinse catre noi mase de aer din ce in ce mai reci

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 22468 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189 ... 1498  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]