forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Mar Mai 05, 2026 2:30 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 22468 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 242, 243, 244, 245, 246, 247, 248 ... 1498  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: PROGNOZE
MesajScris: Lun Ian 11, 2010 4:29 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

daca am fi avut prognoza asta...si stratul de zapada format saptamana trecuta nu s-ar fi dus...ar fi urmat una dintre perioadele istorice de ger extrem pt romania...asa..hmm..depinde cat va ninge la noapte si maine..mai ales in nord si centru...

Sus

MesajScris: Lun Ian 11, 2010 4:32 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

gogulica scrie:
Este pura aberatie la care se tot pricepe, in ultima vreme, modelul european, la fel cum ne arunca acum cateva zile intr-o ultra tropicala, ce evident nu s-a intamplat.

Nu stiu de ce spui asta, mie mi se pare ca s-a intamplat si inca destul de bine. Depresiunea din vestul Mediteranei ne-a supus unei circulatii tropical maritime, antrenand masa tropicala din nordul Africii spre intreg sud-estul Europei.
http://www.meteogroup.co.uk/uk/home/wea ... 8ce91.html
http://www.meteogroup.co.uk/uk/home/wea ... d90b3.html
http://www.meteogroup.co.uk/uk/home/wea ... a1728.html

Sus

MesajScris: Lun Ian 11, 2010 4:39 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

se referea la ce urmeaza saptamana asta - in primele zile, nu la incalzirea precedenta; ECMWF a cochetat la un moment dat cu ideea revenirii advectiei tropicale dupa frontul rece de ieri, pentru ca tindea sa prabuseasca un nou talveg spre UK

Sus

MesajScris: Lun Ian 11, 2010 4:42 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Ma refeream la cateva rulari, de pe 7-8 ianuarie, cand ECMWF preconiza de la T+192h incolo, o noua invazie arctica in vestul Europei si evident ultratropicala la noi. Era logic ca nu avea cum sa se intample, GFS si nici un alt model nu sustineau asa ceva si totusi au fost doua sau chiar trei rulari consecutive in care modelul european o tinea pe a lui. Asa cred ca este si acum, fiind singurul model care introduce in operationala, la 10+ zile, o posibila refacere a ciclogenezei atlantice. Evident ca orice e posibil, dar din punctul meu de vedere, va reveni asupra acestei idei si o va "repara" diseara sau cel mult maine.

Situatia actuala, cu "ciclonul iadului" a fost perfect prognozata de ECMWF, chiar mai bine decat GFS. Pana la urma, nu cere nimeni nici o garantie de la T+168h incolo, niciunui model, dar in ianuarie, ECM a gresit, desi in decembrie a fost magistral, preconizand situatiile care au fost cu multe zile inaintea GFS-ului.

EDIT: Da, ce zice iceage. :mrgreen:

Sus

MesajScris: Lun Ian 11, 2010 4:46 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Aaa, era ceva temporar, o singura rulare din cate stiu... si sa nu uitam ca ecmwf a fost cel care a spulberat mitul revenirii iernii inca de duminica cum prefigura gfs-ul cu ceva timp in urma, si alte perioade de ger viscol si ninsori... E drept ca in ultimul timp sare dintr-o extrema in cealalta, dar nici gfs-ul nu-i mai bun.
De fapt gfs-ul a fost in cealalta extrema, cu temperaturi de -10 la 850hpa prognozate pt centru la un moment dat chiar si la 96 de ore.

Ultima oară modificat de steaua pe Lun Ian 11, 2010 4:50 pm, modificat 1 dată în total.

Sus

MesajScris: Lun Ian 11, 2010 4:49 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Sunt perioade cand un model este mai bun decat celalalt si e normal, avand in vedere ca probabil au date de initializare si mecanisme interne complet diferite. :wink:

Sus

MesajScris: Lun Ian 11, 2010 5:01 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

sorifin scrie:
mie personal mi s-a parut o iarna cu destul de multa zapada..cea mai inzapezita din ultimele 3(munte pt multa lume inseamna sinaia-valea prahovei,din pacate)

Sa fim seriosi, ca nici masivele din vest nu au avut cine stie ce zapada. Da, poate mai multa ca cele sudice, dar in nici un caz la nivelul unui sezon de schi, macar mediu din acest punct de vedere.

Sus

MesajScris: Lun Ian 11, 2010 5:31 pm 
Neconectat
Admin
Admin

sorifin scrie:
am avut de toate...ger..-27 grade..ploi inghetate..destule..viscole..zapezi de peste 20-25cm in destule zone...ninsori si la -10 grade...pt mine e cea mai buna iarna din 2006 incoace...si inca nu s-a terminat...

Ce sa mai zic , -27°C in izolata Intorsura a Buzaului . Nimic deosebit . Si din acest punct de vedere suntem la egalitate cu iarna 2006-2007 , singura iarna in care nu s-au atins -30°C nicaieri in tara , cel putin dupa cate stiu eu .....

Sus

MesajScris: Lun Ian 11, 2010 5:33 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

arieseni...albac..stana de vale..cavnic..bucin..sovata..harghita bai..vatra dornei...baile homorod..etc..au avut pe parcursul iernii de pana acum suficienta zapada pt schi...in unele chiar am fost..bucin..sovata..harghita bai si vatra dornei.multe au pe langa zapada naturala..si multa zapada artificiala..deci se poate schia in foarte bune conditii...si la munte destul de greu la altitudini sub 1000m se acumuleaza in noiembrie si decembrie zapada foarte multa..de regula stratul de zapada la munte ajunge la inaltimi apreciabile in februarie-martie...si chiar aprilie in zonele mai inalte..

Sus

MesajScris: Lun Ian 11, 2010 5:35 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

CaTaLyN scrie:
sorifin scrie:
am avut de toate...ger..-27 grade..ploi inghetate..destule..viscole..zapezi de peste 20-25cm in destule zone...ninsori si la -10 grade...pt mine e cea mai buna iarna din 2006 incoace...si inca nu s-a terminat...

Ce sa mai zic , -27°C in izolata Intorsura a Buzaului . Nimic deosebit . Si din acest punct de vedere suntem la egalitate cu iarna 2006-2007 , singura iarna in care nu s-au atins -30°C nicaieri in tara , cel putin dupa cate stiu eu .....

uiti un lucru....uitete pe statistici si vezi in cati ani minima iernii s-a atins inainte de 15 ianuarie...io zic sa avem rabdare...si daca e asa..:D..in izolata gurahont..si izolatul fagaras..au fost 19..:D...

Sus

MesajScris: Lun Ian 11, 2010 5:35 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

sorifin scrie:
arieseni...albac..stana de vale..cavnic..bucin..sovata..harghita bai..vatra dornei...baile homorod..etc..au avut pe parcursul iernii de pana acum suficienta zapada pt schi...i

Da, dar nu suficienta pentru snowboard. :mrgreen:

Sus

MesajScris: Lun Ian 11, 2010 5:49 pm 
Neconectat
Admin
Admin

sorifin scrie:
uiti un lucru....uitete pe statistici si vezi in cati ani minima iernii s-a atins inainte de 15 ianuarie...io zic sa avem rabdare...si daca e asa..:D..in izolata gurahont..si izolatul fagaras..au fost 19..:D...

Nu au fost chiar asa izolate temperaturile ridicate . O multime de statii au inregistrat 16 , 17 , 18 °C , pe cand in materie de ger ..... inca un -25°C la Miercurea Ciuc si cam atat .....

In lagatura cu minimele iernii ..... corect . Nu prea s-au inregistrat in prima jumatate a sezonului . Dar eu am o temere bine intemeiata ..... si anume nu cumva sa avem regim anticiconic persistent si un sir de nopti senine la rand ..... si fara un pic de strat de zapada :( . Pentru mine asta ar fi partea cinica a acestei ierni . Inca mai sper in ceva precipitatii spre sfarsitul lunii . Daca tot se va construi un asemenea blocaj , am merita si o depresiune mediterana cu ninsori sau macar ninsori rusesti persistente ( ca asta e mai posibil ) . Daca nu se va intampla nimic in urmatoarele 2-3 saptamani , eu mi-am pierdut speranta si voi lua totul ca pe o surpriza :roll: .

Sus

MesajScris: Lun Ian 11, 2010 6:02 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Eu cred ca ne-am luat portia de ninsori in decembrie si cu ele ramanem. :wink:

Sus

MesajScris: Lun Ian 11, 2010 6:05 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

probabil ca saptamana trecuta a fost una neagra pt istoria GFS :evil: :evil: :evil:
RATEU TOTAL ... acum trebuia sa fim in plina iarna cu zapada si temperaturi cu minus binisor in termometre...in schimb stam bine mersi la +5-6c si o vreme cat se poate de acceptabila, chiar primavaratica... 8O

Sus

MesajScris: Lun Ian 11, 2010 6:10 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Tu te plangi, cand noi avem 11 C? :mrgreen:

Intr-adevar, viscolul preconizat pentru vest, centru si nord a fost o mare pacaleala si probabil o mare dezamagire pentru voi, la fel cum va fi si viscolul bulgaresc de duminica pentru mine si iceage. :lol: Dar sa nu disperam, iarna ne poate aduce multe de acum incolo. :roll:

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 22468 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 242, 243, 244, 245, 246, 247, 248 ... 1498  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]