forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Vin Iun 12, 2026 7:37 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 14997 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77 ... 1000  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Starea vremii : Discutii Generale
MesajScris: Dum Iun 28, 2009 2:35 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Radarul ANM este inselator. :P
Si la Bucuresti cand a fost marea furtuna pe 2 iunie, pe radar era doar un amarat de galben, si mai mult verde inchis, iar la sol a fost prapad.

Sus

MesajScris: Dum Iun 28, 2009 2:43 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Sa ne intelegem - nu numai radarul ANM e inselator, ci orice radar meteorologic are cateva trucuri care trebuie stiute! Ce vedem noi pe site-ul anm sunt ecourile pentru prima scanare de la fiecare radar: adica un fascicul orientat la un unghi de 0.5 grade fata de orizontala; asta + curbura pamantului face ca pixelii de reflectivitate sa fie de fapt cu atat mai sus cu cat sunt mai departe de radar; la vreo 80 km de radar ecoul respectiv e deja la vreo 1000m inaltime fata de radar, si deja la limita de detectie a radarelor de banda S (cam 250 km) vorbim de 12-13000m inaltime.
http://box.mmm.ucar.edu/pdas/beam-height.html
Intr-adevar, la celulele tinere maximul de reflectivitate e sus pentru ca predomina curentii ascendenti, dar la celulele in destramare, care dau ploile cele mai puternice, maximul de reflectivitate e jos si daca nu sunt aproape de radar asta duce la subestimari serioase ale ratei de precipitatii

Sus

MesajScris: Dum Iun 28, 2009 3:23 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Deocamdata, astazi celulele par sa pocneasca peste tot in tara si nici macar nu suntem sub cod estofex. :P

Fişiere ataşate:
celule.jpg
celule.jpg [ 57.05 KiB | Vizualizat de 1098 ori ]
Sus

MesajScris: Dum Iun 28, 2009 3:27 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

multe celule = energie disipata mai rapid, deci severitate redusa
sunt curios daca va fi ceva demn de remarcat pana la sfarsitul zilei

Sus

MesajScris: Dum Iun 28, 2009 3:52 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Cred ca a fost sistemul format pe Marea Neagra, care a intrat prin nordul Dobrogei. Dar cine stie, poate pana diseara mai vedem ceva.

Sus

MesajScris: Dum Iun 28, 2009 5:08 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Doar 10 mm la Sulina desi am fi fost tentati sa credem ca a fost mai mult. Nu am prins sistemul ala, se deplasa repede?

Si legat de ce se vorbeste, o paralela intre ce arata satelitul si ce arata radarul...
Imagine
Imagine

Deci chiar asa?.. inteleg ca furtuna din N Moldovei e serioasa, dar restul? Pai celulele din Basarabia si din Ungaria arata la fel pe satelit ca cele din sudul Romaniei, si totusi primele au reflectivitati mai mari. Chiar asa sa fie coincidenta ca furtunile care sunt si mai departe de radar sa arate si mai intense, poate sunt mai incarcate cu apa de fiecare data in zonele alea?!... :P

Sus

MesajScris: Dum Iun 28, 2009 6:00 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

uitativa pe tg mures...a plouat totusi serios..a fost furtuna cantitatea a depasit 10mm .si totusi nici vb de macar galben.marti cand a fost furtuna aceea mare..am avut o singura data galben in rest verde inchis..si cantitatea a fost de peste 30mm.si joi cand a fost iar furtuna mare.grindina..etc..am avut tot asa..o singura data galben in rest..doar verde inchis.ios de acord cu cea zis iceage..dar totusi si la noi si in moldova sunt celule tinere.in destramare...mai departe..sau mai aproape de radar...eu totusi cred k are o pb radarul acela.

Sus

MesajScris: Dum Iun 28, 2009 6:50 pm 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

- toate imaginile din satelit ( a norilor) de pe site-ul http://www.sat24.com sunt deplasate umpic spre nord fatza de coordonatele Romaniei pe care le arata pe harta ( sub forma de conturul granitzei).
- ora de afisare este ora Romaniei - 1 ora ( deci ora 15:45 afisata pe imagine = ora 16:45 ora Romaniei)
- cea mai corecta reprezentare din punct de vedere a suprapunerii coordonatelor norilor cu coordonatrele suprafetei pamantului o da http://oiswww.eumetsat.org/IPPS/html/MSG/RGB/EVIEW/SEGMENT17/index.htm , dar are dezavantajul de un refresh pe ora

Sus

MesajScris: Dum Iun 28, 2009 8:10 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

sorifin scrie:
uitativa pe tg mures...a plouat totusi serios..a fost furtuna cantitatea a depasit 10mm .si totusi nici vb de macar galben.marti cand a fost furtuna aceea mare..am avut o singura data galben in rest verde inchis..si cantitatea a fost de peste 30mm.si joi cand a fost iar furtuna mare.grindina..etc..am avut tot asa..o singura data galben in rest..doar verde inchis.ios de acord cu cea zis iceage..dar totusi si la noi si in moldova sunt celule tinere.in destramare...mai departe..sau mai aproape de radar...eu totusi cred k are o pb radarul acela.

Total de acord cu cele spuse de Sorin!
Aici mai mult de verde inchis spre galben nu am vazut, chiar daca am mai avut furtuni destul de serioase cu grindina, cantitati de precipitatii >20 mm/h..etc. Sau poate "problema" este la noi, reflectivitatea este inferioara realitatii din teren, orografia zonei- dealuri ce depasesc in multe cazuri 500 de metri sunt intretaiate de vai... prin est, sud si vest nu prea sunt astfel de cazuri doar prin zonele montane, este posibil ca si asta sa fie o cauza. Iar prin Republica Moldova una este ce se vede pe imaginile satelitare si alta ce se vede pe radar.... adica nu prea pica, mai toate par severe.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Iun 29, 2009 10:41 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

Un avion ce venea de la Viena si trebuia sa aterizeze pe aeroportul Iasi la ora 13,20 s-a intors la Viena cand ajunsese deasupra Sucevei, in loc sa aterizeze pe alt aeroport, poate chiar Suceava, pana trecea furtuna.

In Vaslui apa a depasit jumate de metru pe unele strazi; a cazut grindina cat oul de bibilica in Botosani si Cernavoda, deci reflectivitatile radariene au fost corecte!

Sus

MesajScris: Lun Iun 29, 2009 11:16 am 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

apa poate depasi jumatate de metru pe strada daca un canal sau mai multe sunt infundate,asta e de fapt regula in bucuresti.se pare totusi ca dupa diagnoza anm in vaslui nu au fost cantitati asa de mari.grindina a cazut in multe regiuni inclusiv pe aici prin mures,la stanceni au fost 39mm,si se pare ca s-au si depasit 50mm in judet..si nu numai,si in judetul cj pe la huedin am auzit k a plouat mult..si totusi mai mult de galben nu am vazut...in orice caz..de mai bine de o saptamana ploua serios in toate regiunile cade grindina sunt inundatii...fara nici un cod..in schimb zilnic la diagnoza vedem zeci de coduri nowcasting...galbene chiar portocalii uneori.io asta nu-mi explic cum se poate...

Sus

MesajScris: Lun Iun 29, 2009 11:24 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Una dintre "outter bands" a uraganului se apropie de litoral. :)

Sorin...mai e ceva care sa ne surprinda la ANM? :|
Io nu inteleg frate de ce zic "punctiform peste 50 l/mp" si nu zic direct cantitatea...ceva mai penibil se poate?!

Sus

MesajScris: Lun Iun 29, 2009 11:32 am 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

pe mine nu ma mai surprinde nimic de mult timp.....nici macar chestiile noi aparute pe celelalt site..sunt atat de uzuale in alte tari..incat nu ma surprind chiar deloc.la noi prin romania asa aiurea e totul..ca am ajuns ca normalul sa ne surprinda sa ni se para ceva senzational..ceva iesit din comun,cand de fapt e doar normalitate,pe care din pacate noi n-o avem pe nici un plan..ar fi culmea ca anmu sa faca exceptie.inca au mult de lucru pana sa ajunga la o normalitate occidentala..iar apoi sa ne mai si surprinda...deja vorbim sf

Sus

MesajScris: Lun Iun 29, 2009 11:36 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

sorifin scrie:
am ajuns ca normalul sa ne surprinda sa ni se para ceva senzational

Mare, mare dreptate ai, ai zis-o foarte bine. Eu nu m-am entuziasmat cand am vazut "noutatile" de pe "noul" site ANM. Aici pot exista pareri si pareri, poate care sa ma contrazica...de exemplu "ce carcotas esti, lasa domne' ca e un inceput". 8O

Sus

MesajScris: Lun Iun 29, 2009 12:14 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

carcotas...necarcotas..toti suntem la un momentdat carcotasi...asta-i un alt specific al romanului din orice colt al tarii..:))...si totusi..oare produce ceva mancare "uraganul" negru..:))..

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 14997 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77 ... 1000  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]