forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Dum Iun 07, 2026 2:20 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 14997 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 254, 255, 256, 257, 258, 259, 260 ... 1000  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Starea vremii : Discutii Generale
MesajScris: Vin Iun 25, 2010 10:12 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

rugaminte pt gogulica.Stiu ca undeva pe forum a mai postat o astfel de prognoza pe termen lung..prin iarna in care avem februarie-martie-aprilie-mai-iunie..tot asa..pe vreop 6 luni.Incearca s-o gasesti sa facem o confruntare cu realitatea :D

Sus

MesajScris: Vin Iun 25, 2010 10:16 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Sincer nu mai stiu unde e, probabil vreo 100 de pagini mai in spate. Din cate imi amintesc eu, CFS-ul a iesit bine, avand in vedere dificultatea prognozei si rezolutia lui minuscula. :mrgreen:

Sus

MesajScris: Vin Iun 25, 2010 10:22 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Am dat search dupa CFS si n-am vazut nici o harta postata, doar linkuri postate. Sunt niste harti din decembrie pana in luna mai. :) viewtopic.php?f=38&t=936&p=26558&hilit=cfs#p26558

Sus

MesajScris: Vin Iun 25, 2010 10:26 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

asta este.Pt.Romania vorbesc acum: din cele 6 luni doar pt decembrie au avut dreptate..decembrie fiind si luna cea mai apropiata de data postarii acelei prognoze.In rest...aa si ianuarie in Moldova deci in termeni procentuali undeva pe la 10% e reusita acestor estimari.

Sus

MesajScris: Vin Iun 25, 2010 10:28 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Imi place sa cred ca nivelul acestui forum e suficient de ridicat incat nici sa nu se aduca in discutie cuvantul "CFS". :wink:

Sus

MesajScris: Vin Iun 25, 2010 10:29 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

cam asta era discutia pe 13 februarie... :wink:

iceage scrie:
Neaceasca85 scrie:
Calendarul cepei pe anul asta iata ce spune:

"IANUARIE = umed , FEBRUARIE = inundatii mari , MARTIE = seceta mare , APRILIE =Ploi abundente / inundatii/ , MAI = F.ploios /inundatii/, IUNIE =Seceta mare, IULIE = umed , AUGUST = Seceta mare, SEPTEMBRIE = toata luna PLOI ABUNDENTE-INUNDATII , OCTOMBRIE , NOIEMBRIE si DECEMBRIE = luni secetoase, uscate.

O luai de pe forumul lui Istrate. Cel care l-a postat acolo spune ca nu stie sursa. :mrgreen: Stiu eu ca asta e o metoda babeasca folosita la tara pentru a vedea cam cu va arata anul de a inceput. :mrgreen:

martie = rece si umed, aprilie = seceta, mai, iunie, iulie = ploi abundente - inundatii (cu toate deliciile instabilitatii)

Le luai de pe site-ul CFS... si daca nu ma credeti, uitati aici :wink: :

http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/people/wwang/cfs_fcst/images3/euPrecMon.gif

precip observate: bucuresti martie 47mm/ normal 38 -aprilie 45/ normal 46 - mai 78/70

Ultima oară modificat de iceage pe Vin Iun 25, 2010 10:39 pm, modificat 1 dată în total.

Sus

MesajScris: Vin Iun 25, 2010 10:34 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Un pic mai bun decat calendarul cepei :lol:

Sus

MesajScris: Vin Iun 25, 2010 10:37 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Andrei87 scrie:
Am dat search dupa CFS si n-am vazut nici o harta postata, doar linkuri postate. Sunt niste harti din decembrie pana in luna mai. :) viewtopic.php?f=38&t=936&p=26558&hilit=cfs#p26558

Da, CFS-ul s-a innecat rau de tot in decembrie, pe care n-a stiut deloc cum sa o gestioneze. Ba o scotea prea calda, ba o scotea prea rece. Dar ianuarie, februarie si martie au avut adevar in ele. Se vede cum descoperea blocajele omega asociate anomaliei de presiune ridicata de pe Groenlanda, care a fost in cea mai mare parte a iernii in acea zona, ceea ce este un lucru fantastic pentru un model, cu o anticipatie de 2-3 luni si mai ales intr-un an dificil, cu un El Nino atipic. Eu zic sa nu radem de el, pentru ca pana la urma e tot ce avem pe termen lung si ceva inteligenta se regaseste in prognozele sale. Spre exemplu stim ca vom avea la nivel polar/subpolar, o anomalie negativa caracteristia unui an La Nina si CFS-ul deja vede acest lucru, inca din iunie. Sa nu-l subestimam, dar nici sa nu-l luam pe bune. :mrgreen:

Sus

MesajScris: Vin Iun 25, 2010 10:42 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

scorul la scara europeana a fost foarte bun - a surprins trasaturile esentiale ale iernii - blocajul; modelul are un cold bias de care trebuie tinut cont

acum iata prognoze din urma:

anomalia temperaturii, lunar, feb-iul, de pe 13 feb:

http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/people/wwang/cfs_fcst_history/201002/images3/euT2mMon.gif

Ultima oară modificat de iceage pe Vin Iun 25, 2010 10:48 pm, modificat 1 dată în total.

Sus

MesajScris: Vin Iun 25, 2010 10:43 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

iceage scrie:
scorul la scara europeana a fost foarte bun - a surprins trasaturile esentiale ale iernii - blocajul; modelul are un cold bias de care trebuie tinut cont

Trebuie sa existe un model care sa contrabalanseze Met Ofiice-ul cu al sau warm bias, nu? :P

Sus

MesajScris: Vin Iun 25, 2010 10:45 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

. Sa nu-l subestimam, dar nici sa nu-l luam pe bune.

asta e fraza perfecta :D

Sus

MesajScris: Vin Iun 25, 2010 10:50 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

spre exemplu in prognoza pe 6 luni din feb daca facem corectia pt eroare sistematica rece, ramane ideea corecta a unor anomalii pozitive mai mari spre nordul tarii, pe fondul unor circulatii preponderent de blocaj; asta s-a observat de atunci si pana acum, vezi anomalia ultimelor 30/90 zile la Cluj fata de Bucuresti...

Sus

MesajScris: Sâm Iun 26, 2010 8:44 am 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

CFS-ul o tine pe varianta "rece" inca din decembrie, apoi dupa 15 zile din fiecare luna, nefiind deloc asa, se corecteaza.

Sus

MesajScris: Sâm Iun 26, 2010 9:47 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

steaua scrie:
CFS-ul o tine pe varianta "rece" inca din decembrie, apoi dupa 15 zile din fiecare luna, nefiind deloc asa, se corecteaza.

Da, fiind dependent de ultimele 10 zile de unde isi culege datele. De fapt dependenta asta il da peste cap in prognoze cu o anticipatie de pana la o luna. E mai exacta prognoza CFS-ului pentru luna decembrie spre exemplu, data din octombrie, decat este cea data de la finalul lui noiembrie.

Sus

MesajScris: Sâm Iun 26, 2010 12:34 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Totusi, ceva-ceva s-a intensificat. Aprox 80 mm in Bacau, unde inca ploua (50 mm in ultimele 6 ore), 49 mm in jud Vaslui...

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 14997 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 254, 255, 256, 257, 258, 259, 260 ... 1000  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]