forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Mie Dec 11, 2024 12:28 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 10972 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 728, 729, 730, 731, 732
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Starea vremii in Tg-Mures
MesajScris: Dum Noi 10, 2024 9:44 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Prima decada din noiembrie s-a incheiat cu o medie de 2.9 grade, o abatere negativa de peste 3 grade fata de media normala a primei decade. Este cea mai rece perioada din an fata de mediile multianuale. Am ajuns azi la o minima de -7 grade, iar maxima nu a trecut de 10 grade. Avem soare cat cuprinde, dar e frig. Mediile zilelor sunt de 0 grade. De saptamana viitoare se pare ca se schimba putin foaia. Pe fondul probabil al nebulozitatii care se va instala si aici, minimele vor creste, dar maximele vor scadea. Dupa 15 noiembrie avem sanse sa vedem si primii fulgi. Cam in media normala de aparitie a primei ninsori.

Sus

MesajScris: Mie Noi 13, 2024 11:09 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

sorifin scrie:
Octombrie s-a incheiat cu o medie de 9.4 grade, -0.1 grade sub medie. Astfel s-a incheiat o perioada record de 16 luni consecutive peste medie, inceputa in iunie 2023.

Conform Anm e cu 0,1 grade peste medie.

https://www.meteoromania.ro/clim/caract ... 24_10.html

Pe unele harti apar si statii cu punct sau patrat in cerc...stie cineva ce sunt astea?

Fişiere ataşate:
Screenshot_20241113_100706.jpg
Screenshot_20241113_100706.jpg [ 292.02 KiB | Vizualizat de 225 ori ]
Sus

MesajScris: Joi Noi 14, 2024 5:10 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Hello, am mai vorbit de asta. Cu 9-a baza de date si indicatiile de la OMM, ANM a schimbat modul de calcul pentru Tmed: din 24 de orare zilnice + abaterile fata de medianele recalculate 1991-2020.

Cit despre harti: cu punct negru = orase pe care le-au considerat relevante, cu punct in cerc mare = municipii, cu steluta in cerc mare = resedinte de judet (unde este obligatoriu si statie meteo). Deci hartile nu sint cu statii meteo, ci doar cu orase.

Sus

MesajScris: Joi Noi 14, 2024 10:50 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

dextercioby scrie:
Hello, am mai vorbit de asta. Cu 9-a baza de date si indicatiile de la OMM, ANM a schimbat modul de calcul pentru Tmed: din 24 de orare zilnice + abaterile fata de medianele recalculate 1991-2020.

Cit despre harti: cu punct negru = orase pe care le-au considerat relevante, cu punct in cerc mare = municipii, cu steluta in cerc mare = resedinte de judet (unde este obligatoriu si statie meteo). Deci hartile nu sint cu statii meteo, ci doar cu orase.

Si inainte erau diferente. Pentru ca ei raporteaza media in 2 feluri. O data, media climatologica, din 4 valori cum era, acum din 24, si a 2-a oara o raporteaza la acea valoare rezultata prin metoda percentilelor. Si pe harta apare ultima din cele doua. Si atunci abaterea e diferita. Eu oricum nu mai inteleg nimic din ceea ce face anm, si continui sa ma raportez la ceea ce faceam pana acum 1-2 ani.

Sus

MesajScris: Sâm Noi 23, 2024 1:23 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Avem si la Mures primele ninsori si strat de zapada. Chiar daca trecator, de 3 zile pare iarna afara. 2-3cm in zona joasa si 5-6cm in zonele mai inalte. Aseara din pacate o buna parte din precipitatii au fost ploi, astfel ca acum bruma de zapada de peste noapte aproape s-a topit.

Una peste alta, este cel mai rece noiembrie dupa noiembrie 2011. Abatere temperaturii fata de medie este de -2 grade. Abatere de -2 grade sau mai mare am mai avut ultima data in octombrie si aprilie 2021. Stratul de 2cm masurat de statie este primul strat masurabil in noiembrie dupa anul 2017. La precipitatii am recuperat bine in ultimele 2 zile si ne-am realizat media de 33mm in doar 48 de ore. Clar este un alt inceput de iarna fata de ultimii 5-6-7 ani. Sa vedem cum va evolua in continuare. Interesant va fi din 10 ianuarie incolo.

Sus

MesajScris: Sâm Noi 23, 2024 1:37 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

sorifin scrie:
Interesant va fi din 10 ianuarie incolo.

Ce se va intampla dupa data de 10 ianuarie incolo?

Ca decembrie 2024 pare, cel putin la prima vedere/prima estimare, o luna tipica de mijloc de primavara, posibil mai calda si decat luna noiembrie de acum, cu toata circulatia aia vestica, nord-vestica/oceanica si tot amalganul ala de cicloni Atlantici... Sau cel putin asta arata GFS-ul acum....

Pana acum o saptamana, iarna aceasta imi provoca un feeling de iarna 2016-2017 sau 2007-2008, la cum incepuse in sudul extrem al tarii cu minime de -4/ -5 grade C si fara niciun fel de vant de vest toata luna noiembrie.

Insa acum... in ultimele 3-4 zile , de cand s-a incalzit dramatic afara din cauza masei de aer oceanice si de cand bate incontinuu saracila (vantul aducator de caldura si de seceta, vantul de vest/nord-vest) de mai bine de 72 de ore , feeling-ul este de non-iarna 2006-2007....

Sus

MesajScris: Sâm Noi 23, 2024 2:07 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Asa este, iarna in Romania va fi in functie de ce feeling ai tu dupa vremea de la Zimnicea.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 10972 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 728, 729, 730, 731, 732

Ora este UTC + 2 [ DST ]