forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Sâm Iun 13, 2026 7:11 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 7 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Aprilie 2021
MesajScris: Sâm Mai 08, 2021 1:06 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Nu avem încă cifre și numere de la ANM, doar hărțile pe sait. Se pare că aprilie ăsta a e ceva nobil la nivel național, cu abateri de peste -4 față de 1991-2020 în vestul țării. Două luni la rînd cu abateri negative naționale e ceva neașteptat, doar pentru că vortexul a fost harcea-parcea în mare parte și noi am tras bățul opus celui din 2018.

Sus

Subiectul mesajului: Re: Aprilie 2021
MesajScris: Lun Mai 10, 2021 11:22 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Ar fi interesant o harta a abaterilor din aceasta luna, dar raportate progresiv la 61-90 si apoi si la 81-10 :)
Sunt curios cum ar arata...se mai indulceste putintel albastrul asta intens...dar oricum ramane o luna absolut notabila.

Ultima oară modificat de doodoo pe Lun Mai 10, 2021 11:25 am, modificat 1 dată în total.

Sus

MesajScris: Lun Mai 10, 2021 11:23 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Imagine
Imagine
Imagine
Imagine

Sus

MesajScris: Lun Mai 10, 2021 6:07 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Nu cred ca am mai vazut vreodata o harta cu abateri asa de albastra chiar in aproape toata tara...

Sus

MesajScris: Mar Mai 11, 2021 12:39 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Date climatologice înregistrate, în luna aprilie 2021, în România:
Temperatura medie lunară: 7,0 grade Celsius, abatere de -2,3 grade Celsius față de perioada de referință 1981 – 2010 (9,3 grade Celsius). Luna aprilie 2021 a fost a IV-a cea mai rece lună aprilie din 1961 și până în prezent.
Temperatura maximă lunară: 27,2 grade Celsius (data de producere: 30.04.2021, stația meteorologică Zimnicea);
Temperatura minimă lunară: -16,2 grade Celsius (data de producere: 08.04.2021, stația meteorologică Vf. Omu);
Cantitatea medie lunară: 49,5 mm, abatere de -1,8 mm față de perioada de referință 1981 – 2010 (51,3 mm);
Cantitatea maximă înregistrată în 24h (z, ora 06 UTC – z+1, ora 06 UTC): 28,8 mm (data de producere: 01.04.2021, stația meteorologică Baia Mare);
La nivel național au fost emise 5 mesaje de interes general, dintre care 3 informări și 2 atenționări cod galben.
Surse: Elena Mateescu (director general, Administrația Națională de Meteorologie), Meteologix.com.

Sus

MesajScris: Joi Mai 13, 2021 9:47 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Caracterizare climatologică aprilie2021 – precipitații atmosferice

Cantitatea totală de precipitații din luna aprilie 2021 a avut valori ridicate, peste 50 mm, în cea mai mare parte a Transilvaniei și Maramureșului, în estul Crișanei, sudul Banatului, nordul Olteniei și
Munteniei, local în estul Munteniei și Dobrogei, precum și în zonele montane. Cantităţi de precipitații sub 50 mm au fost înregistrate pe areale extinse din Moldova, Oltenia, Muntenia, Banat, Dobrogea și
Delta Dunării, în vestul Crișanei și Maramureșului, local în centrul și sudul Transilvaniei și în unele zone montane. Cea mai mare valoare a cantității totale de precipitații din luna aprilie 2021 a fost de
135,9 mm, înregistrată la stația meteorologică Stâna de Vale.
Abaterea cantității de precipitații a fost pozitivă în Dobrogea, Maramureș, pe areale extinse din Transilvania și zona montană, local în Muntenia și izolat, în Moldova, Oltenia și Crișana. Cea mai
mare valoare a abaterii pozitive a fost 133,9%, la stația meteorologică Constanța. Regimul pluviometric a fost deficitar pe areale extinse din Banat, în nord-estul Moldovei, sudul și sud-vestul
Olteniei, sud-estul Munteniei, local în vestul Crișanei și izolat, în Transilvania, partea sudică a Moldovei și în zona montană. Regimul pluviometric a fost excedentar pe areale extinse din
Transilvania și Maramureș, în nord-estul și sud-vestul Munteniei, în jumătatea sudică a Dobrogei și Delta Dunării și izolat, în Oltenia și în zona montană. Acesta a fost foarte excedentar și extrem de
excedentar doar la câteva stații meteorologice din Maramureș, Transilvania și Carpații Orientali. În rest, regimul pluviometric s-a încadrat în limite normale. Cantitatea maximă absolută de precipitații a lunii aprilie a fost depășită la stația Târgu Lăpuș, unde s-a înregistrat o cantitate de precipitații de 103,6 mm față de cantitatea lunară maximă absolută de 93,2 mm. Cantitatea maximă absolută de precipitații căzută în 24 de ore a fost depășită la Târnăveni, unde s-a înregistrat o cantitate de precipitații de 31,2 mm față de cantitatea de precipitații căzută în 24 de ore maximă absolută de 22,4 mm.

Sus

MesajScris: Joi Mai 13, 2021 9:48 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Caracterizare climatologică aprilie 2021 – temperatura aerului

Temperatura medie a lunii aprilie 2021 a avut valori cuprinse între -5,7 °C, la stația meteorologică Vf. Omu și 10,1 °C, la stațiile meteorologice București-Filaret, Călărași și Drobeta-Turnu Severin. Cele mai mari valori, peste 8 °C, s-au înregistrat în cea mai mare parte a Munteniei, Olteniei, Dobrogei, Banatului și Crișanei, în sudul și estul Moldovei, vestul Maramureșului și local, în Transilvania. Cele
mai mici valori, sub -4°C, s-au înregistrat pe crestele montane înalte. Abaterea temperaturii medii a aerului din luna aprilie 2021 față de mediana intervalului de referință standard (1991-2020) a fost negativă în toate regiunile țării. Analizând încadrarea în clase de severitate a anomaliilor termice din luna aprilie 2021, se poate observa că regimul termic a fost extrem de rece în aproape toată țara.
Temperatura minimă absolută a lunii aprilie a fost depășită la stația meteorologică Borod, unde s-a înregistrat o temperatură de -6,2 °C față de temperatura minimă absolută a lunii aprilie de -6,0 °C, și
la stația meteorologică Polovragi, unde s-a înregistrat o temperatură de -5,4 °C față de temperatura minimă absolută a lunii aprilie de -5,1 °C.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 7 mesaje ] 

Ora este UTC + 2 [ DST ]