forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Dum Mai 03, 2026 7:39 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 13 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Iulie 2015
MesajScris: Mar Aug 04, 2015 4:33 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Imagine
Imagine
Imagine
Imagine

Sus

Subiectul mesajului: Re: Iulie 2015
MesajScris: Dum Aug 09, 2015 1:39 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Banat

Imagine

Crisana

Imagine

Maramures

Imagine

Dobrogea

Imagine

Moldova

Imagine

Muntenia

Imagine

Oltenia

Imagine

Transilvania

Imagine

National

Imagine

Sus

MesajScris: Dum Aug 09, 2015 10:27 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Despre luna iulie, mai nimic de bine..S-au batut ceva recorduri negative la capitolul precipitatii.Numai cand vad acolo la Oravita sau Herculane 8O Culmea e ca vorbim de zone in care ploua mult in mod obisnuit si cred ca si tu ai fost uimit cand ai facut calculele.

27 C media la Severin, foarte aproape de cea mai mare medie inregistrata vreodata intr-o luna la aceasta statie.Recordul il detine august 1992, 27,4 sau 27,6, nu mai stiu exact.

Sus

MesajScris: Lun Aug 10, 2015 11:49 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

pfff, cat de irelevanta a devenit statia de la someseni pt cluj ...

PS - e enervant ca tot timpul pui transilvania la coada, dc ? :)

Sus

MesajScris: Lun Aug 10, 2015 7:41 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

E relevanta pt zona joasa a orasului, pt ca e diferita fata de statia anm, nu e umbrita, si asta se vede in multe feluri.E de ajuns sa te uiti si la ultimele 2 zile si vei vedea diferentele de unde vin.Diferentele mari sunt acum, vara cand avem ziua lunga, in rest nu sunt diferente, sau sunt in favoarea aeroportului, in minus evident.Doar sa vedem dimineata.La ora 6:30 cele 2 statii sunt la egalitate, la 7:30 si 8:30 la aeroport temperatura creste mult mai rapid, in timp ce la statia anm ea creste printre cel mai putin fata de oricare statie din regiune, apoi la 9:30 se produce cresterea si la anm, astfel ca cele 2 statii sunt din nou la egalitate.Seara, aerul mai racoros cu vant din sud-vest care ajunge la statie la aeroport nu mai ajunge, astfel ca temperatura se mentine mai ridicata.La ora 21:30 cele 2 sunt din nou la egalitate.Deja diferentele sunt tot mai mici pt ca la ora 20:30 soare nu mai exista.Hai sa mai vedem o statistica rapida, cam cum sunt influentate unele statii de umbriri, de aceasta data dimineata.Luam temperatura de la ora 6:30, care reprezinta in aceasta perioada minima diminetii si apoi ora climatica 8:30 si sa vedem cu cate grade avem crestere de la o statie la alta, in 2 ore de soare.Exemplu de azi-dimineata, conditii identice peste tot, senin, ceata absenta, care ar putea influenta.

1. Fagaras 9 grade => 17 grade, > 8 grade

2. Alba Iulia 15 grade => 18 grade, > 3 grade

3. Sebes 12 grade => 18 grade, > 6 grade

4. Dumbraveni 11 grade => 17 grade, > 6 grade

5. Tg-Mures 13 grade => 19 grade, > 6 grade

6. Cluj Napoca 14 grade => 17 grade, > 3 grade

7. Miercurea Ciuc 5 grade => 14 grade, > 9 grade

8. Sibiu 14 grade => 18 grade, > 4 grade, de mentionat ca la Sibiu cresterea e mai mare, acum nebulozitatea probabil a jucat un rol.Era singura statie cu N>4

9. Deva 13 grade => 19 grade, > 6 grade

10. Bistrita 15 grade => 21 grade, > 6 grade

11. Dej 13 grade => 18 grade, > 5 grade

In general, la o statie aerisita, cresterea este de 5-7 grade, mai mare cum e si normal in depresiuni.Asa cum tot spuneam si cum de altfel am tot aratat, statiile de la Alba si Cluj sunt cele mai umbrite dimineata, aici intra cu brio si Petrosaniul.Doar 3 grade crestere la acestea.La aeroportul din Cluj cresterea e ca si la celelalte, in medie 5 grade.Exemple clare din acest punct de vedere sunt Cluj anm vs Cluj aeroport si Alba Iulia vs Sebes.Statii situate la aproximativ 10km distanta.Astea sunt doar din interiorul Carpatilor.Probabil exemple sunt si din exterior.

Sus

MesajScris: Mar Aug 11, 2015 12:55 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Bună analiza cu efectul „aerisirii”, respectiv al umbrei. O discuție simiară se poate face despre stația ANM de la Băneasa, acolo unde uneori răcirea este foarte rapidă. La gerul din februarie 2012, la Băneasa au fost -24,2 C, pe cînd la Filaret „doar” -17,2 C.

Sus

MesajScris: Mar Aug 11, 2015 6:34 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

E logică creșterea. Vedem bine, la o asemenea comparație, și care sunt stații situate în vale sau în deal. Puteau fi adăugate și stațiile Blaj și Târnaveni-Bobohalma.

Sus

MesajScris: Lun Aug 17, 2015 7:42 am 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

”Iulie a fost cea mai călduroasă lună din ultimii 136 de ani. Totodată, a fost cea mai secetoasă lună din 1961 încoace”, a spus Elena Mateescu.

Sus

MesajScris: Lun Aug 17, 2015 8:53 am 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Ioi, am dat citatul si eu in discutii generale, nu trebuia pus aici ca poate vreun novice chiar va crede tampenia :lol: .N-a fost cel mai cald iulie si nici cel mai secetos, pt cine are indoieli in privinta asta.

Sus

MesajScris: Lun Aug 17, 2015 9:33 am 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Asa e. E doar in top 4.
Probabil ca se refera pe anumite areale sau regiuni.

Sus

MesajScris: Lun Aug 17, 2015 9:48 am 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

La absolut nicio statie anm n-a fost mai cald nici cu 0.1 grade fata de 2012.N-are cum sa fie mai cald in nicio regiune si nici macar local.A fost pe locul 2 in unele zone, da, insa in altele a fost pe locul 4-5 sau chiar mai jos.O fraza absolut tampita si nici macar nu merita argumentata.La precipitatii nu am date exacte, insa nici aici nu cred sa fi fost cea mai secetoasa din 1961.Aici poate regional da, ma refer strict la Oltenia sau Banat, insa si in 2012 am avut statii cu sub 1mm.Media a iesit probabil mai mare datorita sud-vestului extrem unde s-au adunat cantitati de peste 150mm la unele statii.Altfel, Giurgiu spre exemplu a incheiat luna cu 0.6mm, Fundulea cu 2mm, Alba Iulia cu 7.6mm, Filaret cu 11mm, Toplita cu 11mm, Negresti cu 9mm, Bechet cu 6mm, Constanta cu 2mm etc.

Sus

MesajScris: Lun Aug 17, 2015 9:58 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Am postat eu la discutii generale pe ce loc e si la precipitatii.Pe 3 sau 4 parca era :)

Asta daca o luam dupa 1961, ca daca topul ar fi fost facut incepand cu 1901 ar mai fi iesit in evidenta niste luni iulie deosebit de secetoase prin anii 30 (mai ales pe la inceputul acestora) si 40 si in mod sigur ar mai fi fost modificari in top.Ma deranjeaza ca raportarile omit tocmai aceste decenii cruciale in care unii ani au avut o aura de continentalism foarte atipic pentru Romania.E exact cum nu s-ar raporta americanii la perioada Dust Bowl.Avem o insitutie care procedeaza invers cum se procedeaza in tarile civilizate.

Apropo, daca tot am trecut printr-un val de caldura ce a tinut practic o luna, desi am crede ca e o premiera, nu este.In 1946, a fost val continuu de caldura intre ultima decada a lui iulie si ultima a lui august :)

Sus

MesajScris: Lun Aug 17, 2015 12:07 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

O noua chestie tare, am observat-o mai demult, insa acum sunt 100% convins.Hartile n-au legatura nici macar cu cifrele postate de ei.In luna iulie cea mai mare cantitate de precipitatii a fost pe Vf.Penteleu, 130.2mm, postat acum pe site.Si asta s-a intamplat pana la ora 20:30, 31 iulie, altfel dupa aceasta ora si pana la ora 8:30, 1 august au mai cazut inca 2.2mm.Deci, cifrele sunt cele corecte, luate din TM-2, insa hartile sunt aiuristice.Probabil sunt trasate computerizat si e mult mai simplu sa introduca datele de la ora 6 AM.Cifrele sunt insa corecte.Macar atat.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 13 mesaje ] 

Ora este UTC + 2 [ DST ]