forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Lun Mai 25, 2026 3:42 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 10 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Retea de meteorologie
MesajScris: Mie Feb 20, 2008 9:04 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Sal , sunt Liviu , am 20 ani si sunt din Resita.Ma preocupa atat meteorologia ( mai bine zis geogrrafia in general ) cat si programarea pe calculator.
M-am gandit sa fac un fel de retea meteorologica : SSWS ( StormSoft Weather Services ) la nivel national.
In ce consta aceasta retea? :
Proiectul SSWS ( StormSoft WeatherServices ) este un proiect meteorologic care vizeaza in special colectarea de date si parametrii meteo din toata tara in scopul realizarii de prognoze , avertizari si dezvoltarea de noi modele pentru prognoza vremii.

Proiectul consta intr-o aplicatie pentru PC , care permite unui utilizator inregistrat ( punct ) sa trimita serverului central atat date referitoare la vreme cat si parametrii meteorologici avansati ( ex: Evapotranspiratie , Confort Termic , etc...) pentru alcatuirea unei harti unde sunt afisate datele din punctul respectiv, cat si pentru prognoza , emitere de avertizari , o mai buna intelegere a ceea ce se intampla in atmosfera.

Deja am inceput sa lucrez la partea de software a acestui proiect si sper ca in scurt timp sa ii dau drumul .

Motivul pentru care am postat asta pe forum este sa gasesc oameni care ar putea sa ma ajute in dezvoltarea proiectului.

P.S : E nemaipomenit forumul

Sus

Subiectul mesajului: saliut
MesajScris: Mie Feb 20, 2008 9:27 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Sunt Sorin din Tg-Mures.Vad k avem aceleasi pasiuni meteorologia in special si geografia in general.Si eu am 20 de ani si fac un studiu despre evolutia climei din ultima suta de ani din zona Muresului.Foarte rar gasesc oameni cu care sa pot dezbate subiectu si sa am schimburi de opinii.Daca vrei sa luam legatura,eventual sa ne ajutam reciproc si sa discutam despre meteo in general...idu meu sorifin

Sus

Subiectul mesajului: Retea meteo
MesajScris: Joi Feb 21, 2008 12:25 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Salutare! Eu sunt Catalin, am 24 de ani si sunt din Timisoara! Si mie imi pare bine ca am descoperit insfarsit oameni cu adevarat pasionati de meteorologie si mai ales ma bucur sa vad cum creste aceasta comunitate.
Excelenta ideea cu reteaua meteo Liviu. Deocamdata in Romania sunt cam putini cei care detin o statie meteo automata, dar sper sa creasca repede numarul acestora. In tarile din "vest" sunt foarte multi. Eu as vrea neaparat sa fac parte dintr-o astfel de retea. Deocamdata am o statie meteo wirelles (Geonaute WS700), dar nu e automata (nu se poate lega la un PC pentru a transfera datele).
Pe mine ma intereseaza tot ce inseamna meteorologie, dar in ultimul timp cel mai mult ma simt atras de instrumentele de urmarire, stocare si prelucrare a parametrilor meteo si de publicarea acestor date in timp real pe internet.

Voi cu ce instrumente urmariti vremea?

M-am uitat si pe prognoza pe 6 luni facuta de Liviu si e interesanta.

Sorin, sper sa aflam pana la urma raspunsul la intrebarea referitoare la ecartul considerat stadard pt ca o luna sa fie considerata calda/rece etc.

Spor amandurora la proiectele pe care le aveti!

Numai bine!

Sus

Subiectul mesajului: ce instrumente folosesc....
MesajScris: Joi Feb 21, 2008 12:50 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Pai , in momentul de fata nu detin nici o statie meteo automata dar pe viitor sper sa-mi achizitionez una...m-am gandit la una de tip Davis Vinitage. ...in Romania o statie meteo dinasta costa cam 2200-2600 euro , dar dincolo e mult mai ieftina..

Sus

Subiectul mesajului: Statii meteo
MesajScris: Joi Feb 21, 2008 1:21 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Eu nici nu am vazut in Romania statii meteo mai profesionale de vanzare ca sa-mi dau cu parerea in legatura cu preturile... Doar din cele care arata temperatura, umiditatea interna+externa si eventual au si un icon care arata tendinta presiunii atmosferice, dar nu si valoarea ei. Caracteristicile astea le are si statia mea defapt, desi am luat-o din Franta. Mi-as cumpara si eu o statie ceva mai profi, dar deocamdata nu am un statiu in aer liber unde sa pun senzorii asa ca mai astept un timp...

David Vantage Pro sunt intr-adevar printre cele mai bune (mai sus ar fi Vaisala). La un magazin virtual din Grecia modelul prezentat de ei pe site costa 880 de euro.

http://shop.snowreport.gr/en/Details.asp?ProductID=55

Exista si solutii si mai ieftine. Dupa parerea mea variante bune sunt si WMR928 sau WMR968 de la Oregon Scientific (ei sunt si lideri pe piata mondiala in ceea ce priveste vanzarile de statii meteo personale).

928: http://www.ukweathershop.co.uk/acatalog ... s_sub.html

968: http://www.ambientweather.com/wmwmwmragare.html

Trebuie sa te gandesti bine inainte si stiu ca nu e usor sa faci alegerea.

Succes!

Ultima oară modificat de catalin pe Joi Feb 21, 2008 1:28 am, modificat de 4 ori în total.

Sus

Subiectul mesajului: Salutare !!!!
MesajScris: Joi Feb 21, 2008 1:24 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Ma bucur sa va intalnesc pe toti trei in acelasi topic ! :D 8O
Nu ma pricep la instrumentele cu care se face urmarirea parametrilor atmosferici, insa cu ajutorul vostru, sper sa-mi imbunatatesc cunostintele ! :lol: :lol:
Se pare ca dorinta mea, de a avea o comunitate de persoane serioase interesate de meteorologie, incepe sa devina realitate !
Poate ca acest comentariu trebuia scris in alt topic, dar mi-a parut bine sa vad ca incepeti sa comunicati intre voi, asa ca n-am putut ramane indiferenta.
Va salut, numai bine :wink:

Sus

Subiectul mesajului: Davis vantage pro si alte statii meteo !
MesajScris: Sâm Dec 13, 2008 1:34 am 
Dragii mei, eu sunt Eugen si sunt din Oradea, m-a apucat microbul observarii si compararii de date meteo acum vreo doi ani si jumatate in urma, de atunci am inceput sa colectez diverse statii din gama La Crosse, am 4 statii meteo, doua cu posibilitate de conectare PC, din care una care transmite date de mai bine de un an de zile in wunderground, CWOP, hamweather si awekas.
Pot spune ca intre timp am strans un mic arsenal meteo, iata-l: o statie automata La Crosse 3600, una tot automata La Crosse2350, o statie La Crosse 1600 si o La Crosse 9115, mai am cateva statii simple temperatura umiditate si una mica Oregon cu care pot masura radiatiile ultraviolete si timpul de expunere la soare in functie de ten, am doua anemometre de buzunar, un Skywatch explorer si un Windmaster 2, plus un senzor de vant Inspeed vortex. Am vazut discutiile voastre pe tema statiilor meteo si pot sa va spun ca o statie Davis Vantage Pro cu toti senzorii, inclusiv radiatie solara si UV costa in jur de 800 si ceva de dolari in SUA. In Europa ajunge aproape de 1000 de euro. O statie Rainwise se poate cumpara din Romania, de la firma Echipot din Oradea cam cu 6200 de lei, cu conectare internet si senzor de radiatie solara. Sincer mi-ar face cu ochiul o statie Davis VP insa in momentul de fata nu am resurse disponibile in aceasta directie, poate in viitor.
Ar fi interesant de aflat cine e posesorul statiei Davis din Otopeni si daca e interesant de schimb de impresii cu alti pasionati de echipamente meteo si meteorologie in general.
In ceea ce priveste gama de statii meteo La Crosse va pot sta la dispozitie cu mai multe informatii acumulate in timp, calitati, defecte, plusuri si minusuri. Ideea lui Catalin din Resita e grozava insa pentru o retea tip wunderground ai nevoie de resurse serioase. eu nu am cine stie ce experienta in domeniul PC dar stiu ceea ce am nevoie. In Romania si in general in Europa de est nu sunt prea multe statii care sa transmita date pe internet, desi statii meteo sunt cu gramada si unele chiar scumpe din categoria Rainwise insa posesorii acestora nu au interesul sa impartaseasca datele si altora.
M-ar interesa o camera web de calitate care sa poata transmite imagini si in timpul noptii, am o pozitie locativa in Oradea care imi permite sa acopar o buna zona din oras.
Sper ca intr-un viitor nu prea indepartat sa reusesc si acest lucru. Daca pot ajuta pe cineva cu vreun sfat in acest domeniu al observarii si colectarii de date meteo imi puteti scrie pe adresa eugenraduoradea@yahoo.com.
Iata si adresa la care puteti vedea cum functioneaza o statie meteo La Crosse 3600, foarte sensibila la interferente electromagnetice, din aceasta cauza furnizand si unele erori si un senzor de vant Inspeed vortex, care transmite date in timp real pe PC, la secunda si la 3, 4 secunde pe internet:
http://www.wunderground.com/weatherstat ... =IBIHOROR9
In rest, toate cele bune, Eugen Radu, Oradea

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Dec 13, 2008 8:39 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Salut Eugen , topicul cu reteaua de statii meteo s-a mutat in sectiunea " Proiecte" --> "Reteaua de statii SSWS".
Reteaua este in curs de realizare si presupune un volum ENORM de munca.Pana acum am facut rost de domeniu de hosting si baza de date pt retea este completa.
TOTUSI , datorita faptului ca am de invatat si pt. facultate , munca imi este incetinita.
Pentru realizarea retelei , infrastructura trebuie sa fie perfecta ; numai programul ce colecteaza datele de la statii o sa aibe in jur de 2000 linii ce cod .

Sus

Subiectul mesajului: Re: Retea de meteorologie
MesajScris: Joi Feb 26, 2009 4:27 pm 
Neconectat
Incepator
Incepator

salut! as avea si eu o intrebare... realizez un studiu monoclimatic al judetului ilfov. Exista statie meteorologica in jud. Ilfov sau datele provin de la Bucuresti Baneasa/Filaret? merci...

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Feb 26, 2009 5:18 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Baneasa, Filaret si Afumati, astea sunt toate statiile ANM din zona B/IF.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 10 mesaje ] 

Ora este UTC + 2 [ DST ]