forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Mie Apr 29, 2026 5:45 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 14 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: organismul vara
MesajScris: Vin Iun 13, 2008 12:18 pm 
Neconectat
Norisor
Norisor

In timpul verii, anumite glande endocrine isi intensifica activitatea, glanda tiroida fiind cea mai afectata isi mareste activitatea de doua ori fata de anotimpul rece, astfel creste cantitatea de iod din organism.

Daca se apropie o furtuna, astmaticii au de suferit, ca urmare a cresterii umezelii aerului, scaderii temperaturii. Se inmultesc cazurile de angina pectorala si migrene pentru ca sunt mai intense campurile incarcate cu electricitate statica.

Vantul puternic, sau foenul produc dureri de cap, ameteli, nervozitate, urmare a unor transformari care se petrec la nivelul capilarelor.

Sus

Subiectul mesajului: mesaj
MesajScris: Dum Dec 21, 2008 9:30 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Este interesat de aflat si de inteles ce efecte pot avea asupra organismului schimbarile climatice care au dus la ierni in care perioadele de caldura excesiva alterneaza cu perioadele geroase, asa cum era in urma cu 15-20 de ani.
Pana nu de mult nu exista sa nu ninga de Mos Nicolaie si de craciun sau de Anul Nou. La Bucuresti iarna venea venea dupa 15 noiembrie, iar la jumatea lui decembrie temperaturile erau predominant megative, iar stratul de nea masura in general 12-30 cm. Ningea consistent in cel putin 3 randuri, erau zile geroase, erau viscole, erau si perioade cu ploi, lapovita si polei, adica iarna cu detoate, insa in ultimii ani nu a prea mai fost astfel, iar verile au devenit tot mai secetoase si toride. Pana prin anul 1999 stiu ca erau ploi abundente, furtuni cu multe descarcari electrice si chiar perioade de frig, cu temperaturi ce ajungeau chiar si la 13-14 grade in iulie ( ce-i drept asta se intampla rar). Acum, cand iernile au devenit m ia blande, verile sunt de cosmar, iar in unele regiuni din tara apar vijelii napraznice si chiar tornade, fenomene atipice pentru tara noastra.
Dar, ramane intrebarea, ce efecte au asupra organismului aceste schimbari si pe termeni scurt dar si pe termen lung. Presupun ca multi oameni acuza stari de toropeala, migrene si indispozitie din cauza vremii si al temperaturilor care sunt diferite fata ce cele cu care era obisnuit, la care organismul nostru se adaptase de sute si sute de ani. Plus ca in timp e posibil sa apara fel de fel de probleme de sanatate, mai ales cand schimbarile de temperatura sunt brutale.
Din pacate nu ma pricep indeajuns la aceste probleme legate de efectele schimbarii vremii asupra noastra si ar fi binevenite si parerea celor care probabil se pricep mai bine decat mine la acest subiect care este foarte interesant si util.

Apropo de vremea excesiv de calda pentru aceasta perioada, pot spune ca pe alocuri iarba a inceput sa inverzeasca, iar in gradina la bunici inca mai sunt inflorite galbenelele, desi suntem pe 21 decembrie ! Am si o dovada in acest sens.

Fişiere ataşate:
Comentariu fişier: Galbenele inflorite pe 21 decembrie 2008.
galbenele   inflorite  pe  21  decembrie.jpg
galbenele inflorite pe 21 decembrie.jpg [ 106.83 KiB | Vizualizat de 4351 ori ]
Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Dec 21, 2008 9:49 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Saracele flori s-au grabit da' nu stiu ce le asteapta. :lol:

Sus

Subiectul mesajului: Re: mesaj
MesajScris: Dum Dec 21, 2008 11:31 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

ema-ema scrie:
Pana nu de mult nu exista sa nu ninga de Mos Nicolaie si de craciun sau de Anul Nou. La Bucuresti iarna venea venea dupa 15 noiembrie, iar la jumatea lui decembrie temperaturile erau predominant megative, iar stratul de nea masura in general 12-30 cm. Ningea consistent in cel putin 3 randuri, erau zile geroase, erau viscole, erau si perioade cu ploi, lapovita si polei, adica iarna cu detoate, insa in ultimii ani nu a prea mai fost astfel, iar verile au devenit tot mai secetoase si toride.

nu stiu cat de obiective sau subiective sunt evaluarile tale, dar iata niste extrase din observatiile mele pt Bucuresti:
1984 zapada de craciun
1985 fara zapada de craciun
1986 cu zapada
1987 fara zapada
1988 fara
1989 fara
1990 fara
1991 cu zapada
1992 fara
1993 fara
1994 cu zapada
1995 cu zapada
1996 cu zapada
1997 fara
1998 cu zapada
1999 fara
2000 fara
2001 cu zapada
2002 cu zapada
2003 cu zapada
2004 fara zapada
2005 fara zapada
2006 fara zapada
2007 fara zapada
2008 ?

concluziile le putem trage singuri - uneori teoria incalzirii climatice atat de propagata in mass media si in politica isi pune amprenta chiar asupra capacitatilor noastre de a rememora trecutul.

Sus

Subiectul mesajului: mesaj
MesajScris: Lun Dec 22, 2008 10:58 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Multumesc Iceage pentru aceste informatii ! Concluziile mele le-am tras, asa din ce mi-am amintit si din ceea ce am auzit de la ceilalti sau de la stiri, dar prefer datele sigure, obiective. Nu am cautat date de pe Internet, deoarece am dorit sa avd daca parerile personale sunt sau nu adevarate.
Oricum, din programele urmarite la Discovery, am vazut ca incalzirea glogala este o realitate si ca are influente importante asupra ecosistemului.
Astept in continuare completarile voastre. :idea:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Dec 22, 2008 1:30 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Incalzirea globala este o realitate a carei esenta este insa foarte discutabila. Modul de definire si de monitorizare, magnitudinea, efectele locale, cauzele reale sunt tot atatia parametri destul de dificil de stabilit intr-un sistem atat de complex cum este clima. Tot ce putem spune pana una alta este ca: 1. modelele climatice disponibile proiecteaza producerea unei incalziri accelerate in absenta masurilor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera
2. s-a atins o masa critica decizionala la nivel politic pentru ca aceasta teorie sa devina öficiala"si unanim acceptata. politic. vezi si vremurile inchizitiei :wink:
3. niciodata stiinta nu s-a bazat pe argumente de genul reportajului de presa; iar reportajele de presa nu reflecta in general tot adevarul stiintific, ci numai aspectele si potentialul de spectaculos - uneori cu sacrificarea intregului adevar, din pacate

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Dec 22, 2008 1:32 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

iceage scrie:
2. s-a atins o masa critica decizionala la nivel politic pentru ca aceasta teorie sa devina öficiala"si unanim acceptata. politic. vezi si vremurile inchizitiei :wink:

cat timp USA si China nu fac nimic totul e degeaba !!!

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Dec 22, 2008 2:07 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

lucrurile sunt deja in plin mars - a se vedea miscarile anuntate de administratia Obama in domeniul energie si clima. Din pacate raman la pararea ca si in acest caz lucrurile se misca numai din interese financiare. Mari sume de bani au fost investite in domeniul "energiilor verzi" - prea mari pentru ca teoria care le sustine sa mai poata fi atacata. ceea ce nu inseamna nici pe departe ca teoria este corecta; iar surprizele pot fi din cele mai mari...

Sus

Subiectul mesajului: Mesaj
MesajScris: Dum Dec 28, 2008 7:09 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Desi suntem la sfarsit de decembrie si temperaturile au devenit recent negative, in Bucuresti inca mai este destul de multa iarba verde.

Fişiere ataşate:
Comentariu fişier: Iarba verde la sfarsit de decembrie
Zapada si  iarba  pe  28  decembrie.jpg
Zapada si iarba pe 28 decembrie.jpg [ 118.27 KiB | Vizualizat de 4349 ori ]
Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Dec 28, 2008 7:42 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

zilele astea de iarna vor congela fara doar si poate restul de clorofila ramas...

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Dec 28, 2008 7:53 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Nu stiu cate de bine se va simti graul cu ger fara zapada!

Sus

Subiectul mesajului: Re: organismul vara
MesajScris: Mie Feb 25, 2009 8:05 pm 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

nu prea se simte bine deloc din cauza lipsei
stratului de zapada,dar cam asa se intampla in fiecare an.oricum agricultura e ca o loterie
depinzi in totalitate de vreme.cam in fiecare an am avut probleme cu gerul si lipsa stratului de zapada,iar vara cu seceta si grindina :( ,iar cateodata pierderile sunt considerabile

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Feb 25, 2009 8:10 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Din cauza asta tatal meu s-a lasat de agricultura in 1998. Ba era seceta, ba incolteau boabele in spice! Se spune acum ca graul a avut noroc ca gerul din Decembrie-Ianuarie a fost uscat si nu i-a daunat. Daca era apa in sol se alegea praful!

Sus

Subiectul mesajului: Re: organismul vara
MesajScris: Joi Feb 26, 2009 1:06 pm 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

renteaza sa faci agricultura numai daca cultivi pe suprafete mai mari de 20 hectare,daca nu sunt bani pierduti nu te alegi cu mai nimic

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 14 mesaje ] 

Ora este UTC + 2 [ DST ]