forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Lun Mai 25, 2026 7:20 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 187 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 13  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Feb 13, 2009 9:33 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Chiar vorbeam cu Andrei in noaptea in care a inceput sa ninga de faptul ca GFS arata 50 cm strat la mine pana duminica, si ziceam ca e imposibil asa ceva...uite ca a avut dreptate.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Feb 20, 2009 8:27 am 
Neconectat
Admin
Admin

Cam asa aratau precipitatiile prognozate de GFS penmtru aceasta noapte intre orele 3 si 6 ! Prognoza a fost facuta cu datele de initializare de ieri la 06Z . Anticipatia este de + 21h . Diferenta intre ce e pe harta si ce s-a intamplat in realitate este izbitoare . Chiar daca e rulare "slaba" cea de la ora 6 , este inadmisibil sa se greseasca astfel , la 20 ore inainte !
Imagine
No comment .....

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Feb 20, 2009 11:38 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Exact GFS-ul a gresti-o total de data asta, mai rau ca ANM-ul in cele mai proaste prognoze ale lor.

Sus

Subiectul mesajului: Re: Inconsistenta modelelor GFS
MesajScris: Joi Mar 05, 2009 6:10 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Daca la prognozarea temperaturilor la 2 m GFS-ul e bun spre foarte bun pe interval de 24 h, la temperaturile de la 850 sau 900 hPa sta rau de tot. Azi la peste 1000 m a fost lapovita iar la peste 1500 m exclusiv ninsoare, de exemplu acum pe Semenic sunt -2 grade, iar conform GFS-ului ar fi trebuit sa fie vreo 6 grade.
Deci nu va luati dupa GFS cand va duceti la munte. :idea:

Sus

MesajScris: Joi Mar 05, 2009 6:20 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Din ce vad eu, GFS-ul a prognozat 0-2 grade C la 850 mb, ceea ce mi se pare destul de corect. Nu stiu unde ai vazut tu 6 grade Andrei, ca nu sunt.

Sus

MesajScris: Joi Mar 05, 2009 6:33 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Atentie, gogulica, atentie!! :lol:

Imagine
Imagine

0-2 grade da, in nordul Orientalior, da arunca un ochi pe temperaturile din muntii Apuseni sau Banatului.

Sus

MesajScris: Joi Mar 05, 2009 6:42 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Deci, in Meridionali a fost ok temperatura. Pe Apuseni, nu stiu ce s-a intamplat. Esti sigur ca a nins acolo la 1000m? Demonstreaza-mi. :mrgreen:

Sus

MesajScris: Joi Mar 05, 2009 10:43 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Asta e de la Romica "În Munţii Apuseni, Munţii Banatului şi în vestul Carpaţilor Meridionali, la altitudini de peste 1.700 de metri, precipitaţiile au fost şi sub formă de ninsoare." Deci daca e sa luam 850 mb ca fiind 1500 m, temperatura s-a mentinut usor pozitiva, precipitatiile fiind sub forma de ploaie. Doar de la 1700 m in sus au fost izoterme usor negative sau in jur de 0 C, deci poate a exagerat pe vest GFS-ul temperatura, dar n-a fost prea departe de adevar. :P

Sus

MesajScris: Joi Mar 05, 2009 10:55 pm 
Neconectat
Admin
Admin

Destul de dificil de anticipat chiar si forma precipitatiilor atunci cand temperatura este la limita . Orice abatere a modelului ( chiar si de 1*C ) in porgnozarea temperaturii poate conduce la schimbarea totala a prognozei :lol:

Sus

MesajScris: Vin Mar 06, 2009 4:44 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Deci, in Meridionali a fost ok temperatura. Pe Apuseni, nu stiu ce s-a intamplat. Esti sigur ca a nins acolo la 1000m? Demonstreaza-mi.

M-am uitat pe webcam. La Paltinis ninsoare, la Straja ninsoare(ambele ~1400 m), la Ranca era chiar viscol...e drept ca Ranca e pe la 1600, Busteni, baza partiei Kalinderu(~1100 m)-lapovita, Poiana Brasov(partia Bradul, mi-e lene sa mai caut altitudinea...pe la 1000-1200 oricum, vedeti si voi) - lapovita, la Baisoara(~1300 m) 1 grad si probabil lapovita sau chiar ninsoare, Arieseni(1000 m) lapovita, Azuga, partia Sorica(~1500 m) viscol, am mai zis, cu o rafala de 126 km/h, Predeal(~1100 m)- lapovita. Cred ca e de ajuns. Cred ca nu mai trebuie sa spun - Semenic -2 grade si mai mult ca sigur ninsoare viscolita. Daca vrei, intra pe jurnalul.ro si da la "slideshow ultimele 24 h" ca vad ca nu ma crezi pe cuvant. :lol:

"În Munţii Apuseni, Munţii Banatului şi în vestul Carpaţilor Meridionali, la altitudini de peste 1.700 de metri, precipitaţiile au fost şi sub formă de ninsoare."

In Muntii Banatului la peste 1700 m?? :lol: She got owned...again! :lol:

Sus

MesajScris: Mar Mar 17, 2009 1:46 am 
Neconectat
Admin
Admin

S-a inselat GFS destul de rau cu depresiunea mediteraneana pe care o anticipa pentru zilele de 20-21 martie . Acum insista pe aparitia unui ciclon destul de intens in bazinul Marii Negre . Acest ciclon va urma sa produca intensificari sustinute ale vantului de peste 25 m/s in largul marii , insa nu va influenta Romania . Cel putin asa arata rularea de la ora 18Z , care se stie ca nu este prea precisa ..... Cine stie ce alte schimbari vor surveni de acum ?

Sus

MesajScris: Mar Mar 17, 2009 2:47 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Vant de vant acolo. :lol:

Daca se mentin rularile pentru data de 19 si 20 cred ca iau trenul catre casa. :lol: :lol:

Modelul JMA, de slaba incredere(din experienta), a nimerit-o totusi cu depresiunea puternica ce s-ar fi format in Mediterana si ar fi afectat Romania cu 24 h inainte ca si GFS-ul sa se schimbe intr-un final. Sa fi fost doar o intamplare? Si acum - arata depresiunea din Marea Neagra mult mai la est!

Deci, GFS, GEM, ECMWF, NOGAPS(modelul fortelor navale americane da 992 mb presiunea la centru) spun ca vor fi precipitatii pe Moldova pe 19 si 20...........GFS, GEM si NOGAPS includ si Dobrogea si Baraganul.
JMA e cel mai pesimist, aici apare doar o depresiune slaba care lasa precipitatii foarte slabe pe estul tarii.

De un lucru putem fi aproape siguri: ninsorile din Subcarpatii Moldovei.

http://www.nwmangum.com/www.fnmoc.navy. ... uropeg.gif vizibil in IE.

Daca a mai gasit cineva vreun model pe lunga durata accesibil, rog link.

Sus

MesajScris: Mar Mar 17, 2009 3:03 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

http://www2.wetter3.de/Animation_18_UTC/102_35.gif

poate va ciuguli si capitala ceva

Sus

MesajScris: Mar Mar 17, 2009 8:29 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

CaTaLyN scrie:
S-a inselat GFS destul de rau cu depresiunea mediteraneana pe care o anticipa pentru zilele de 20-21 martie . Acum insista pe aparitia unui ciclon destul de intens in bazinul Marii Negre . Acest ciclon va urma sa produca intensificari sustinute ale vantului de peste 25 m/s in largul marii , insa nu va influenta Romania . Cel putin asa arata rularea de la ora 18Z , care se stie ca nu este prea precisa ..... Cine stie ce alte schimbari vor surveni de acum ?

"Uite ciclonul, nu e ciclonul" revine. :mrgreen:
Ultima rulare 00Z arata reaparitia miraculoasa a ciclonului cu precipitatii serioase, ghici unde?
In BULGARIA. :P 8O Era pacat sa piarda bulgarii un viscol de martie, nu?

Chiar si ECMWF-ul il confirma. Deci devine destul de clar ca o sa fie. Sau.., poate dispare iar ca prin minune la viitoarea rulare. Nu mi se pare corect fata de bulgari, sa nu aiba viscol si in martie, ca doar au avut vreo 3 pana acum. :evil:

Ultima oară modificat de gogulica pe Mar Mar 17, 2009 8:32 am, modificat 1 dată în total.

Sus

MesajScris: Mar Mar 17, 2009 8:29 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Andrei87 scrie:
http://www2.wetter3.de/Animation_18_UTC/102_35.gif

poate va ciuguli si capitala ceva

Imposibil. Capitala este zona antizapada a Romaniei, anul acesta. :mrgreen:

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 187 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 13  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]