forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Joi Mai 14, 2026 5:06 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 5098 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107 ... 340  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Mai 23, 2013 7:03 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

A fost prea slaba treaba la mine si aseara si astazi, din toate punctele de vedere, mai putin norii frumosi de astazi care ma trimiteau cu gandul la grindina. In rest lame rau de tot, bataie de joc, nici vant, nici trasnete, nici apa multa, mocaneasca si atat, rapaiala de la 6 AM a fost cea mai puternica dar scurta.

Practic putin mai mult decat nimic, Slatina e o zona defavorizata, inca odata zic, daca frontului i se scoala sa loveasca matinal sau pana in ora 16 este mult slabit, desi 5 august 2006 a fost la orele 11-13 dupa alte 2 furtuni locale, una matinala si alta de seara.

Nu stiu, doar atunci s-au intrunit niste conditii de 1 data la multi ani de nu au contat deloc nici orele si nici numarul de furtuni pentru ca tocmai ultimele din outbreak sa fie deosebit de puternice, in rest sucks as usual, aliniamentul Targu-Jiu-Ramnicu Valcea-Pitesti bat Oltul mereu de-l asculta cu urechea, chiar si Severinul, noi aici suntem paduchi in DJ si OT, si Teleormanul ne ia fatza uneori.

Gabbes1981, sa fi fost in locul meu mureai de oftica. :twisted: Tata m-a chemat la 15:30 si m-am dus la 16:00 dupa ce trecuse grosul furtunii din Bucuresti, puncte ochite si lovite dar uite ca nu am avut ce aici. :x

Sus

Subiectul mesajului: Re: Starea vremii in Slatina
MesajScris: Joi Mai 23, 2013 8:02 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Daca beneficiai de insolatia de care a beneficiat Bucurestiul, cel mai probabil altfel statea treaba si la tine si nu iti trebuiau cine stie ce temperaturi :)

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Mai 23, 2013 8:03 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Cerul a fost cam tomnatic intreaga dimineata si vant de est, aspect de octombrie, nu credeam sa fie ceva, ziceam cand m-am trezit ca poate doar Baraganul si Moldova.

Dar aseara ce dracu i-a lipsit :?: Tu la Boombesti ce ai avut in plus de ti-au dat doua :?:

Sus

MesajScris: Joi Mai 23, 2013 8:06 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Fa cerere la guvern pentru zona defavorizata. la Ponta.

Sus

Subiectul mesajului: Re:
MesajScris: Joi Mai 23, 2013 8:09 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Neaceasca85 scrie:
Cerul a fost cam tomnatic intreaga dimineata si vant de est, aspect de octombrie, nu credeam sa fie ceva, ziceam cand m-am trezit ca poate doar Baraganul si Moldova.

Dar aseara ce dracu i-a lipsit :?: Tu la Boombesti ce ai avut in plus de ti-au dat doua :?:

Aseara ai avut vant de vest.
Si azi nu ai avut insolatie. Baraganul a luat portie de soare si vantul la sol a injectat caldura integral...
La Bumbesti e energia reliefului...alta gasca-n alta traista.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Mai 24, 2013 1:50 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

Convectie orografica la Bumbesti. OK, dar nici pe 5 august 2006 nu a fost cine stie ce insolatie, se innora din cand in cand pana la ora 11 cand a lovit prima repriza, poate 30 de minute inainte de prapad a plouat mocaneste ca toamna, cineva de aici si din Craiova spuneau astea.

Chestia de acum imi aminteste de 20 iulie 2011, GFS arata maximul dezastrului pe Slatina sau intre Slatina si Bucuresti, Estofex parca avea cod 2 (pe 2 iunie 2009 am avut si eu 2 dar degeaba), si a fost doar o scurta furtuna de praf cu vant mai puternic decat azi, nici un strop de ploaie, desi Catalyn spunea ca aveam mare probabilitate de supercelula (oare am vazut asa ceva vreodata?).

Sus

MesajScris: Vin Mai 24, 2013 7:58 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Pai ma miram si eu initial, dar se pare ca se explica de ce se intampla asa.
Cred ca in privinta viscolelor e clar. O sa te rog sa monitorizezi mai atent in zilele importante vantul si felul norilor dar si momentul din zi cand fronturile traverseaza zona.
Fronturile scapa din zona Bumbesti, apoi se reorganizeaza, de aceea patesti asta.
Trebuie campie intinsa si vant favorabil sau macar relief pentru furtuni, ori la tine nu ai din aceste ingrediente.
Plus malul acela deprimant...plus apa...atenueaza cele 40 de grade...
Macar potential de vant daca era. Ar fi interesant de stiut cum a fost vantul acolo in ziua aceea celebra. Vantul singur poate da energie cat un deal de 800 metri, daca bate initial contra furtunii.

Sus

MesajScris: Vin Mai 24, 2013 10:03 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Fiecare sistem frontal se comporta diferit, are organizare diferita, continut de umezeala diferit etc.Nu in ultimul rand, mai tine si de noroc :) Nici ca ar trebui sa te compari cu Bucurestiul ca la cat e de mare e foarte greu sa fie ocolit in totalitate de vreun sistem noros care "bantuie" prin preajma.Nu ploua in sectorul x, ploua in sectorul y sau nu ploua decat la Baneasa etc :lol:

Ultima oară modificat de supercell pe Vin Mai 24, 2013 10:12 am, modificat 1 dată în total.

Sus

MesajScris: Vin Mai 24, 2013 10:11 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Perfect de acord, insa suprafata activa e factor important. Acolo se pare ca zona e atat de pretentioasa, incat e o mica fereastra in timp sa aduca ceva frumos. O 'solutie' ar fi retrograzii, insa nici acestia...dau mai mult ploi abundente, nu furtuni.
Poate cele ce vin pe o circulatie de sud curat...

Sus

MesajScris: Vin Mai 24, 2013 10:27 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Fiecare zona cu particularitatile de circulatie si cu ocazia asta dau una de la Bumbesti.Iau un caz de diurnally driven- in cazul in care circulatia NNV in altitudine e puternica, sistemele se organizeaza ori la sud de oras, ori mult la sud-est si pa, nu stau suficient pe munti si asta s-a intamplat de 2 ori in aceasta luna.

Ultima oară modificat de supercell pe Vin Mai 24, 2013 10:29 am, modificat 1 dată în total.

Sus

MesajScris: Vin Mai 24, 2013 10:29 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Imi propun sa acord o mai mare atentie acestei zone si sa vad daca omul nostru se vaita degeaba sau cat ghinion e, sau ce naiba e!

Sus

Subiectul mesajului: Re:
MesajScris: Vin Mai 24, 2013 12:23 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Neaceasca85 scrie:

Gabbes1981, sa fi fost in locul meu mureai de oftica.

Nu iti fa griji, ca pe aia din 5 aug. 2006 am pierdut-o si eu, eram la tara. Am inteles ca a fost ceva serios si la noi. Dar ce zici, ca am pierdut-o si pe aia din 5 aug. 2005. Atunci au cazut 80 l/mp la Bucuresti.

Sus

MesajScris: Vin Mai 24, 2013 7:22 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Roberta 93 scrie:
Imi propun sa acord o mai mare atentie acestei zone si sa vad daca omul nostru se vaita degeaba sau cat ghinion e, sau ce naiba e!

Sa fii atenta la cat este de afectata zona de catre ciclonii mediteraneeni in functie de traiectoria care o adopta acestia.Spre exemplu, cel din 5 august 2006 a fost mult mai nordic decat acesta de ieri. Mai putin vant de vest inainte(sau chiar deloc) si implicit vant de est mai puternic si mai devreme inseamna o traiectorie mai nordica a ciclonului si implicit este antrenat pe o componenta sudica mai puternica, ceea ce ar putea fi avantajos pentru Slatina :)

Sus

MesajScris: Vin Mai 24, 2013 7:42 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Pe 5-6 aug 2005 au fost mai multe furtuni moderate + mocanesti, nu s-au adunat 80-90 mm dintr-o singura furtuna, n-ai pierdut mare lucru, dar cantitatea mare de apa intr-adevar ii induce in eroare pe nOObi.

Sus

MesajScris: Vin Mai 24, 2013 7:50 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

M-am uitat pe harta. Da, Slatina e pe mal. Aproximativ o linie dreapta Craiova-Slatina-Ploiesti.
Nu ar trebui sa fie probleme, chiar prezenta acelui mal ar trebui sa ii favorizeze (un vant de est premergator furtunii va fi injectat mai sus, plus ca absoarbe aerul cald si umed de deasupra apei)
Daca vantul de vest (practic furtunile in sud sunt rabufniri ale vantului de vest in majoritatea cazurilor)
are spatiu suficient sa loveasca Craiova, atunci nu va fi un impediment pentru Slatina.
La vest de Slatina nu e nici un obstacol orografic major.
Chiar dimpotriva, terenul usor mai ridicat (parte din Podisul Getic) de la nord de Craiova, ar fi un factor favorizant, dar poate ca e puternic impadurit???
Sunt paduri intre Slatina si Craiova? Padurile ar putea absorbi insolatia, de aici si vaicareala ca nu are domnul nostru canicula (40 grade)
Nu cunosc particularitatile vegetatiei intre Craiova si Slatina, voi cauta sa vad ce si cum, conteaza enorm asta.
Si fiindca e si supercell implicat in discutie, ii spun ca vantul de vest e profesionist in sud in distrugerea norilor, mai putin conteaza sursa lui.
Dar cand aduce nori, dupa cateva zile de insistenta, e groasa treaba...Urmeaza un mediteranean bun atunci. De fapt in sud daca stii punctele cardinale si urmaresti vantul, esti un bun meteorolog, ce sa mai...pare atat de simplu...

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 5098 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107 ... 340  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]