forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Dum Iun 14, 2026 8:53 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 1586 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 106  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Starea vremii la Iasi
MesajScris: Mie Mar 26, 2014 10:37 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Ati uitat de inghetul din 6-8 Mai 1999 din jumatea nord-estica a tarii. Mi se pare ca s-au inreg. si temp. de -6 grade. Sud-estul puternic afectat.

Sus

MesajScris: Mie Mar 26, 2014 10:47 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Jumatatea estica se pare ca a fost afectata atunci, mai ales judetele din nordul Moldovei.Mai bine zis, e posibil ca doar vestul si sud-vestul tarii sa fi scapat :)
Imagine
Imagine

Poate vine redeme cu niste cifre de la Iasi :)

Sus

MesajScris: Mie Mar 26, 2014 10:51 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Interesant.
O sa verific si eu deseara in caietele mele ce am notat in perioada 6-8 Mai 1999. :)

Sus

MesajScris: Mie Mar 26, 2014 11:17 am 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Gabbes1981 scrie:
Ati uitat de inghetul din 6-8 Mai 1999 din jumatea nord-estica a tarii. Mi se pare ca s-au inreg. si temp. de -6 grade. Sud-estul puternic afectat.

Bine spui, ti se pare.Nici pe departe n-au fost atatea grade, poate pe Toaca.Au fost doar ingheturi slabe, locale, probabil cu afectarea pe ici-colo, fara pagube mari, cel putin eu nu stiu de asa ceva.De exemplu -1.4 la Botosani, -0.4 la Suceava, Iasi 0.3, Bacau -1.2, Barlad 0.0, Tulcea 0.0, Bistrita -0.7, Tg-Mures 0.6, Cluj 0.5, Sibiu -0.6, Miercurea-Ciuc -6.2.Nu se compara cu cea fost in 2007 si nici macar cu 1994, dar e de mentionat.

Sus

MesajScris: Mie Mar 26, 2014 6:14 pm 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

O să mai caut, dar nici eu nu-mi amintesc mai nimic de mai 1999.

Ceva pagube s-au mai produs în 15 aprilie 2001 (un îngheț după câteva zile mai calde) și pe 23 aprilie 2010 (local, în depresiunile intradeluroase din Podișul Central Moldovenesc; aici zarzărul, caisul și corcodușul au fost cele mai afectate). Și aprilie 2005 a avut un episod interesant, o să amintesc ceva mai încolo de el.

---
După cum spuneam, cantitățile de apă din seara trecută au fost mai mult simbolice, 0,4 mm la ANM, 0,9 mm în extrema sudică a orașului și 2 mm la Ungheni, în Lunca Prutului.

Sus

MesajScris: Mie Mar 26, 2014 8:16 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Redeme, tot am vrut sa te intreb de ce spui zarzare si corcoduse?? Adica, eu stiu ca sunt acelasi lucru.La noi la oras se spune corcoduse, iar pe la tara li se spune zarzare sau zarzane.Nu prea inteleg, exista zarzar care e altceva decat corcodusul??

Sus

MesajScris: Mie Mar 26, 2014 11:23 pm 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

Aici e foarte interesantă utilizarea regională a termenilor, în sensul că în Ardeal și cred că și în Oltenia sau Banat, zarzăr e un regionalism pentru corcoduș. Văd că în DEX se dau ca două sensuri diferite pentru cuvânt. :lol:

În Moldova cel puțin, zarzărul (Armeniaca vulgaris) e un „pom fructifer asemănător cu caisul, cu flori albe și cu fructe sferice mici, cu gust acrișor și cu sâmburi amari”, practic o „rudă” mai sălbatică a caisului, care înflorește mereu cu 1-2 zile înaintea acestuia și atunci când înflorește nu are nicio frunză. Așa arată o floare de zarzăr:

Imagine

Corcodușul (Prunus cerasifera) e o rudă salbătică a prunului și înflorește la cam o zi după cais, iar atunci când e înflorit deja încep să apară primele frunze.

Imagine

Probabil e o situație ca la pepene - harbuz - lubeniță/lebeniță. :)

Sus

MesajScris: Joi Mar 27, 2014 12:18 am 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Multam de info.Sigur ca asa e.Desi poate nu s-ar crede, insa in Ardeal nu auzi si nu vezi scris in piete la pepene verde altceva in afara de lebenita.Si in vorbire la fel, toata lumea zice lebenita la pepene verde si pepene la pepenele galben.Singura zona unde e scris pe aici pepene verde e in hipermarket :D si desi e scris asa, lumea tot hai sa iau o lebenita zice :lol: Asa de inradacinat e cuvantul incat si ungurii tot lebenita ii zic.

Sus

MesajScris: Joi Mar 27, 2014 12:32 am 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

In Brasov nu foloseste nimeni "lebenita". Si sunt destul de sigur ca nici prin Sibiu. :)

Sus

MesajScris: Joi Mar 27, 2014 12:55 am 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

La fel cum în Moldova pepenele verde e exclusiv harbuz, iar cel galben e pepene sau „zămos” :D

Sus

MesajScris: Joi Mar 27, 2014 2:13 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

sorifin scrie:
Multam de info.Sigur ca asa e.Desi poate nu s-ar crede, insa in Ardeal nu auzi si nu vezi scris in piete la pepene verde altceva in afara de lebenita.Si in vorbire la fel, toata lumea zice lebenita la pepene verde si pepene la pepenele galben.Singura zona unde e scris pe aici pepene verde e in hipermarket :D si desi e scris asa, lumea tot hai sa iau o lebenita zice :lol: Asa de inradacinat e cuvantul incat si ungurii tot lebenita ii zic.

Mi se pare penibil. Taranesc cuvantul, nu sunt mandru de astfel de "regionalisme".

P.S. gabbes a nimerit-o cu -6 grade, dar Ciucul nu e tocmai in nord-est...desi geografic vorbind, nici foarte departe nu e. :)

Sus

MesajScris: Joi Mar 27, 2014 2:41 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

tiby89 scrie:
In Brasov nu foloseste nimeni "lebenita". Si sunt destul de sigur ca nici prin Sibiu. :)

Brasovul si Sibiul sunt ceva aparte.Nici nu vei gasi prea multe regionalisme pe acolo si nici graiul nu e ardelenesc.Nici nu stiu cati la suta dintre brasoveni sunt ardeleni 100% sau veniti de prin alte parti ale tarii.

Sus

MesajScris: Joi Mar 27, 2014 2:53 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Foarte multi brasoveni sunt moldoveni.

Sus

MesajScris: Joi Mar 27, 2014 3:14 pm 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

doodoo scrie:
Foarte multi brasoveni sunt moldoveni.

Si totusi, nici "harbuz" nu foloseste nimeni. :P

Sus

MesajScris: Joi Mar 27, 2014 11:37 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

sorifin scrie:
tiby89 scrie:

Brasovul si Sibiul sunt ceva aparte.Nici nu vei gasi prea multe regionalisme pe acolo si nici graiul nu e ardelenesc.Nici nu stiu cati la suta dintre brasoveni sunt ardeleni 100% sau veniti de prin alte parti ale tarii.

In zona Brasovului si a Sibiului se vorbeste cel mai corect limba romana. Toata cinstea pentru cei de acolo. ;)

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 1586 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 106  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]