forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Dum Iun 14, 2026 9:04 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 1586 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 106  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Starea vremii la Iasi
MesajScris: Joi Apr 03, 2014 6:30 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Daca intereseaza pe cineva, eu fac mediile si la statiile din regiunea Cernauti si din Basarabia, intreaga, pana la Dunare.E drept ca merg pana la Nistru, ce e dincolo nu ma intereseaza, la fel cum nu ma intereseaza nici ce e la unguri, sarbi sau bulgari, decat asa, informativ cand e cate o extrema.Hai daca tot am zis sa si postez tabelele.Daca e necesar pot spune cate ceva si despre zonele unde se afla statiile, le-am gasit pe fiecare in google maps ca si pe cele de la noi, desi mult mai greu pt ca dincolo de Prut nu mai avem street view.

Imagine

Imagine

Camenca, Rabnita, Dubasari si Tiraspol nu le-am inclus.Sunt dincolo de Nistru, n-au nicio treaba cu Rep.Moldova si nici cu Romania.

Cea mai interesanta pt mine e statia de la Seletin, aflata la 750m alt, in lunca Sucevei, pe granita cu Romania, in mijlocul obcinelor bucovinene, o statie care inlocuieste perfect Campulung-Moldovenesc.

Sus

MesajScris: Joi Apr 03, 2014 9:02 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Interesanta temperatura medie de la Seletin :)

Sus

MesajScris: Joi Apr 03, 2014 9:46 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Superb Sorin! Esti o adevarata enciclopedie de statistici lunare si nu numai. :)
Multumim ca le-ai impartasit si pe acestea cu noi!

Sus

MesajScris: Joi Apr 03, 2014 9:59 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

catalin scrie:
Superb Sorin! Esti o adevarata enciclopedie de statistici lunare si nu numai. :)
Multumim ca le-ai impartasit si pe acestea cu noi!

Cu mare placere!! :D

Sus

MesajScris: Joi Apr 03, 2014 10:14 pm 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

În primul rând felicitări pentru toate tabelele acestea! :)

Transnistria nu prea e legată de Moldova, dar pe de altă parte toate orașele respective sunt chiar pe malul Nistrului (BTW, Nistrul oferă niște peisaje superbe mai ales la intrarea în țară, în zona Naslavcea - Verejeni) și mă bucur că zona e atât de bine acoperită meteorologic (păcat că nu e și Valea Prutului la fel). Am avut un coleg din Dubăsari și am o colegă din Rezina, pe malul opus față de Râbnița. :)

Apropo de Câmpulung Moldovenesc, interesantă stratificare termică am remarcat aici pe 11 ianuarie când am fost ultima dată. Am stat în una din zonele cele mai joase ale orașului, la 100 m de râul Moldova, altit. de ~611 m. De aici până pe la 700 m temperatura era negativă și era înghețat binișor, apoi destul de cald datorită pădurii. Temperaturile negative și gheața au reapărut pe la 1000-1100 m, iar zăpada de pe la 1200 m, în strat consistent abia peste 1400.

Seletin pare destul de apropiat termic de Poiana Stampei (de altfel minimele și maximele absolute din ultimii ani au avut loc la aceeași dată la ambele stații: 2.02.2012, respectiv 26.08.2012, dar amplitudinea este mai mare la Seletin).

Sus

MesajScris: Vin Apr 04, 2014 10:31 am 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Seletinul si Poiana Stampei sunt in aceeasi unitate de relief, pe undeva e normal sa aiba in aceleasi zile extremele, insa asa cum bine ai precizat amplitudinea e mai mare la Seletin.Statia e situata in lunca, la 750-760m, iar Poiana Stampei e pe o terasa la 910-920m.La fel ca pe Barlad, la Vaslui avem statia in lunca, iar la Barlad statia e pe o terasa mai inalta, iar diferentele sunt clar vizibile.Iata si luna februarie cum a stat la cele 2 statii:

Seletin: media -1.0, max. 12.8, min. -22.1

Poiana Stampei: media -0.5, max. 12.5, min.-15.6

Seletinul e fix cum era statia de la Campulung Moldovenesc, care era amplasata tot in vale si unde in luna mai s-a inregistrat recordul national, -10 grade.Zona e extrem de potenta.

Si pe Prut avem 4 statii, si inca una in apropiere, insa din pacate doar 1 e amplasata corect, in lunca, cea de la Stanca.La Cahul, Leova si Cernauti statiile sunt amplasate tot asa, pe niste terase cu vreo 50-60m mai inalte decat lunca.Mai avem Darabaniul, la vreo 10-12km de Prut, insa si aici statia e pe o terasa, nu in vale.

Sus

MesajScris: Vin Apr 04, 2014 8:06 pm 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

Și cea de la Huși era situată la fel, dar avea totuși maxima absolută ușor mai ridicată decât cea de la Iași (păcat că nu a „prins” și august 2012) și avea un șir de date amplu, din 1923. Chiar nu înțeleg de ce astfel de stații cu șiruri lungi de date sau plasate în zone cu caracteristici interesante au fost desființate (Huși, Dorohoi, Vatra Dornei, Răuseni, etc.)

Astăzi am marcat debutul sezonului convectiv în județul Iași, din păcate municipiul a fost ocolit și în afară de câteva rafale puternice în jurul orei 16:30 nu s-a semnalat nimic interesant :|

Imagine

Sus

MesajScris: Vin Apr 04, 2014 8:34 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Curioase aversele alea, pe satelit n-am vazut decat niste cumulusi...sau poate erau niste dezvoltari cu varfuri mai joase, dar suficient de electrificate cat sa produca descarcari...mascate fiind de banda aia groasa de Cirrostratus. Posibil chiar si Cs sa fi contribuit la electrificarea suplimentara a norilor.

Sus

MesajScris: Vin Apr 04, 2014 10:06 pm 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

Eu am văzut niște Cumulus congestus pe la ora 3, după am fost acasă până seara, iar la 8:20 când am ieșit pe afară a picurat un pic câteva minute. Stațiile ANM au tot raportat Cumulonimbus calvus.

În general, cantitățile de precipitații sunt neînsemnate peste tot, doar la Pașcani văd că acea stație Meteo Moldova are 12 mm.

Sus

MesajScris: Sâm Apr 05, 2014 10:44 pm 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

După episodul de ieri, azi au revenit... stratușii... că tot nu-i mai văzusem de mult. :lol: Vremea a fost închisă toată ziua și fără precipitații.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Apr 06, 2014 2:25 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

Esti pe directia curentilor din Marea Neagra.

Sus

MesajScris: Mar Apr 08, 2014 10:37 pm 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

După o minimă nocturnă de 1,7°C (0°C la sol), temperatura a urcat azi până la 22,2°C, iar vremea a fost plăcută la aspect.

Cea mai ridicată temperatură din țară s-a înregistrat la Botoșani (23,4°C).

Sus

MesajScris: Mie Apr 09, 2014 10:08 pm 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

Astăzi s-a înregistrat cea mai ridicată de maximă de până acum din acest an, de 23,5°C (și 21,4°C la Bârnova). După-amiaza au fost intensificări ale vântului (oficial s-au înregistrat rafale de 47 km/h la ANM și 54 km/h la aeroport), iar de câteva minute a ajuns ploaia și pe aici.

Sus

MesajScris: Mie Apr 09, 2014 11:19 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

In mod normal ar trebui sa primiti zilele astea cea mai consistenta portie de precipitatii din acest an :)

Sus

MesajScris: Joi Apr 10, 2014 7:51 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

da, dar in general ploile vor fi mocanesti, linistite ;) bune pt agricultura moldovei...

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 1586 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 106  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]