Da, mai ales în părțile mai expuse față de vânt a colinelor sau a dealurilor. Dar oricum, apar situații de genul ăsta în multe ierni... Totuși, n-am prea auzit să fie foarte afectate grâul, orzul sau rapița, ele fiind în repaus vegetativ acum. Înghețurile târzii de primăvară sunt mult mai dăunătoare.
La Stânca, jud. Botoșani, ieri s-au atins -18,1°C cu strat de zăpadă
discontinuu. La Iași minima (-20,8°C) a fost cu două zecimale mai ridicată decât cea din prima zi a anului, iar maxima a reușit totuși să nu treacă de -10,8°C, așa că avem măcar o zi geroasă iarna asta (iarna trecută au fost 2, din care 31 ian a avut o maximă chiar bună: -14,7°C). La fel ca în ian-feb 2003 sau feb 2005, și acest episod a fost în general slab pe aici, incomparabil în vreun fel cu ian 2010 sau feb 2012.
De la Crăciun încoace zici că vremea e beată. Mi s-ar părea interesant așa ceva în perioada „babelor” din martie (de mic întotdeauna mi-a plăcut când se întâmpla să ningă în ziua pe care o alesesem drept „babă”

), când te poți aștepta la orice, nu acum în mijlocul iernii.
supercell scrie:
Asa speri si tu ca si mine.Numai sa nu fie cum zicea Neaceasca odata, speri mata dar speri degeaba
Hmm... De est-european e aproape imposibil de scăpat totuși. Fie peste vreo săptămână - două, fie la sfârșitul lui februarie și începutul lui martie, ca în 2011.
--
Azi s-a încălzit destul de mult și la Iași. Pe la prânz în oraș erau -3...-4°C și am trecut la geacă descheiată. De căciulă, mănuși sau fular nu mai am nevoie deocamdată. Întotdeauna mi se întâmplă la fel după ger.