forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Sâm Iun 06, 2026 12:17 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 14611 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 975  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Starea vremii : Discutii Generale 2
MesajScris: Sâm Ian 17, 2015 1:49 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Asa este. Din pacate de la aceasta ceata ajungem sa avem medii "normale" in zonele joase desi deasupra cetii temperatura aerului are valori de aprilie.

Sus

MesajScris: Sâm Ian 17, 2015 3:00 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

La ce temperatură este acum în altitudine se puteau înregistra și peste 20 de grade la sol, în anumite cazuri. Dar mai bine toate la timpul lor. Sper să mai avem, în această iarnă, cel puțin un episod la fel de hibernal ca precedentul, alftel nu se poate numi iarnă.

-

Sus

MesajScris: Sâm Ian 17, 2015 5:03 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

În cadrul unui proiect al APM Sibiu (ian 2015 - apr 2016), printre altele, mi-a atras atenția următorul citat: "400 000 de euro sunt destinate pentru amenajarea a 3 noi stații meteorologice performante în județele Sibiu, Brașov și Mureș". Să vedem...
400 000 eur pentru 3 stații meteorologice. :!:

Sus

MesajScris: Sâm Ian 17, 2015 5:30 pm 
130 de mii de euro pentru o staţie, probabil achiziţionare teren, amenajare perimetru, staţia în sine.
Nu se precizează dacă e cu operator sau fără.
Dacă e doar un simplu punct de observaţie, cum sunt nenumărate deja, nu cred că ar trebui să coste atât de mult.

Sus

MesajScris: Sâm Ian 17, 2015 5:48 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

steaua scrie:
În cadrul unui proiect al APM Sibiu (ian 2015 - apr 2016), printre altele, mi-a atras atenția următorul citat: "400 000 de euro sunt destinate pentru amenajarea a 3 noi stații meteorologice performante în județele Sibiu, Brașov și Mureș". Să vedem...
400 000 eur pentru 3 stații meteorologice. :!:

Serios? N-am auzit inca nimic.E vorba de statii meteo pt mediu sau statii meteo anm? Sincer n-as prea crede ca ar fi implicat si anm-ul aici.

Sus

MesajScris: Sâm Ian 17, 2015 5:50 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Sunt implicati si ANM-ul. Sunt parteneri.

Sus

MesajScris: Sâm Ian 17, 2015 5:56 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

No, atunci chiar sunt curios ce localitati vor avea onoarea.

Sus

MesajScris: Sâm Ian 17, 2015 6:06 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Si eu. Sper sa nu se piarda pe parcurs...
Aici e comunicatul de presa: http://mmediu.ro/new/wp-content/uploads ... _presa.pdf iar aici este stirea din ziarul Sibiu 100% http://sibiu100.ro/eveniment/35001-45-m ... climatice/ Au reusit sa atraga pt. proiect aproape 4,5 mil. eur.
Vad ca APM si-a schimbat site-ul, iar cel nou functioneaza partial, dar e cam in lucru. Site-ul ARPM nu mai functioneaza de vreo 2 ani.

Edit: Sau din Mesagerul de Sibiu:
Citat:
Stații performante
Prin intermediul programului vor fi achiziționate trei stații meteorologice performante, în județele Sibiu, Mureș și Brașov, pentru monitorizarea parametrilor meteorologici, care vor fi integrate în rețeaua națională. Datele obținute vor contribui la elaborarea de prognoze și avertismente pentru evenimente meteo severe, cu scopul de a oferi informații în timp real.

Sus

MesajScris: Dum Ian 18, 2015 7:17 pm 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

supercell scrie:
Sincer ma intriga cum stratul de la Iasi e tot 7 cm de la un timp incoace, asta in ciuda temperaturilor pozitive iar acelasi lucru s-a mai intamplat si la alte statii.Incep sa am din ce in ce mai putina incredere in modul de masurare al stratului de zapada la multe statii ANM, deja aberantul este ridicat la rang de arta :wink:

Eu mă mir cum de nu a observat nimeni că la Brăila stratul s-a menținut 5 zile la 18 cm. :) Sunt și destule măsurători eronate, dar nu chiar atât de universale. Apropo, un sfat pentru toată lumea: întotdeauna măsurați zăpadă când vreți să spuneți grosimea stratului! Rigla/ruleta o să zică mereu altceva față de ochi, 25 cm se transformă în 10, jumătate de metru în 25-30 cm, etc.

Stratul de zăpadă de la Iași este unul vechi, deci stabilizat în timp, și trecut printr-o grămadă de transformări. S-a format în fond în urma ninsorii viscolite de pe 28 și 29 decembrie, ajungând la un maxim de 22 cm. Imediat după, a venit gerul de pe 31 și 1 ian (-21°C) și stratul s-a mai tasat până la 20 cm. Pe 1 seara a nins și s-au depus oficial 2 cm, apoi ninsoarea s-a transformat în ploaie și stratul a scăzut până la 18 cm. Temperaturile au rămas în marea parte a timpului pozitive până pe 4 ian, iar stratul s-a topit și s-a tasat până la 12 cm. Pe 5 ian o rundă slabă de ninsori a adus stratul la 14 cm, apoi în urma ninsorilor slabe de pe 6 și 7 ian, a ajuns la 16 cm. După aceasta a urmat gerul de 7-9 ian, iar stratul, bine înghețat de ger, s-a menținut la aceeași grosime.
Temperatura s-a pozitivat pe 9 seara și a plouat slab noaptea, pe 11 temperatura atingând 9,5°C, iar stratul a ajuns la 7 cm în acea seară. Noaptea a fost lapoviță, ninsoare și ploaie, iar dimineața totul a înghețat la sol.

Pe 13, 14 și 15 (joi), nopțile au fost senine, și, așa cum se întâmplă aici, inversiunile formate au persistat în cursul zilei (de exemplu pe 14 maxima a fost de 0,9°C la Iași și 7,0°C la Bârnova). În aceste zile pot să-ți spun că s-a topit foarte puțin sau aproape deloc chiar și în oraș, temperatura nefiind pozitivă decât câteva ore în preajma prânzului, iar la sol chiar mai puțin. Topirea zăpezii este un proces consumator de căldură. Topirea mai intensă a început abia joi, odată cu acoperirea cerului de stratuși, acesta fiind momentul în care stratul a devenit discontinuu atât la mine în zonă, cât și la stație.

Temperaturile însă nu au urcat cine-știe-ce, așa că acum 4 ore, la mine în zonă, într-un loc plan, aerisit, stratul de zăpadă era disontinuu, acoperea mai mult de jumătate din suprafața solului și măsura între 3 și 6 cm. Se simte influneța orientării sudice a terasei pe care se află stația meteo. Fiindcă la aceeași altitudine, dar cu orientare nordică, se observă foarte clar că stratul e continuu.

Stratul în sine e format din 0,5-1,5 cm de gheață, în zona de contact cu solul, iar în rest e zăpadă, moale ziua și întărită dimineața. De zonele doar cu gheață nici nu are rost să spun, alea se topesc în fiecare an infernal de greu. :roll:

Nu toate zonele și regiunile sunt la fel. La Cotnari, cu foehn persistent, se pot topi și 30 cm într-o zi, însă la Iași așa ceva e absolut imposibil! În afară de zonele cu foehn, Moldova chiar nu e regiunea topirilor rapide. :lol:

Uită-te și pe webcam-uri. Ăsta e chiar ultracentral:
Imagine

Și la Suceava, unde oficial azi la ora 14 s-a dat strat discontinuu care acoperă mai puțin de jumătate din suprafața solului:
Imagine

Sus

MesajScris: Dum Ian 18, 2015 7:42 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Cam ca la Iasi se intampla si la Mures, insa pt asta trebuie zapada de minim 20cm si cateva procese de inghet-dezghet.Apoi daca mai vine si ploaia care intra in strat si ingheata acesta devine de fapt aproape o masa de gheata foarte greu de topit.Se intampla si la noi tot asa.Anul asta n-a fost cazul fiindca n-am avut zapada mai mare de 10cm, iar apoi ploaia l-a topit aproape integral.A durat 4 zile de la 3cm la 0.De atunci azi suntem la a 4-a zi cand avem strat cu acoperire sub jumatate din suprafata solului.La Bistrita insa, unde a nins mult intr-o noapte, apoi a plouat si a inghetat, stratul a scazut rapid de la 20cm la 10cm, iar la 9cm s-a betonat si sta acolo de nu mai putin de 8 zile, in ciuda maximelor de 8-9 grade.O ciudatenie, insa explicabila.Evident ca totul mai tine si de expunerea statiei, care la Mures in lunca are o expunere sudica, astfel stratul se topeste ceva mai repede in general, daca e un strat normal.De altfel expunerea statiei conteaza foarte mult si in mediile zilnice, am discutat asta deja la unele statii si evident influenteaza si stratul de zapada.

Sus

MesajScris: Dum Ian 18, 2015 8:09 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

redeme scrie:
Apropo, un sfat pentru toată lumea: întotdeauna măsurați zăpadă când vreți să spuneți grosimea stratului! Rigla/ruleta o să zică mereu altceva față de ochi, 25 cm se transformă în 10, jumătate de metru în 25-30 cm, etc.

Ai perfecta dreptate aici.Daca te orientezi ochiometric, mai ales la un strat mai mare, indubitabil vezi un strat mai mare decat este acesta in realitate.Acu' depinde de fiecare cat de precis e din acest punct de vedere, dar in mod cert toata lumea vede mai mult decat trebuie :))

Sus

MesajScris: Vin Ian 23, 2015 3:36 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Temperaturi de exceptie pentru aceasta data, mai ales in sudul Transilvaniei: 14°C la Boita, Fagaras si Sibiu si 13°C la Brasov. La Sibiu recordul pe ianuarie s-a inregistrat in 2001, cu cele 18,2°C. Nu stiu la celelalte statii, dar probabil ca sunt foarte aproape de valorile maxime.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Ian 23, 2015 4:06 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Foehn si probabil ca la Boita bate tare vantul.

Sus

MesajScris: Vin Ian 23, 2015 5:55 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

In realitate sunt temperaturi de exceptie desi mie nu mi se mai pare ca e asa.E ceva obisnuit pentru ianuarie deja :) Mai degraba as ramane surprins daca ar fi doar frig :mrgreen: Parerea mea e ca pasionatii de iarna de pe acest forum ar cam trebui sa se impace cu ideea :)

Sus

MesajScris: Vin Ian 23, 2015 6:14 pm 
Eu nu ştiu de ce este atât de greu sî ne împăcăm cu ideea (unii) că încălzirea globală a schimbat aspectul climei normale, aşa cum era percepută cu zeci de ani în urmă.
Vom avea episoade reci sau foarte reci dar nu vor dura foarte mult, la fel şi cu zăpada, viscolele, etc.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 14611 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 975  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]