forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Dum Iun 14, 2026 4:54 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 474 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 32  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Iun 21, 2015 12:36 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Cum sa infloreasca acuma teii? S-au dus demult la mine, nu ziceai ca ai influente submediteraneene?

Sus

Subiectul mesajului: Re: Starea vremii in Mosna, Iasi
MesajScris: Dum Iun 21, 2015 1:08 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Pai am influente submediteraneene, dar nu si medii de temperatura la fel de ridicate ca la Slatina.Asta e perioada de inflorire a teilor la mine, ultima decada a lui iunie.Repet, sunt surprins ca la redeme au inflorit mai repede :)

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Iun 21, 2015 1:19 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Da-mi si mie niste miros de tei atunci. Pe racoarea asta ar fi mirosit bine, dar mai ia florile de unde nu-s.

Sus

MesajScris: Dum Iun 21, 2015 4:21 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Eu acum mi-am amintit ca sunt 2 specii de tei la noi in tara: teiul argintiu, cu flori albe, si teiul cu flori galbene, poate de aici si diferenta.Atat teiul cat si salcamul miroase frumos cand sunt in floare, dar cel mai frumos din punctul meu de vedere miroase mojdreanul, dar asta e o specie de frasin nativ regiunilor mediteraneene si ca atare la noi se gaseste in arealul de sud-vest al tarii, mai cu seama in sudul Banatului si vestul Olteniei.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Iun 21, 2015 5:17 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Galbene au florile la mine si nu am stiut ca sunt mai multe specii. Mojdrean nici pomeneala.

Sus

MesajScris: Dum Iun 21, 2015 9:21 pm 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

Da, cred că diferența e dată în primul rând de specii, dar și de insolație, expoziție, etc.

Teiul cu frunze mari este primul care înflorește, poate ajunge și la 30-40 m, are lemnul gălbui și un parfum foarte puternic. Peste drum, aproape în fața casei, sunt doi din ăștia, de vreo 50 de ani, crescuți aproape unul de altul și care și-au format o coroană comună, circulară și foarte mare. :) Teiul pucios e mai scund, are frunze mai mici și e cel mai răspândit din țară. Teiul alb/argintiu înflorește ultimul și se pare că e cel mai melifer. Are un lemn mai albicios, uneori seamănă cu cel de paltin (dar nu are muzicalitatea ultimului).

Nici aici teii din pădure (în mare parte tei argintii, aflați pe versanți cu expunere predominant nord-estică) nu au înflorit încă. Înfloresc în mod normal în iulie.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Iun 22, 2015 12:02 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

Cum adica nu are muzicalitatea ultimului, nu poti fabrica instrumente din el? :lol:

Sus

MesajScris: Lun Iun 22, 2015 4:47 pm 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

Da. Chiar la o simplă bătaie cu degetele sună foarte diferit, iar cu un alt lemn nu mai spun. Paltinul răsună puternic, de asta la bisericile ortodoxe când „se bate toaca” (înainte de sărbători și duminici parcă) de fapt se lovește o scândură mai lungă de paltin cu două ciocănele de lemn. Uneori se aude și de la 2-3 km sau chiar mai mult, dacă e liniște.

De altfel, acest paltin de câmp, rudă apropiată cu arțarul canadian, este folosit pentru diverse părți din vioare, violoncele, contrabasuri, tobe, etc.

Sus

MesajScris: Lun Iun 22, 2015 7:59 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

As vrea sa ajung sa vad si eu un tei inalt de 40 de metri. :) Ala e cat un bloc cu 13 etaje...

Sus

MesajScris: Lun Iun 22, 2015 8:38 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

40 m atinge cel mai probabil in arealele lui cele mai prielnice si cred ca sunt exemplare destul de rare.Arborii plantati in orase nu o sa atinga niciodata potentialul maxim si traiesc si mai putin, mai ales ca pe la romani se practica toaletarea prosteasca in asa fel cum nu se mai vede pe nicaieri.Tei mai inalti de 20-25 m nu am vazut :)

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Iun 22, 2015 8:59 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Iar in Bucuresti pica pe capete copacii la fiecare intensificare de vant.

Barboso ala de pe SP rau de caldura e anti-canicula desi are AC pe care il foloseste ca mine de mult, dar de cand i-a cazut un copac peste masina, e si anti furtuni.

Sus

Subiectul mesajului: Re:
MesajScris: Lun Iun 22, 2015 9:38 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Neaceasca85 scrie:
Iar in Bucuresti pica pe capete copacii la fiecare intensificare de vant.

De chestia asta orice om cat de cat destept isi da seama.Cazul caderii copacilor din Bucuresti e ceva care parca sfideaza legile naturii.Mai sunt si in celelate mari orase arbori cu radacinile sub asfalt, mai sunt arbori gaunosi ca vorba aia si mediul e de asa natura, dar nu pica in halul asta :)

Sus

MesajScris: Mar Iun 23, 2015 12:01 am 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

Prin Marea Britanie era un tei de vreo 46 m. La noi au ajuns să se taie și arborii monument... :( greu să mai ajungă vreun copac la dimensiuni așa mari. Cei mai înalți arbori din Moldova sunt în Codrul Secular Slătioara din jud. Suceava. Neapărat anul ăsta sau cel viitor trebuie să ajung pe acolo...

Făgetul Dragomirna, jud. Suceava
http://imagini.judetulsuceava.ro/wp-con ... T_6034.jpg

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Iun 23, 2015 1:10 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

Oricum Bucurestiul clar are mai multe intensificari de vant cu aspect de vijelie decat Slatina, dar faza cu copacii ca betele de chibrit e prea de tot.

Sus

MesajScris: Dum Iun 28, 2015 12:30 am 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

Vânt continuu din NV în ultimele 72 de ore. Au fost și perioade de intensificare, până pe la 30-40 km/h susținut și 60-70 km/h la rafale. Întocmai la Cotnari, zona „geamănă” din acest punct de vedere. Și s-ar părea ca va mai ține, deși probabil mai puțin intens, posibil chiar până miercuri. E genul de situație care îndoaie copacii tineri și îi călește pentru vânturile din această direcție, ce pot atinge uneori viteze de excepție (la viscole și nu numai).

De altfel, la Cotnari, media vitezei vântului în ultimele 3 zile este de 8,3 m/s, adică aproximativ cât la Vf. Omu în același interval (8,4 m/s). Nu degeaba aveam și eu impresia că sunt undeva sus la munte. :)

La Iași nici vorbă de așa ceva, între blocuri acum adie o briză abia simțită.

--
Ploaia a cam ocolit, udând mai bine o parte din lunca Prutului și zonele învecinate. Joi a fost a treia oară în acest an când orajele au evitat cu desăvârșire Podișul Central Moldovenesc, udând în schimb areale însemnate din Câmpia Moldovei, cât și local în sud. Nu pot să-mi explic situația.

Culturile agricole arată mediocru pentru această dată, mai ales porumbul. Și, odată cu apariția panicului/spicului, dimensiunile nu se vor mai schimba foarte mult la acesta. Vița de vie, pe de altă parte, arată foarte bine. Doar grindina a mai afectat unele boabe, dar strugurii sunt numeroși și destul de mari.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 474 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 32  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]