Andrei87 scrie:
Ciudat context sinoptic pentru astfel de cantitati pe acolo. La Targu-Jiu a plouat cam de 10 ori mai putin atunci. Si nu e ca si cum ar fi fost conditii pentru furtuni de vara localizate. Sunt destul de sceptic, dar pana la proba contrarie...

Am fost si eu sceptic pana cand am studiat mai in detaliu si astfel de cazuri s-au intamplat 1 data la x ani in Oltenia.Chiar daca pe harta sinoptica nu ai zice ca e posibil asa ceva, au loc diluvii deosebite limitate la Valea Timocului si zona aia de granita cu Oltenia, dar si zona de sud a Caras-Severinului.Iti mai dau exemple : 30 iulie 1969- Severin 1969 171.7 mm si Tg-Jiu 0.8 mm.In aceeasi zi la Pades au fost 154 mm; 12 iulie 1999 Severin 224 mm si Tg-Jiu 3.4 mm.
Astfel de ploi sunt de origine frontala, dar campul anticiclonic prezent imediat la est-nord-est nu permite deplasarea mai in interiorul Olteniei a ciclonului si astfel precipita cu de-a sila prin vestul judetului Mehedinti si prin Caras-Severin(poate si prin Timis), asa cum spuneam mai sus.La final inca un exemplu - 14.09 2014 Severin 102 mm si la mine la Bumbesti(ca de data asta am date), acelasi ciclon, a lasat 20 mm.In noiembrie 1937, cu aportul colosal al acelor zile, media pe luna noiembrie in vestul Olteniei a fost de 357.9 mm la Severin si 333.7 mm la Balta, asta in conditiile in care nici macar in alte parti din Oltenia(mai cu seama la est de Jiu) nu s-au mai inregistrat valori nici macar apropiate, cu atat mai putin in restul tarii.Am vazut si in septembrie 2014, cand in extremitatea de sud-vest a tarii au fost inundatii istorice si in restul tarii era aproape liniste.In aceste cazuri extremitatea sud-vestica parca nu face parte din Romania

Uite aici si in septembrie anul trecut ce delimitare brutala intre cantitatile de precipitatii a fost in acele zile

Dintre statiile meteo din Oltenia, Severinul cred ca e number one la cantitati deosebite in 24 h(peste 100, 150 mm), batut doar de posturile pluviometrice de prin zona submontana