Mai sunt câteva ore și se încheie și 2015, cel mai oribil an, din punct de vedere meteorologic, pe care l-am trăit vreodată. E și acesta un motiv de a deschide șampania...
Nu am de gând să urăsc anul în sine, pentru că am avut realizări personale importante și momente de care îmi voi aminti oricând cu plăcere, poate chiar mai multe ca în alți ani... Atât doar că, meteorologic, în zona mea a fost un dezastru.
De ce spun asta?
- Primul semnal că ceva „se strică” a apărut imediat după gerul de Revelion, când „ventilația” caldă pericarpatică a menținut temperaturile mai mult pozitive timp de câteva zile, topind cu succes zăpada în unele zone. Bonus: puțină ploaie. După ce a trecut și Boboteaza, iarna... s-a terminat!

- Din mai până în septembrie am „beneficiat” de 5 luni de secetă extremă.
- În cele 5 luni amintite mai sus se concentrează, de regulă, sezonul convectiv. Cum relația este, în general, una directă, am avut și cel mai slab sezon convectiv din ultimele 4 decenii! La Iași au fost doar 17 zile în care s-au semnalat oraje (spre comparație, în 2000 au fost 30 de zile).
- În nordul Moldovei, 2015 a fost unul dintre cei mai secetoși ani din perioada observațiilor meteorologice, deficitul atingând, izolat, 300 mm. Dacă la Iași ocupă un onorabil loc 8 (cu 369,6 mm), la Botoșani, unde s-au strâns doar 311,4 mm, 2015 ocupă, de acum, locul 1 (pentru perioada 1896-2015).
Ce îmi voi aminti, totuși?
- Viscolul de pe 3 aprilie: deși scurt și localizat, a fost însoțit de vânt puternic.
- Furtunile supercelulare de pe 9 iulie
- Furtunile de pe 30/31 iulie
- Doborârea pe spații extinse a recordurilor de temperatură a lunii septembrie
- Ninsoarea de pe 11 octombrie, când stratul a atins 15 cm la peste 400 m, unde, din păcate, nu mai sunt stații meteo. De asemenea, ninsorile s-au extins până în zonele de câmpie (Botoșani).
La mulți ani, 2016!