forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Joi Mai 21, 2026 12:25 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 4979 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 300, 301, 302, 303, 304, 305, 306 ... 332  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Starea vremii in Bumbesti-Jiu
MesajScris: Joi Sep 08, 2016 12:03 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

De ce a fost vara '52 atat de celebra?

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Sep 08, 2016 1:32 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

44,5 Ion Sion, actual Ramnicelu, Braila? Maxima nationala absoluta? 10 august 1952, pentru mine 10 august e adevaratul solstitiu de vara. :lol:

Sus

MesajScris: Joi Sep 08, 2016 9:52 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Andrei87 scrie:
De ce a fost vara '52 atat de celebra?

La modul general a fost o vara foarte calda, dar cel mai mult a iesit in evidenta august. August 1952 a egalat maxima absoluta a lunii, 39 C, inregistrata in 1922 si 1946.De atunci, din cate stiu, acea valoare nu a mai fost atinsa in august, anul trecut fiind insa foarte aproape.

Tot august 1952, la statii precum Deva, Timisoara, Bacau, Satu Mare, Suceava, Turnu Magurele sau Cluj a stabilit maximele absolute lunare, maxime ce probabil mai sunt si astazi in picioare.Parca la Bacau a fost o maxima mai ridicata in august 2012.

Nu in ultimul rand se pare ca au fost debite foarte scazute pe marile rauri din sudul tarii si poate nu numai.De exemplu, la Podari, in august, Jiul a atins un debit minim penibil de 10.8 mc/s.

@ Neaceasca Cazul de la Ion Sion a fost in august 1951 :)))

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Sep 08, 2016 11:12 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

Cu atat mai putin credibil, eu zic ca latitudinea noastra abia poate screme un 44, cum a fost in 2007, desi Andrei crede ca la Calafat ar putea fi 46 C daca se intrunesc conditiile necesare.

Sus

MesajScris: Joi Sep 08, 2016 2:52 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

In aceeasi zi de 10 august 1951 au mai fost 2 statii care au inregistrat 44 C, asa ca stai linistit.Valorile astea se inregistreaza cu precadere in cazul advectiilor sudice puternice din fata ciclonilor si bineinteles pe un sol cat mai uscat :)

Sus

MesajScris: Joi Sep 08, 2016 3:07 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

supercell scrie:
Tot august 1952, la statii precum Deva, Timisoara, Bacau, Satu Mare, Suceava, Turnu Magurele sau Cluj a stabilit maximele absolute lunare, maxime ce probabil mai sunt si astazi in picioare.

La Cluj te asigur ca nu. :) August 2012 a stabilit atat maxima lunara cat si all-time.

Sus

MesajScris: Joi Sep 08, 2016 3:40 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Ok.Oricum nu mai tin minte valori exacte de atunci.O sa ma uit pe forum :)

Sus

MesajScris: Lun Sep 12, 2016 3:47 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Traznete puternice, dar ploaia a ramas pe munti.Am vazut de multe ori filmul asta in acest sezon convectiv, cu orajele astea orografice.Ieri a dat totusi o aversa slaba.Din pacate mai e de asteptat pana la urmatoarea ploaie consistenta.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Sep 12, 2016 6:56 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Sa zici mersi ca mai trasneste, in curand ne luam adio de la fulgere.

Sus

MesajScris: Lun Sep 12, 2016 7:29 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Ar fi pacat ca septembrie sa nu mai arate ceva interesant pentru ca un sezon convectiv fain asa ar merita sa se incheie :) Apoi, prin octombrie sau noiembrie poate se mai lasa cu vreo manifestare, asa cum se intampla in unii ani.

Sus

MesajScris: Lun Sep 19, 2016 3:50 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

supercell scrie:
Ar fi pacat ca septembrie sa nu mai arate ceva interesant pentru ca un sezon convectiv fain asa ar merita sa se incheie.

Uite ca ai parte de ceva interesant si in aceasta luna:
"Valabil de la : 19-09-2016 ora 15:15 pana la : 19-09-2016 ora 16:15

In zona : Gorj: Târgu Jiu, Bumbești-Jiu, Motru, Rovinari, Târgu Cărbunești, Țicleni, Tismana, Turceni, Arcani, Bălănești, Bălești, Bâlteni, Bolboși, Borăscu, Câlnic, Cătunele, Ciuperceni, Crasna, Dănești, Drăgotești, Drăguțești, Fărcășești, Glogova, Godinești, Lelești, Mătăsari, Mușetești, Negomir, Padeș, Peștișani, Plopșoru, Runcu, Săcelu, Samarinești, Schela, Scoarța, Slivilești, Stănești, Telești, Turcinești, Urdari, Văgiulești;
Mehedinți: Baia de Aramă, Strehaia, Vânju Mare, Bâcleș, Bala, Breznița-Motru, Broșteni, Burila Mare, Căzănești, Corcova, Corlățel, Cujmir, Devesel, Dumbrava, Florești, Gârla Mare, Gogoșu, Greci, Grozești, Gruia, Hinova, Husnicioara, Ilovăț, Isverna, Jiana, Pătulele, Ponoarele, Pristol, Prunișor, Punghina, Rogova, Salcia, Șișești, Șovarna, Stângăceaua, Tâmna, Vânători, Vânjuleț, Voloiac, Vrata;

Se vor semnala : averse ce vor depăşi local 35 l/mp,frecvente descărcări electrice
Fenomene asociate : izolat grindină de mici dimensiuni, intensificări de scurtă durată ale vântului;
Observatii : Din date radar, în zonă s-au cumulat cantităţi de precipitaţii de 30-40 l/mp."

But like spoiled, ungrateful children,
they destroyed the gift I gave."
-- Neptune

Sus

MesajScris: Lun Sep 19, 2016 5:14 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Manifestarile nu au fost cum spune ANM in nowcasting.Multe descarcari electrice, dar ploaia incomparabila cu cea de la ora 9.Daca ploaia avea intensitatea ca azi dimineata era perfect dar, spre deosebire de atunci, acum circulatia nu mai e sudica.Pana la urma am avut si ploaie torentiala, am avut si traznete, e o zi buna pana acum :) De interes e cat va ploua, asta e cel mai important de data asta.

Sus

MesajScris: Mar Sep 20, 2016 1:39 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

La miezul noptii, parca din senin a inceput ploaia diluviana.Zgomotul era atat de intens incat m-am gandit la grindina, dar cel mai probabil au fost stropi mari.Au fost si descarcari electrice, dar nu prea apropiate.Frumos, astfel bifam 30 mm pana azi dimineata la 6, iar de atunci au mai urmat ploi mocanesti.Am iesit chiar bine; de obicei traiectoriile astea nu avantajeaza zona :)

In alta ordine de idei, conform meteomanz, dupa 19 zile media lunii septembrie la Tg-Jiu era de 22 C, adica cu 0.6 C peste meda 1901-2000 pentru luna iulie si cu 5.5 C peste media lunii septembrie :!: Am vazut ca mediile astea de pe meteomanz sunt in medie cu 0.5 C mai ridicate decat calculul "traditional" al ANM, deci abaterea e tot imensa, undeva pe la 5 C. Pacat ca nu stiu media lui septembrie 1994 :)

Sus

MesajScris: Mie Sep 21, 2016 9:55 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

La final 42 mm s-au adunat din acest ciclon.Nesperat la cum evolua lucrurile la un moment dat. Astfel de cantitati au fost si in judet, ratate insa de statiile meteo.Ieri, o linie de furtuni a raschetat bazinul Motrului si a afectat o buna parte a judetului Mehedinti.Cu asta se incheie sezonul convectiv al lui 2016 pentru ca nu cred ca vor mai fi manifestari orajoase pana la finalul lunii :)

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Sep 21, 2016 10:11 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

Cam prima data in carierea mea cand sezonul se incheie la Slatina cu o manifestare puternica. Sigur nu mai fulgera decat maxim de 2 ori pana la finalul anului.

Nesperat la cum evoluau lucrurile, nu evolua. :twisted:

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 4979 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 300, 301, 302, 303, 304, 305, 306 ... 332  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]