forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Mie Apr 29, 2026 9:06 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Reguli forum

Pentru stirile preluate din alte surse va rugam sa :
- scrieti si un mic rezumat al stirii
- sa precizati sursa

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 21 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Averse si descarcari electrice
MesajScris: Joi Mai 01, 2008 9:52 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Incepand de azi , 1 mai 2008,orele 18:00 , vremea va incepe sa se strice la inceput in Nord-Vest , apoi cu venirea noptii si in zonele vestice si sud-verstice. Vor fi ploi cu caracter de aversa , insotite local de descarcari electrice.Vantul va prezenta ceva intensificari in zona litoralului , urmand ca maine sa fie afectata si zona se sud si sud-vest.
Convectia va fi puternica in zonele vestice si sud-estice , noaptea si maine pana in orele 12:00 , dupa cum arata indicii de instabilitate ( CAPE-LI si Soaring )

NOTA : Dupamasa sunt posibile averse si descarcari electrice si in restul tarii , numai izolat , datorita incalzirii diurne si umiditatii mari.

Sus

Subiectul mesajului: mesaj
MesajScris: Joi Mai 01, 2008 8:38 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Liviu, ma intereseaza daca si la Bucuresti vor fi sanse mari sa ploua in averse.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Mai 01, 2008 10:38 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Ploi in aversa au inceput izolat in Romania, dar de abia de acum incep.
Radar Eumetsat ora Romaniei 22:
http://oiswww.eumetsat.org/IPPS/html/De ... /index.htm

Fişiere ataşate:
Rad.JPG
Rad.JPG [ 32.44 KiB | Vizualizat de 2854 ori ]
Sus

MesajScris: Joi Mai 01, 2008 10:44 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Conform prognozei ANM, ar trebui sa avem parte de cel putin trei zile bogate in fenomene meteorologice, inclusiv Bucurestiul.
Lunile mai si iunie erau cele mai ploioase. In alti ani, am putut vedea ploi de vara si nori foarte frumosi, de abia astept sezonul ploilor de vara ! :wink: :D

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Mai 01, 2008 11:46 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Ms pt. linkul cu imaginile radar ! super tare..asta caut pe net de 1 an si nu gasesc

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Mai 02, 2008 11:47 am 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

CrazyFrog scrie:
Ms pt. linkul cu imaginile radar ! super tare..asta caut pe net de 1 an si nu gasesc

Faza e ca au rezolutie slaba, dar poti sa iti dai seama unde se semnaleaza precipitatii, daca era mai in detaliu...

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Mai 02, 2008 11:52 am 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Radarul de pe acel link combinat cu deplasearea noriilor de pe sat 24 ma ajuta pe mine spre exemplu sa fac o prognoza pe termen scurt de vreo 3 ore foarte exacta.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Mai 02, 2008 6:09 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

A ajuns furtuna si pe la mine ( descarcari electrice putine ) si 1 mm de precipitatii sub forma de aversa ( centrul furtunii m-a ocolit )

Puteti vedea filmarea data cu rapidul pe linkul de mai jos :

http://www.youtube.com/watch?v=AbDJAxKrA7U

Sus

MesajScris: Vin Mai 02, 2008 6:15 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Am auzit la radio ca la Vaslui a fost o rupere de nori care a produs inundatii....
Cred ca ploile au fost mai abundente decat se astepta. Din pacate nu am si alte detalii :(

Sus

MesajScris: Vin Mai 02, 2008 6:22 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Am reusit sa gasesc in scurt timp un link despre furtuna de la Vasluihttp://www.europafm.ro/stiri/inte ... tiri=15969

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Mai 02, 2008 11:01 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Primarul din Negresti - Vaslui spunea ca au cazut in oras aproximativ 100 de litri pe metru patrat in 20 de minute. Nu am gasit nici o sursa de pe internet care sa confirme asta, dar e posibil sa fie adevarat la cum arata orasul.

Fişiere ataşate:
Negresti - Vaslui.JPG
Negresti - Vaslui.JPG [ 46.63 KiB | Vizualizat de 2807 ori ]

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Mai 03, 2008 8:59 am 
Neconectat
Site Admin
Site Admin

Sunteti oameni seriosi, sper ca nu puneti baza pe tot ce se da la televizor, sau ce spun primarii. La noi in Romania exista bunul obicei ca oamenii sa se planga aiurea, de nimic.
Toate aceste inundatii sunt macar in 50% din cazuri exagerate. Dupa cum spunea cineva mai sus, nu se gasesc nicaeri cantitatile alea mari de apa. Primarii exagereaza, poate poate mai prind ceva fonduri. Oamenii de rand se plang, poate poate mai prind ceva ajutoare. Adevarul este undeva in spate, sa fim seriosi, primarul nu are statie meteo sa spuna el ca au cazut 100litri pe m2. Nici nu cred ca exista statie meteo pe acolo. Da nimeni nu spune ca sistemul pluvio, santurile, drumurile sunt infundate de mizerii, nimeni nu le mai curata, nimeni nu le mai amenajeaza.
Ca sa nu vorbim de factori cu bataie lunga, gen taiatul padurilor. Unii chiar isi merita soarta, pacat ca pe langa ei sunt altii nevinovati care o trag cot la cot.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Mai 03, 2008 9:23 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Poate ne ajuta "mary" sa aflam cat a plouat mai exact in zona.
Stiu ca ANM-ul are 2038 de posturi pluviometrice in toata tara
( http://www.inmh.ro/index.php?id=67&tip=2&lit=A ), dar, din pacate, intr-adevar, la Negresti nu e nici macar un post pluviometric, dar ar fi interesant macar sa aflam care e postul pluviometric care a inregistrat cea mai mare cantitate de precipitatii ieri.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Mai 03, 2008 9:48 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Am gasit chiar pe site-ul ANM rezumatul meteo al zilei de ieri.

SITUATIA METEOROLOGICA IN INTERVALUL
02.05.2008 ora 09 - 03.05.2008 ora 06

Vremea s-a racit usor in cea mai mare parte a tarii si a fost in general instabila. Cerul a fost variabil in sud-vestul tarii, iar in rest a prezentat innorari accentuate. Au plouat in Maramures, Crisana, Transilvania, Moldova, Dobrogea, Muntenia, local in Banat si izolat in Oltenia. Au fost mai ales averse, insotite in sudul si estul tarii de descarcari electrice. In zona montanta inalta precipitatiile au fost si sub forma de lapovita si ninsoare. Cantitatile de apa au depsit izolat 25 l/mp si au atins pana la 53 l/mp in Dobrogea (Altan Tepe-jud. Tulcea). 45 l/mp in Moldova (Ruginoasa-jud. Iasi), 33,1 l/mp in Muntenia (Silistea Snagov-jud. Ilfov). In judetele Tulcea, Ilfov, Dambovita (informatii vizuale - mass media), Vrancea si Iasi, izolat s-a semnalat grindina. Vantul a prezentat unele intensificari in sud-vestul, centrul tarii si in zona inalta de munte si trecator in timpul ploilor. Temperaturile maxime au fost cuprinse intre 12 grade la Huedin si 24 de grade la Buzau, Grivita, Slobozia, Giurgiu, Cernavoda si Medgidia, iar la ora 06 se inregistrau intre 4 grade la Stei, Gurahont si Bozovici si 14 grade la Gura Portitei. Pe arii restranse la munte si in Dealurile de Vest a fost ceata.

Deci la nici un post de masurare nu s-au atins 100 l/mp, dar aversele foarte intense ce afecteaza suprafete mici el pot ocoli.

Sus

MesajScris: Sâm Mai 03, 2008 12:53 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Pe parcursul zilei de ieri, s-a putut vedea un cerculet oval de culoare rosie, in zona Vaslui. O fi fost cumva un nor cumulonimbus supercelular?
Si eu astept cu mult interes si parerea lui Mary, ca sa lamurim ce fel de furtuna a fost acolo si cam ce cantitate de apa a cazut pe metrul patrat :?
PS : Da, asa e, la televizor se exagereaza multe, de dragul senzationalului, nici eu nu iau totul in seama, Vimp are dreptate :wink:

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 21 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]