eugenraduoradea scrie:
Pe cei din trafic sau pe cei care se află pe câmp sau pe la pescuit ce să le mai faci, să se adăpostească unde dacă nu au nimic în jur, eventual copaci, care sunt atrăgători de trăsnete, nu prea cred ?!
Şi steaua are dreptate, pe satelit nu se observă cine ştie ce, nici măcar banda aia galbenă de pe radare nu anunţa aşa ceva. Dar e o lecţie din care putem învăţa ceva, mai bine să ne ferim din timp când auzim că peste o zi, două se anunţă furtuni, nu să ne dăm cocoşi şi să ieşim la plimbare, la faza asta şi eu am riscat dar eram informat, ştiam ce urmează dar nu amploarea, bine, la noi n-a fost cine ştie ce.
Acum lumea este ultragiata ca de ce nu s-a anuntat din timp. Pai fenomenele de genul asta nu se pot prevedea decat cu 15 minute inainte. Mai bine zis se prevede deplasarea. Mai rar dezvoltarea initiala a furtunii. Apoi nu avem un sistem de informare pus la punct. Nu sta nimeni cu netul deschis pe site-ul de avertizari sau pe radar, trecand peste faptul ca in afara de pasionati populatia nu stie de asa ceva. Probabil ca furtuna a afectat Jimbolia si Sannicolau Mare cu vreo 20 de minute inainte sa afecteze Timisoara. Asta putea sa conteze. Dar cum sa se faca avertizarea, cand nu exista sistem de avertizare.
Citat:
17.09, viteze maxime la rafală înregistrate până la ora 16.30:
Oradea 22 m/s (79 km/h) (ANM), Lugoj 24 m/s (86 km/h) (ANM), Sânnicolau Mare 25 m/s (90 km/h) (ANM), Arad 27 m/s (97 km/h) (aeroport), Timișoara și Reșița 30 m/s (108 km/h) (ANM), Gurahonț 34 m/s (122 km/h) (ANM)
Citat:
17.09, viteze maxime la rafală, înregistrate după ora 16.30:
Satu Mare 21 m/s (76 km/h) (ANM), Oradea, Turda, Alba Iulia, 23 m/s (83 km/h) (ANM), Bistrița 24 m/s (86 km/h) (ANM), Zalău, Sebeș, Baia Mare, Ocna Șugatag 26 m/s (94 km/h) (ANM), Cluj-Napoca, Deva 27 m/s (97 km/h) (ANM), Sărmașu 28 m/s (101 km/h), Vărădia de Mureș, Șiria 32 m/s (115 km/h) (ANM), Ștei 35 m/s (126 km/h) (ANM)