forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Mie Mai 20, 2026 2:24 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 457 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 31  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Oceanul Atlantic de Nord
MesajScris: Dum Aug 16, 2009 1:40 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

91L a devenit depresiunea tropicala 4L..si in curand Claudette.Acum 2 ani a fost un sezon in care am avut multe recorduri cu privire la intensificari rapide chiar langa coastele SUA..sau ale Mexicului,este vorba de Lorenzo si Humberto care in mai putin de 7 ore de la formare si la mai putin de 100km de coaste au devenit uragane.Conditiile au fost atunci absolut perfecte,ceea ce nu este cazul acum,insa Claudette va ajunge probabil o furtuna tropicala moderata..vant maxim 45-50kt.Ana si-a pierdut din nou o mare parte din convectie datorita aerului uscat care o inconjoara insa Puerto Rico a intrat sub atentionare de furtuna tropicala la fel si Antilele.Bill in schimb arata din ce in ce mai bine si isi continua organizarea.Toate prognozele arata ca acesta va fi primul uragan al sezonului iar cele mai agresive dintre modele il dau atingand categoria 4-a.Deocamdata si NHC il are pt ziua a 5-a in prognoza la 100kt ceea ce inseamna uragan major de categoria 3-a.Interesante lucrurile care se petrec in Atlantic unde in urma cu 2 zile nu aveam nici o furtuna denumita iar acum avem 3 in acelasi timp intr-un an El Nino..dupa parerea mea in acest an nu va mai fi o perioada asemanatoare in Atlantic cu 3 furtuni in acelasi timp,si cel mai probabil dupa ce acest impuls de formare a furtunilor in mare parte datorita oscilatie Madden-Julian va urma o perioada de 2-3 saptamani de mult calm.

Sus

MesajScris: Lun Aug 17, 2009 6:46 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Andrei87 scrie:
CaTaLyN scrie:
Este la adapost de aerul uscat saharian si in plus se deplaseaza pe "urmele" Anei , care a mai umidificat atmosfera

dar va si raci apa marii zic eu :mrgreen: chiar daca nu la un nivel foarte profund, dar o va raci

Scuze, abia acum am vazut distanta intre cele doua sisteme..

Sus

MesajScris: Mar Aug 18, 2009 12:17 am 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Claudette a lovit Florida cu o intensitate de 45kt si o presiune minima de 1006mb insa nu a provocat nici un fel de probleme...centrul depresiunii disipandu-se deasupra statelor alabama si mississippi.Ana s-a disipat si ea dupa ce a intrat in caraibe..avioanele de cercetare nu au gasit in dupa masa asta nici un fel de circulatie in furtunile produse de Ana care se afla deasupra statului Puerto Rico.a ramas bill,primul uragan din acest sezon care tocmai isi formeaza zidul ochiului..si in curand va aparea si ochiul in imaginile satelitare.Toate prognozele arata ca uraganul va ajunge cel putin la categoria 3-a..si daca pana acum talvegul care se afla in estul SUA era prognozat ca va fi destul de puternic incat bill sa aiba o traiectorie doar pe ocean departe de state...se pare ca majoritatea modelelor dau pt zilele 4-5 o traiectorie mai la stanga..mult mai aproape de coasta de est..astfel ca aceasta intra in marja de eroare specifica prognozelor pt zilele 4-5...si locuitorii coastei de est ar trebui sa monitorizeze cu mare atentie progresul uraganului.

Fişiere ataşate:
Bill-infrarosu.jpg
Bill-infrarosu.jpg [ 32.13 KiB | Vizualizat de 2226 ori ]
bill-ultima imagine vizibila chiar inainte de apus.jpg
bill-ultima imagine vizibila chiar inainte de apus.jpg [ 314.67 KiB | Vizualizat de 2229 ori ]
Claudette-45kt-1006mb.jpg
Claudette-45kt-1006mb.jpg [ 36.71 KiB | Vizualizat de 2227 ori ]
Sus

MesajScris: Mar Aug 18, 2009 2:25 am 
Neconectat
Admin
Admin

Bill isi mareste suprafata momentan . Presiunea minima in centru a scazut de la 977mb la 969mb , in doar 6h , in timp ce viteza maxima a vantului ramane la 90mph . Modelele nu au anticipat asta nici cu 24h inainte , asa ca imi permit sa raman destul de sceptic in privinta prognozei pe 4 si 5 zile . Acum uraganul incearca sa isi construiasca ochiul . Daca isi va finaliza aceasta "constructie" in cateva ore , adica exact inaintea traversarii unei portiuni cu TCHP intre 80 si 100 kJ/cm^2 , sunt toate sansele sa vedem o intensificare exploziva , in conditiile in care forfecarea este prienlica si mai mult suprafata uraganului este ceva mai mare decat se anticipase - deci poate aculuma energie de pe o regiune mai extinsa . Sunt tare curios ce solutii vor avea modelele dupa ce uraganul va fi intensificat . Din pacate acest proces inca implica necunoscute , asa ca nu m-ar surprinde o usoara schimbare a directiei de deplasare ..... Daca scaderea presiunii in cadranele uraganului nu va fi uniforma pe timpul intensificarii si formarii ochiului , atunci aceasta dinamica ii poate induce o usoara scimbare de directie , incat sa nu mai intre asa mult sub influenta talvegului din partea sa nordica . Poate acest talveg nici nu va mai reusi sa ii schimbe semnificativ cursul , in cazul in care va ajunge la categoria 4 sau 5 . Eu inca mai sper sa acroseze pe coasta estica a SUA . :mrgreen:

Sus

MesajScris: Mar Aug 18, 2009 4:00 am 
Neconectat
Admin
Admin

Ce grafic vrea sa mai fie si acesta ?

Daca tot vine vorba de modele , pana acum "miscarile" lui Bill au fost cel mai bine anticipate de HWRF . La polul celalalt sunt GDFL si GFS ( desigur ..... ) . Sa vedem ce va fi de acum inainte .

Imagine

Ultima oară modificat de katalinux pe Mar Aug 18, 2009 4:04 am, modificat 1 dată în total.

Sus

MesajScris: Mar Aug 18, 2009 4:03 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

CaTaLyN scrie:
Eu inca mai sper sa acroseze pe coasta estica a SUA . :mrgreen:

Eu sper sa-i loveasca direct. :mrgreen: :lol:

Ala e un grafic in care toate modelele sunt de acord ca o sa se intensifice serios. Modelele alea din cate stiu sunt modele special concepute pentru prognozarea traiectoriei si intensitatii ciclonilor tropicali.

Sus

MesajScris: Mar Aug 18, 2009 4:08 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

www.nhc.noaa.gov/ms-word/model_summary_20090724.doc

Sus

MesajScris: Mar Aug 18, 2009 4:14 am 
Neconectat
Admin
Admin

Andrei87 scrie:
CaTaLyN scrie:
Eu inca mai sper sa acroseze pe coasta estica a SUA . :mrgreen:

Eu sper sa-i loveasca direct. :mrgreen: :lol:

Ala e un grafic in care toate modelele sunt de acord ca o sa se intensifice serios. Modelele alea din cate stiu sunt modele special concepute pentru prognozarea traiectoriei si intensitatii ciclonilor tropicali.

Ma refeream la o eroare in grafic . Nu stiu ce cauta liniile frante inchise acolo :mrgreen: . Oare se va intoarce timpul inapoi :lol: ?

Sus

MesajScris: Mar Aug 18, 2009 4:19 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Sincer nici eu nu gasesc o explicatie..

Sus

MesajScris: Mar Aug 18, 2009 4:23 am 
Neconectat
Admin
Admin

Imagine

Cu putin dupa ora 00Z , 18 august 2009 , uraganul Bill a reusit sa isi construiasca ochiul . Se observa convectia foarte intensa , in partea sud-vestica a furtunii , ca rezultat al apropierii de apele calde ce inconjoara Antilele . Putin mai dezorganizat in partea nordica , din cauza ca inca mai interactioneaza cu unele ramasite de aer uscat saharian , insa in curand va parasi zona cu pricina si va avea toate conditiile pentru intensificare . Oricum influxul de umezeala si energie dinspre SV isi vor spune cuvantul . Dupa parerea mea , Bill a intrat deja intr-un proces de intensificare brusca .

Sus

MesajScris: Mar Aug 18, 2009 4:51 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Se observa si din scaderea dramatica a temperaturii varfurilor norilor, mai-mai sa iasa din scala..

Sus

MesajScris: Mar Aug 18, 2009 1:02 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

bill nu s-a intensificat inca..ba chiar a scazut usor in intensitate fata de azi-noapte...si trece printrun proces de inlocuire a zidului ochiului...proces ce poate dura vreo 12 ore.apropo de modele...cele mai tari de anu trecut au fost ecmf..si spre surprinderea multora..gfs.se pare ca si anul acesta tot asa sta treaba...chestiunea e ca la noi s-a creeat impresia k gfs-u e cel mai prost model..desi e departe de asa ceva..sunt altele mult mai proaste..insa normal ca mai da rateuri..ca oricare model...dar daca am face o statistica la fel cum fac cei de la NHC..cu marjele de eroare..poate vom ramane surprinsi de rezultate.sa revin la bill..in momentul de fata cele mai mari sanse de a se intalni cu bill o au locuitorii de pe coasta de est a Canadei..se pare ca nu una..ci o serie de depresiuni vor parasi continentul..astfel ca sansele sunt foarte mici ca bill oricat de puternic ar fi..sa nu coteasca spre nord...problema cum foarte bine se spune in recenta avertizare data de NHC la ora 12..se pune cand si unde se va produce schimbarea.ca o parere personala..bill va ajunge la categoria 4-a..undeva la 115-120kt si o presiune intre 940-945mb..asemanator cu felicia din pacific in urma cu 2 saptamani...si va lovi i-lele canadiene..la intensitate de categoria 2-a.

Fişiere ataşate:
Bill in plin proces de inlocuire a zidului ochiului.jpg
Bill in plin proces de inlocuire a zidului ochiului.jpg [ 65.55 KiB | Vizualizat de 2227 ori ]
Sus

MesajScris: Mar Aug 18, 2009 1:58 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Uraganul s-a intensificat rapid dupa ce a inceput sa-si definitiveze ochiul (maxim 2 ore), acum fiind de categoria a doua, cu rafale de pana la 193 km/h.

Imagine

Imagine

Sus

MesajScris: Mar Aug 18, 2009 2:32 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

intradevar in ultimele 2 ore mai ales partea de vest a zidului ochiului s-a consolidat foarte bine..a mai ramas partea estica..insa nu va lua mult timp pana cand va ajunge si aceasta la dezvoltarea maxima...noul zid format in ultimele ore este foarte puternic norii au o dezvoltare impresionanta iar uraganul este suficient de mare astfel incat sa-si creeze propriile conditii in jurul sau..plus ca si atmosfera si apa oceanului in fata sa sunt perfecte intensificarii rapide..astfel ca ma astept ca pana diseara Bill sa fie un uragan major de categoria 3-a medie..undeva spre 105kt..poate chiar sa ajunga la categoria 4-a.dureaza ceva timp de la consolidarea noului zid pt ca vanturile foarte puternice de la inaltime..sa ajunga si la suprafata..insa presiunea poate scadea foarte rapid in acest interval.abia astept ca bill sa treaca de 55 grade long.astfel ca NHC sa inceapa sa trimita primele zboruri in bill...sa vedem ce gasesc..

Sus

MesajScris: Mar Aug 18, 2009 3:57 pm 
Neconectat
Admin
Admin

Intr-adevar nu a rezistat primul ochi construit de Bill . Era prea mic pentru dimensiunea uraganului si impulsul de dezvoltare din partea sud-vestica a furtunii a reusit sa il distruga . Insa in mai putin de 9 ore , Bill a reusit sa isi construiasca un altul , de data aceasta mult mai stabil , inconjurat de un zid impresionant in partea sa vestica . In urmatoarele ore astept sa vad un zid complet in jurul ochiului si sa inceapa intensificarea rapida , odata ce si partea estica a furtunii va parasi zona de influenta a aerului saharian si va trece deasupra apelor mai calde .

Imagine

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 457 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 31  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]