forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Dum Feb 16, 2025 9:43 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 188 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 9, 10, 11, 12, 13
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Incalzirea globala altfel
MesajScris: Lun Sep 19, 2022 11:40 pm 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

Nu vezi alte schimbari in statistici, pentru ca la Targu Mures nu se vede si am mai spus ca chestia asta cu cresterea intensitatii precipitatiilor nu se poate vedea de pe un an pe altul la o singura statie, in plus Targu Mures fiind o statie care anihileaza destul de mult fenomenele convective.
La un alt tip de analize pe suprafete mari se vede o crestere in intensitate a ploilor sau un numar mai mare de cazuri la nivel national cu cantitati mari de precipitatii in intervale scurte de timp, un numar mai mare de recorduri de cantitati de apa cazute in 24h.
Probabil ca si in privinta uraganelor daca s-ar lua o statie meteo undeva de pe traseul uraganelor nu ar fi identificate semnale decelabile in privinta intensitatii uraganelor sau a activitatii in crestere, in schimb daca ne uitam la numarul de uragane din ultimii ani din Atlantic, la intensitatea lor, la energia acumulata pe parcursul unui sezon, atunci vom vedea niste statistici in crestere accentuata.
O clima mai calda inseamna si precipitatii mai intense, asta este clar, nu are cum sa ploua la aceeasi intensitate daca clima se incalzeste. Dar lucrul asta nu trebuie identificat la o singura statie, pentru ca e putin probabil sa se vada intr-un punct, plus ca o statie poate fi ocolita sistematic de aversele puternice.

Sus

MesajScris: Mar Sep 20, 2022 7:51 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Vincentiu_1981 scrie:
Nu vezi alte schimbari in statistici, pentru ca la Targu Mures nu se vede si am mai spus ca chestia asta cu cresterea intensitatii precipitatiilor nu se poate vedea de pe un an pe altul la o singura statie, in plus Targu Mures fiind o statie care anihileaza destul de mult fenomenele convective.
La un alt tip de analize pe suprafete mari se vede o crestere in intensitate a ploilor sau un numar mai mare de cazuri la nivel national cu cantitati mari de precipitatii in intervale scurte de timp, un numar mai mare de recorduri de cantitati de apa cazute in 24h.
Probabil ca si in privinta uraganelor daca s-ar lua o statie meteo undeva de pe traseul uraganelor nu ar fi identificate semnale decelabile in privinta intensitatii uraganelor sau a activitatii in crestere, in schimb daca ne uitam la numarul de uragane din ultimii ani din Atlantic, la intensitatea lor, la energia acumulata pe parcursul unui sezon, atunci vom vedea niste statistici in crestere accentuata.
O clima mai calda inseamna si precipitatii mai intense, asta este clar, nu are cum sa ploua la aceeasi intensitate daca clima se incalzeste. Dar lucrul asta nu trebuie identificat la o singura statie, pentru ca e putin probabil sa se vada intr-un punct, plus ca o statie poate fi ocolita sistematic de aversele puternice.

Nu se vede nici la uragane. Atlanticul e singurul bazin care are un numar de furtuni in crestere, desi in ultimii ani acest trend s-a oprit. Vedem si anul acesta ce activitate slaba e. In rest, pe rand, fara exceptie, in ultimii ani toate bazinele oceanice au inregistrat un sezon cu cel mai mic numar de furtuni tropicale din istorie. Si asta in conditiile in care si in Atlantic crestere e discutabila. Acoperirea satelitara face ca acum sa vedem mult mai multe furtuni oceanice care inainte nu erau identificate decat ocazional cand intalneau vreun vas.

Si vreau sa vad si eu acele statistici cu recorduri de precipitatii. Cu schimbari exceptionale, sustinute de coduri. Am inteles. Desi Tg.Mures e printre statiile care s-au incalzit cel mai mult la nivel national, aici la precipitatii nu se vede. Dar unde se vede? Eu nu vad nici la Alba, Cluj, Bistrita etc.

Sus

MesajScris: Mar Sep 20, 2022 10:27 pm 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

Facusem o analiza din caracterizarile lunare multianuale de pe site-ul ANM si am facut aceasta postare in urma cu ceva vreme:
Vincentiu_1981 scrie:
Am facut o analiza pe baza caracterizarilor lunare de pe site-ul ANM si am luat cantitatea maxima absoluta de precipitatii cazuta in 24h pentru fiecare luna in parte. Sunt 13 statii pentru care se raporteaza acest indicator si probabil ca toate au o vechime de peste 100 de ani si am considerat sanse de aproximativ 10% de realizare a cantitatilor maxime absolute pentru perioada 2010-2020/2021, in conformitate cu perioada analizata raportata la perioada totala.
Iata cam cum sta situatia:
Jan 4
Feb 2
Mar 2
Apr 2
May 3
Jun 1
Jul 0
Aug 2
Sep 3
Oct 6
Nov 0
Dec 4
Total = 29 cazuri
Numarul total de cazuri considerand probabilitatea de 10% aparitie in perioada analizata ar fi trebuit sa fie aproximativ 16.
Abatere pozitiva pentru perioada analizata = 81%
Rezulta ca intr-adevar, ar fi o crestere a fenomenelor extreme cel putin din punct de vedere al cantitatilor maxime de precipitatii cazute in 24h.
Se evidentiaza luna octombrie cu abatere de peste 400%.
Acum aceasta analiza ar fi bine daca ar putea sa se faca la cat mai multe statii. Exista si o posibilitate de specificitate climatica in aceasta directie in anumite perioade, dar cred ca exista niste semnale in privinta cresterii intensitatii precipitatiilor in ultimii ani.
Eu la mine in zona am aceeasi senzatie, ca in ultimii de cand cu cresterea mai accentuata a temperaturii la nivel global am prins ploi de o intensitate mai mare si cu cantitati importante de apa in timp scurt. Am si eu o evidenta meteorologica la mine in zona de prin 2002, dar deocamdata nu am datele centralizate sa fac o comparatie.

Intre timp au mai intrat inca 2 "cazuri" in caracterizarile multianuale de pe site-ul ANM cu recorduri de precipitatii maxime absolute pe 24h depasite in 2021, deci acum se poate spune ca avem deja o anomalie pozitiva a probabilitatii de aparitia a acestor recorduri fata de normal de peste 90% pentru perioada analizata 2010-2020/2021. Este greu sa se vada ceva in cadrul unei singure statii, pentru ca ar trebui sa apara niste fenomene extreme cu o frecventa mai mare la punct fix, ori toate aceste evenimente majore se produc extrem de disparat in spatiu si timp si ele trebuie surprinse la statiile la care se produc, atunci cand se produc si comparate apoi cu istoricul fiecarei statii, de vazut daca exista semnale la scara mai mare care sa fie identificate. E ceva de genul ca in loc sa se produca niste fenomene care sa doboare niste recorduri pe o suprafata de 5% in perioada x, se intampla ca de fapt suprafata e de 10%, iar asta nu inseamna ca o anumita statie va fi inclusa in acea suprafata in perioada respectiva. Cel putin din cele 13 statii analizate in cadrul caracterizarilor multianuale se vede ceva, insa pe site-ul ANM mai sunt si caracterizari lunare si de fiacare data cand se depasesc recordurile de cantitati de precipitatii pe 24h la o statie, lucrul asta este specificat, iar aceasta analiza a ANM acopera toate statiile din tara, deci din caracterizarile lunare am putea sa ne facem o idee mult mai corecta la nivel national, numai ca pentru asta ar trebui sa stim si perioada de infiintare a fiecarei statii, pentru ca sa putem face o comparatie probabilistica intre numarul de cazuri realizat si cel care ar fi fost normal.
La uraganele de pe Atlantic daca ne uitam pe energia acumulata de-a lungul unui sezon, se vede ca din 1995 incoace au predominat anii cu acumulari peste medie, iar perioada 2016-2021 a fost in intregime cu activitate peste normal din acest punct de vedere. Deocamdata 2022 e la nivel redus, dar e normal sa mai iasa si ani cu activitate sub normal, pentru ca la formarea uraganelor conteaza foarte mult conditiile de vant si configuratie barica. Chiar daca apele sunt mai calde in Atlantic acum, chiar mult mai calde decat normal, ceva ce nu cred ca a mai fost asa vreodata, asta nu e suficient pentru ca sa iasa un sezon puternic al uraganelor, pentru ca sunt si alte conditii care pot inhiba formarea uraganelor, insa atunci cand se vor forma este normal ca acele uragane sa fie mai puternice decat in situatia in care temperatura apei ar fi fost mai scazuta cu un grad, adica asta inseamna ca se vor forma in general mai multe uragane si vor acumula energie mai multa. Ca sa nu se intample asta, ar trebui sa fie prezente niste conditii de inhibare a uraganelor, care sa anihileze conditiile de dezvoltare favorabile ca urmare a unor temperaturi mai ridicate. Se poate intampla asta poate doar daca o incalzire a climei va determina o schimbare a vanturilor si a configuratiei barice, in asa fel incat conditiile de formare a uraganelor sa devina foarte proaste. Deci la uragane pot fi ani foarte diferiti intre ei, insa pe termen mai lung se poate observa un trend.
In Oceanul Indian daca ma uit pe o statistica cu energia acumulata din 1980 pana in 2021, deci pe parcursul a 49 de ani, daca facem un top 10 al energiei acumulate ne iese in ordine descrescatoare urmatorii ani:2019, 2007, 2013, 1999, 1992, 2015, 1977, 2018, 1996, 2010. Avand in vedere perioada asta de 10 ani raportata la cei 49 de ani, ar trebui ca in cadrul acestui top 10 sa fie prezenti aproximativ 20% ani din fiecare deceniu, ori pentru deceniul 2010-2019 avem 5 cazuri in acest top 10, in loc de 2 cum ar fi fost sa zicem normal.
In Pacific e adevarat ca perioada 1982-1998 a fost foarte activa, iar in ultimii ani a fost mai echilibrata situatia, insa chiar si aici daca facem un top 10 dintr-un istoric de 51 de ani vom avea in ordine descrescatoare: 2018, 1992, 2015, 1990, 1978, 1983, 1993, 2014, 1984, 1985. Si aici avem 3 cazuri pentru deceniul 2010-2019, deci sa zicem in limite, insa vedem ca pe primul loc se afla anul 2018, iar pe 3 2015, deci ani recenti.

Sus

MesajScris: Mie Sep 21, 2022 10:38 am 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

sorifin scrie:
Vincentiu_1981 scrie:
Aia cu codurile e o prostie, este clar. Nu ai cum sa compari codurile intre ele, pentru ca s-a schimbat sistemul de referinta. In final, singurul lucru dupa care ne putem ghida e statistica fenomenelor realizate.
In afara de chestia cu codurile, mai e si raportarea anomaliilor de temperaturi si precipitatii la perioade care sunt actualizare constant din 10 in 10 ani, asa incat cineva care vede o anomalie de 1 grad a unei luni din 2022 o sa aiba impresia ca inseamna acelasi lucru cu o anomalie tot de un grad din 2011, ceea ce nu va fi deloc acelasi lucru.

Atunci spune ca ai schimbat sistemul de raportare al codurilor. Ei trag concluzii va avem o schimbare climatica serioasa si de aici numarul mare de coduri. Ceea ce e o minciuna fara margini.

Da. Sunt de acord ca s-a incalzit. Enorm. O tot spun si eu si se vede din statistici. Traim cea mai calda perioada de multe sute de ani incoace. Sau cel putin de 140 de ani de cand masuram constant temperaturile. Dar atat. Eu alte schimbari nu vad in statistici, in cifre.

De fapt pana la urma s-ar putea sa se vada niste modificari in caracterul precipitatiilor si al manifestarilor vremii si la Targu Mures, numai ca din cate am vazut in topicul respectiv analiza ai facut-o printr-un numar mediu multianual de zile cu precipitatii cu cantitati care au depasit 20 mm, iar asta nu e suficient. Daca dispui de date ar fi mai buna o ordonare descrescatoare a cantitatilor maxime de precipitatii realizate in 24h sau chiar a cantitatilor maxime de precipitatii care au cazut la o aversa.
Si mai bune ar fi datele legate de intensitatea maxima a precipitatiilor realizate la un eveniment, dar deja datele astea cred ca sunt greu de vazut si in cadrul ANM.
Altfel, vazand care este numarul mediu de zile cu cantitati de precipitatii peste limita x sau vant peste limita x nu este suficient, ci mai elocvente sunt limitele pana unde ajung aceste intensitati, ca numarul poate ramane tot ala, dar intensitatea poate fi mai mare, iar asta sa nu se vada dintr-o medie a numarului de evenimente.

Sus

MesajScris: Mie Sep 21, 2022 7:50 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Am graficul pe maxim 24 de ore pe fiecare luna incepand cu anul 1945. Nu e absolut nicio modificare. E o linie atat de ciudata in sus si in jos, fara a se evidentia niciun trend de crestere sau scadere. Recorduri, normal ca apar. Recordurile sunt facute pentru a fi depasite. La fel ca in sport. Doar ca aici spre deosebire de temperatura, nr de recorduri e nesemnificativ. E normal sa apara 1 record o data la 10 ani. Iar despre intensitatea in averse, ne ducem mult prea in detaliu, incercam sa gasim ceva acolo unde nu e. Nu are nicio relevanta din punctul meu de vedere. Avem intr-un an aproximativ 100-150 de averse. Exista date si aici. Avem intensitatea maxima din cadrul fiecarei averse, precum si timpul cat a durat intensitatea maxima. E o munca de chinez batran sa stai sa analizezi asa ceva si rezultatele vor fi foarte diferite de la o statie la alta. Si oricum, nici aici, nu vei putea trage concluzii clare. Asa putem sa ne apucam sa cautam in cat timp a ajuns temperatura la valoarea maxima in cursul unei zile caniculare, cat timp a batut vantul la valorile maxime si tot felul de lucruri. Da, se poate face, dar n-au relevanta si costa enorm de mult timp.

Sus

MesajScris: Mie Sep 21, 2022 10:17 pm 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

Targu Mures e o statie destul de ferita de fenomenele severe dupa cum se pare. Acum la inceput de septembrie am avut niste cantitati mari de precipitatii la multe statii si probabil ca s-au depasit ceva recorduri, deci astept caracterizarea lunii septembrie sa vad ce va iesi. Altfel la Targu Mures nu a fost nimic semnificativ, cantitatea de apa cazuta a fost normala.
Apoi pe 17 septembrie 2017 am avut o furtuna foarte puternica pe vest/nord-vest si partial pe centrul tarii, unde s-au depasit viteze la rafala pe arii extinse de 90-120 km/h. Targu Mures ce a prins la furtuna aia? Doar un 65 km/h, deci nimic deosebit. Oare cand a mai fost o asa furtuna la jumatatea lui septembrie in tara noastra?
Poate in anii ce vor urma vor aparea intamplator niste fenomene mai puternice si la Targu Mures, dar la cat de ferita e statia aia poate se va intampla peste cine stie cati ani.

Sus

MesajScris: Sâm Sep 24, 2022 6:03 pm 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

Iata un grafic care evidentiaza cresterea in intensitate a precipitatiilor in SUA:

Imagine

This figure shows the percentage of the land area of the contiguous 48 states where a much greater than normal portion of total annual precipitation has come from extreme single-day precipitation events. The bars represent individual years, while the line is a nine-year weighted average.

https://www.epa.gov/climate-indicators/ ... cipitation

Sus

MesajScris: Mar Iul 09, 2024 1:41 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Imagine
Iata cum s-a racit Emisfera Nordica dupa 1936, in timpul marelui boom al combustibililor fosili.Graficul se opreste in 1977, dar statiile noastre cuprind timpurile mai racoroase pana prin 1986-1987.Daca exista o exceptie la teoria ta care ti-o dovedeste a fi gresita, inseamna ca intreaga teorie e gresita.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 188 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 9, 10, 11, 12, 13

Ora este UTC + 2 [ DST ]