gogulica scrie:
- 1.1 C pe 3 mai 2007 la statia Aurel Vlaicu. Ce vremuri climatice atunci.
Daaa... minunate vremuri climatice in acele luni --> dupa o non-iarna foarte calda si secetoasa , 2006-2007, a venit o vara cu extreme termice caniculare, cum n-au mai fost niciodata de atunci si pana acum: +44.3 C la umbra parca, la Calafat. Care eu cred ca este si maxima termica absoluta din toata Romania pentru ca nu iau in considerare ferme de vaci si bivolite care nici nu mai exista in prezent.
Lasa ca vedem noi ce temperaturi o sa inregistreze Ianca atunci cand vor mai fi +43, +44 C la umbra la alte statii din sudul si sud-estul Romaniei, ar mai fi mers o statie ANM si la Ramnicelu acum, pentru linistea mea sufleteasca, sa fie doua statii apropiate in acea zona; asta daca vor mai apuca sa mai fie +44 C la umbra inainte sa vina colapsul AMOC si mini-era glaciara Europeana peste noi...
Macar dupa acea perioada urata si anosta (anii oribili 2006 si 2007), au urmat ani frumosi-meteorologici si cu multe evenimente atmosferice interesante in sudul Romaniei, ploi destule si abundente, furtuni, viscole, zapezi mari: anii 2008 , 2009, 2010 etc.
Cam asta se intampla, de cele mai multe ori, cand ai iarna deosebit de calda: iti vin una sau chiar 2 luni din cele 3 luni calendaristice de primavara, mai racoroase, chiar sub media lunii respective de primavara uneori, dupa care vara care urmeaza este una deosebit de caniculara. Sper doar sa nu se realizeze acest "tipar" si-n acest an !