forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Vin Mai 01, 2026 8:06 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 16661 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 1053, 1054, 1055, 1056, 1057, 1058, 1059 ... 1111  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: PROGNOZE
MesajScris: Vin Iun 13, 2025 2:26 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Mie mi se pare super ok prognoza. Nu stiam ca sunt fani canicula pe acest forum...

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Iun 13, 2025 12:40 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Am fost eu. Pana cand 2023 si 2024 mi-au dat o lectie si s-a observat clar cum canicula anuleaza furtunile. In iulie 2024 dupa 41,3 C am avut ploaie mocaneasca. :lol:

Dar acum tot nu sunt furtuni.

Sus

MesajScris: Dum Iun 15, 2025 1:43 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Extrem-extrem de secetoasa aceasta luna iunie 2025, chiar surprinzator. Nu are niciun fel de legatura cu o luna iunie normala, care este de obicei , si in medie, cea mai ploioasa luna din tara dintre toate cele 12 luni.

Pai acum trebuia sa fi rupt rau de tot cu ploile prin toate regiunile Romaniei, dar nu ploua deloc pe nicaieri, exceptand Bucuresti care este dintr-un Univers paralel.

Pana acum, din primele 6 luni ale anului 2025, doar luna mai a fost singura luna in care a plouat ca lumea prin regiunile tarii (jumatatea de Est a Romaniei , in special, si mai putin in jumatatea vestica)

Heimr fellr, allt dó'
Sólin kólnar, Nótt varir.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Iun 15, 2025 10:47 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Avem canicula in vestul Ioropei acum, corect am zice, sa le mai vina si lor randul, dar pe prognoze nu vad fulgere deloc la noi, ceea ce este confusing si deprimant.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Iun 16, 2025 12:29 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Doar confort termic, atat, in rest mai rau ca in 2024 acest iunie.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Iun 18, 2025 2:36 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Proaste luni iunie mai avem, Dumnezeule Mare.

Sus

MesajScris: Mie Iun 18, 2025 3:32 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Ai inceput iar nesfarsitele monologuri de smiorcaiala? :|

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Iun 18, 2025 4:28 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Ce va pasa voua la Bucharest, ati avut mega torentiala aia. Aici anii 2020 inca sunt toti forgettable.

Sus

MesajScris: Mie Iun 18, 2025 9:28 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

gogulica scrie:
Ai inceput iar nesfarsitele monologuri de smiorcaiala? :|

Si totusi cam are dreptate, monolog sau nu.
Prin Oltenia, Banat, Crisana, Dobrogea (Dobrogea barem, are sub 90-100 mm in aproape 6 luni intregi), sud-vestul Munteniei, sunt foarte multe zone si statii care nici macar nu se apropie acum de borna de 200 mm de la 01 ianuarie 2025 si pana acum, in primele 6 luni ale anului 2025. Deci, despre ce vorbim ?!?

Dunarea are in acest moment o cota cu peste 2,5 metri mai scazuta decat anul trecut , 2024, in aceeasi perioada pe care o avem acum - jumatatea lunii iunie. Si nici n-a inceput bine vara si seceta....

Ma tot uit pe toate rularile din toate modelele, din ultimele zile, si de la o rulare la alta se tot cresc temperaturile in mod abrupt la 850 hPa in toate modelele, si nici nu am mai vazut vreun model sa aiba macar o singura rulare/estimare cu precipitatii in urmatoarele 16 zile, cel putin.... Nici ECMWF , nici GFS.

Pare ca ne indreptam rapid spre un "repeat" vara 2024. Sau poate chiar mai rau decat acum un an..... :cry:

Luna iunie in mod normal era cea mai ploioasa luna din decursul unui an intreg. Dar iata cum, daca nu se schimba ceva semnificativ spre finalul lunii acesteia, aceasta iunie 2025 este posibil sa intre in topul celor mai secetoase luni iunie din toata istoria masuratorilor.

Sper sa se schimbe pana la urma ceva, ca altfel o sa fie jale. De parca nu era de ajuns ca tara asta sta in aceasta clipa pe marginea abisului...

Pana pe 3 iulie, ECMWF:

Imagine

Pana pe 4 iulie, GFS:

Imagine

Heimr fellr, allt dó'

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Iun 19, 2025 10:27 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

Din 22 iunie se instaleaza senin absolut si canicula, nu ca in 2024 dar canicula.

De marti 10 iunie in prognoze nu vad absolut nimic.

Intamplator mai 2025 a miscat ceva. Dar din 10 iunie iar a murit vremea. Daca mai nu misca, aveam tabloul meteo dezolant perfect.

Iunie 2024, iunie 2025, prea departe de ce trebuie sa fie un iunie. Lunile iunie de tip august sunt astea. Oribil.

Sus

MesajScris: Joi Iun 19, 2025 5:53 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

In ultimii 5 ani, cantitatile de precipitatii din lunile de vara au scazut fata de deceniul anterior. Au mai fost ani secetosi precum 80, 50. In plus au fost si mai calzi. Pentru a vedea o tendinta climatica, trebuie analizata evolutia pe zeci de ani. Tinand cont de ce se intampla in ultimii ani, pare ca vom trece catre o clima cu 2 anotimpuri, unul secetos pe perioada verii si cu prelungire in toamna si unul cu ceva mai multe precipitatii iarna-primavara. In schimb pe litoralul Marii Negre e posibil sa avem alternante cu perioade secetoase lungi, urmate de ploi diluviene, mai ales in perioada de sfs de vara, inceput de toamna.
Bucurestiul e amplasat cumva favorabil la precipitatii, la o distanta nu foarte mare de zona montana si cu aport de umiditate dinspre Marea Neagra, cand este circulatie Estica. In plus are salba de lacuri in apropiere, raurile Dambovita, Arges si la 50 de km Dunarea. La cocktailul asta se adauga si caldura urbana. Astfel Bucurestiul a luat cel mai mare strat de zapada din zonele joase din Sud anul asta, cat si ploile cele mai abundente din zona.

Sus

MesajScris: Joi Iun 19, 2025 6:18 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

mircead scrie:
In ultimii 5 ani, cantitatile de precipitatii din lunile de vara au scazut fata de deceniul anterior. Au mai fost ani secetosi precum 80, 50. In plus au fost si mai calzi. Pentru a vedea o tendinta climatica, trebuie analizata evolutia pe zeci de ani.

Tinand cont de ce se intampla in ultimii ani, pare ca vom trece catre o clima cu 2 anotimpuri, unul secetos pe perioada verii si cu prelungire in toamna si unul cu ceva mai multe precipitatii iarna-primavara.

In schimb pe litoralul Marii Negre e posibil sa avem alternante cu perioade secetoase lungi, urmate de ploi diluviene, mai ales in perioada de sfs de vara, inceput de toamna.

Adica, mai pe scurt, un fel de clima mediteraneana , sau ceva tot pe acolo (cu unele diferente: unele ierni posibil mai reci decat cele din zonele mai la sud de noi, cu perioade cum am avut si prin februarie 2025, dar nu mereu).

Precipitatii in perioade rare, dar si atunci cand vin, pot fi ca prin Grecia sau Italia, cateodata: cantitati foarte mari in perioade scurte de timp (cu sanse de aparitie toamna tarziu, sau chiar si spre finalul verii astronomice, nu doar pe timpul iernii)

Heimr fellr, allt dó'

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Iun 19, 2025 6:34 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

In noua configuratie climatica, eu am cel mai nefavorabil amplasament.

Nicio ploaie mai mare de 20 mm in timp scurt, din 2022 incoace.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Iun 19, 2025 8:37 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Deja e clar ca aceasta situatie este fara iesire. 5 ani sunt suficienti sa dau un verdict. Daca mai apare cate o luna cu catusi de putin de oferit, cum a fost mai 2025, de bine, in rest, Slatina is condemned.

Pacat ca am avut ce am avut pana in 2019, ca sa fiu pacalit. Aceasta pasiune ma va imbolnavi, ma va omora mai repede. 2020 e inceputul sfarsitului. Asta e, poate mai am doar 20 de ani de trait.

Eu sunt pe cele mai proaste circulatii. Always the worst here. Zona crepusculara, studiu de caz. Ca sa am ceva in 6 mai, prin Mehedinti a fost nevoie ca localitati sa fie distruse de grindina? :lol: Se pare ca da, altfel nu ajungea nimic aici. :lol: Grindina oricum nu exista aici, dar nu mai exista nici ce era inainte.

Pacat ca a fost ce a fost pana in 2019. Nu-mi explic cum a fost posibil. Normalul e ceea ce (nu) avem acum.

Sus

MesajScris: Sâm Iun 21, 2025 10:44 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Neaceasca, ce ar fi sa iti limitez postarile de vaicareala la maxim una pe saptamana? Literalmente pe nimeni nu intereseaza, nu intelegi? Doar pe aceasta pagina, din 15 mesaje, 8 sunt ale tale cu smiorcaieli, dar mai fa-o si prin alte parti nene.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 16661 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 1053, 1054, 1055, 1056, 1057, 1058, 1059 ... 1111  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]