In ciuda faptului ca vortexul polar incepe sa slabeasca, la noi vremea pare ca se tot incalzeste de la o saptamana la alta.... Tot urmaresc de mai multe zile operationalele GFS si observ numai estimari din acestea tropicale si ultra-tropicale pentru aproape tot restul lunii noiembrie 2025 , si asta in tot sud-estul Europei. Altceva nu-i iese modelului din parametrii si din variabilele alea de intrare in modelare.
Noiembrie 2025 este in antiteza totala cu noiembrie 2024, care a iesit mai rece decat media normala (bine ... ca , ce-i drept, si tot fara nici o bruma de zapada acum fix un an. 2-3 cm strat de zapada am avut prima oara abia in noaptea si dimineata de 27 decembrie 2024, si asta dupa mai bine de 100 de l/mp de precipitatii, ploi, in luna decembrie 2024....).
Nu stiu daca GFS este un fel de outlier-total foarte persistent in toate rularile, sau chiar asa va iesi toata luna noiembrie 2025, pana la urma. Nu cred ca am vazut o rulare macar, in ultima saptamana, care sa incerce macar o tentativa de debut scurt al iernii.
Daca ii iese rularea asta tropicala, cu siguranta noiembrie 2025 va intra in top 3 cele mai calduroase luni noiembrie de la noi din Romania....
Pana la urma slabirea vortexului polar, sau perioadele lui lungi cu accese de furie, nu influenteaza cu nimic vremea sezoniera la noi in sud-estul Europei, sau exista de fapt un "delay" de cateva saptamani intre ce se intampla cu vortexul polar si reasezarea centrilor barici din atmosfera ?!? Ca nu mai inteleg nimic... tot pe partea foarte calda a centrilor barici stam...
E un fel de paradox aici, ce se intampla luna asta.