forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Mar Mai 12, 2026 2:28 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 14559 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 951, 952, 953, 954, 955, 956, 957 ... 971  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Starea vremii : Discutii Generale 2
MesajScris: Lun Noi 10, 2025 10:24 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Vreme bacoviana si la mine luna asta; la cate doua zile ploua iar si iar :D !!
De dimineata a inceput iar ploaia, cu perioade scurte acum in care ploua destul de tare.
Asa da! Chiar imi place; e frumos --> cand nu ploua, e ceata si nori stratiformi in permanenta. Luna asta n-am vazut soarele.

Doar ca tot persista o masa de aer cald deasupra continentului European si a Rusiei Europene si o sa iasa o luna destul de calda, per total, mult mai calda decat noiembrie 2024, daca nu se intampla vreo magie in ultima decada a acestei luni noiembrie.... Nu stiu daca are o legatura directa cu faptul ca la Polul Nord , pe toata partea Eurasiei nu este nici acum, nici aproape de jumatatea lunii noiembrie, niciun pic de gheata... sau cel putin asa imi arata harta Climate Reanalyzer.

Cea mai scazuta minima de la Zimnicea in primele 10 zile din noiembrie : +4,8 C, si cu majoritatea minimelor din primele 10 zile peste 8/9 grade C; oarecum normal, fara nicio noapte senina si cu masa asta de aer calda de acum . Dar precipitatiile astea sunt mai mult decat binevenite!
Anul trecut, pe timpul asta, deja erau vreo 4 dimineti cu minime intre -3 si -5 grade C.
Media primei decade de noiembrie 2025 la mine: +12,4. Peste media lunii octombrie 2025

But like spoiled, ungrateful children,
they destroyed the gift I gave."
-- Neptune

Sus

MesajScris: Lun Noi 10, 2025 10:48 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Sunt tot mai convins ca harta unde se vad pixelii include o estimare a radarului, chiar si pixelii sunt de o rezolutie asemanatoare cu cea a radarului. Prima harta postata pe site dimineata este aia cu interpolarea rotunjita, dupa vreo ora sau asa, o pun pe aia pixelata. De asemenea, pe a doua harta apar niste culori in centrul Orientalilor, desi toate statiile din zona aia au 0 mm.
Stie cineva ceva despre asta?

Fişiere ataşate:
pp_daily (2).png
pp_daily (2).png [ 1.15 MiB | Vizualizat de 682 ori ]
pp_daily (3).png
pp_daily (3).png [ 1.16 MiB | Vizualizat de 682 ori ]
Sus

MesajScris: Lun Noi 10, 2025 12:00 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Andrei87 scrie:
Sunt tot mai convins ca harta unde se vad pixelii include o estimare a radarului, chiar si pixelii sunt de o rezolutie asemanatoare cu cea a radarului.

Exact! Fix asa!

Este aproape sigur o estimare a precipitatiilor cumulate din imaginile radar, generata automat.
Ceva destul de similar cu ce obisnuia sa posteze mereu Aris86 pe aici, mai demult, cu precipitatii cumulate estimate din imagini satelitare, doar ca hartile ANM par sa aiba o rezolutie ceva mai buna fata de hartile acelea cu imaginile satelitare si precipitatiile cumulate estimate pe baza acelor imagini.
Harta pe care o posta aris86 mereu, pe 12h sau pe 24h, era destul de grosolana, si nu prea reflecta realitatea de multe ori, mai ales in cazul precipitatiilor convective din sezonul cald. Aceasta de la ANM are o rezolutie destul de satisfacatoare.

Se vede si din harta de mai jos, cu precipitatiile de acum 3-4 zile, cum au venit benzile de precipitatii de la SSE catre NNE, dinspre Bulgaria, si fix zonele, pe baza imaginilor radar, pe unde s-au cumulat cele mai importante cantitati de apa in sudul Munteniei si in sud-vestul Dobrogei, in functie de aceste benzi de precipitatii -->>>

Imagine

-- Neptune

Sus

MesajScris: Lun Noi 10, 2025 12:17 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Conform blitzortung, in Lunca Dunarii, la nord-est de municipiul Giurgiu, au fost si descarcari electrice din celula convectiva care a afectat sud-vestul Munteniei in aceasta dimineata!

-- Neptune

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Noi 10, 2025 1:21 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Pai meteoblue imi insista de ieri cu fulgere la Slatina in noaptea asta.

Sus

MesajScris: Lun Noi 10, 2025 1:23 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Au fost si azi pe linia Dunarii, conform sat24.

Sus

MesajScris: Lun Noi 10, 2025 5:09 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Andrei87 scrie:
Sunt tot mai convins ca harta unde se vad pixelii include o estimare a radarului, chiar si pixelii sunt de o rezolutie asemanatoare cu cea a radarului. Prima harta postata pe site dimineata este aia cu interpolarea rotunjita, dupa vreo ora sau asa, o pun pe aia pixelata. De asemenea, pe a doua harta apar niste culori in centrul Orientalilor, desi toate statiile din zona aia au 0 mm.
Stie cineva ceva despre asta?

Evident ca stie. Da, ai mirosit bine. Culorile sint generate de "total pp" din radarele noastre.

Sus

MesajScris: Lun Noi 10, 2025 5:31 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Multumesc. Asta e foarte bine, dar macar sa scrie acolo pe harta asta. Si sa puna o scara mai de doamne-ajuta, iarasi nu ar strica.

Sus

MesajScris: Mar Noi 11, 2025 3:46 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Interesant. Trebuie monitorizat. Am mai văzut integrarea stațiilor cu radarul la cehi, cred. Și pe când vor fi mai multe stații harta va avea un grad ridicat de acuratețe.

Sus

MesajScris: Mie Noi 12, 2025 3:02 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

As inlocui "cand" cu "daca". :roll: Au trecut deja mai bine de 2 ani si fondurile din PNRR nu au fost absorbite, iar rezultatele sunt zero barat. Managementul de la ANM este unul dezastruos, incompetenta si mai ales nepasarea e literalmente neverosimila. Sper macar ca in ceasul al 12-lea sa se sesizeze cineva si sa decapiteze conducerea institutiei, iar aici nu ma refer doar la duamna, ci la intreg nucleul pe care si l-a format in jurul ei in cel mai pur stil comunistoid.

Sus

MesajScris: Mie Noi 12, 2025 8:31 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Zimnicea si-a facut media pluviometrica a lunii noiembrie din primele 11 zile ale lunii.
Acum pot sa vina si zapezi mari si viscole puternice, fara nicio retinere, de la finalul lui noiembrie incolo. Sa fie numai cuplaje anticiclon Est-European <--> ciclon mediteraneean si precipitatii solide in urmatoarele luni :D

-- Neptune

Sus

MesajScris: Mie Noi 12, 2025 9:32 am 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Andrei87 scrie:
As inlocui "cand" cu "daca". :roll: Au trecut deja mai bine de 2 ani si fondurile din PNRR nu au fost absorbite, iar rezultatele sunt zero barat. Managementul de la ANM este unul dezastruos, incompetenta si mai ales nepasarea e literalmente neverosimila. Sper macar ca in ceasul al 12-lea sa se sesizeze cineva si sa decapiteze conducerea institutiei, iar aici nu ma refer doar la duamna, ci la intreg nucleul pe care si l-a format in jurul ei in cel mai pur stil comunistoid.

Cred ca abia la anul in iunie le vor pune in funcțiune. Acum câteva luni spuneau că urmează licitație. Din câte îmi dau seama sunt mai in urmă cu programul. Nu știu dacă s-au apucat de amenajări. Nu ar trebui să dureze mult, mai ales dacă sunt mai multe echipe care să se ocupe.
Am văzut acum câteva săptămâni un interviu cu șefa, în care zicea ca 200 de stații (din 300) vor fi donate fermierilor, prin contract de comodat, dacă am înțeles bine.

Sus

MesajScris: Mie Noi 12, 2025 9:58 am 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

România va fi Centrul European de Agrometeorologie. Cumva au o obligație și o presiune să iasă bine asta.

Sus

MesajScris: Mie Noi 12, 2025 10:14 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

steaua scrie:
Andrei87 scrie:

Cred ca abia la anul in iunie le vor pune in funcțiune. Acum câteva luni spuneau că urmează licitație. Din câte îmi dau seama sunt mai in urmă cu programul. Nu știu dacă s-au apucat de amenajări. Nu ar trebui să dureze mult, mai ales dacă sunt mai multe echipe care să se ocupe.
Am văzut acum câteva săptămâni un interviu cu șefa, în care zicea ca 200 de stații (din 300) vor fi donate fermierilor, prin contract de comodat, dacă am înțeles bine.

Contractul cu Vaisala a fost semnat demult, au si postat pe pagina lor de fb. Acum poate nu ei asigura instalarea...
Daca 200 de statii vor fi donate fermierilor, e cam clar pe unde vor sa le instaleze majoritatea. Dar din nou, nu imi pun bazele ca vor duce cu succes la final proiectul.

Sus

MesajScris: Sâm Noi 15, 2025 4:26 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Luna aceasta noiembrie 2025 seamana bine cu luna noiembrie 2014 (cea in care au fost mai multe saptamani fara soare la Bucuresti). Cel putin prima jumatate din aceasta luna noiembrie este aproape trasa la indigo cu I jumatate din noiembrie 2014. Si atunci , la fel ca acum, au fost stratusi aproape tot timpul , dar si temperaturi relativ ridicate, iar prima racire a venit in decada III din noiembrie 2014.

Si acum, momentan se estimeaza ca prima racire ar fi posibila tot in ultima decada a lunii. Din pacate nu pare cine stie ce, din ce vad acum prin modele , nu vad niciun blocaj cu anticiclon Siberian, sau Scandinav macar :( :( , incomparabila cu perioada frumoasa de iarna din a II-a jumatate a lunii noiembrie 2018.

Decembrie 2014 o stiu ca o luna foarte ploioasa in sud, o luna de trolleala absoluta in sud -- cu ploi la temperaturi absurde de: +1 ,+2 grade C, o luna de pseudo-iarna in Campia Romana, cu multa nebulozitate (extrem de multa chiar) si cu un episod de iarna chiar la finalul lunii decembrie, atunci cand a fost chiar ger in ultimele nopti.

Ramane de vazut daca decembrie 2025 va semana vreun pic cu decembrie 2014, pentru ca genul acesta de analogii intre luni curente si luni din anii trecuti nu functioneaza deloc de cele mai multe ori.

-- Neptune

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 14559 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 951, 952, 953, 954, 955, 956, 957 ... 971  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]