gogulica scrie:
Dar nu este o incalzire stratosferica majora, de unde nici nu ne asteptam sa se puna mare presiune pe vortex. Mai e de asteptat, iarna e departe.
singuratic83 scrie:
Daca ar ninge la fel de mult iarna urmatoare (mai sunt 2 zile pana atunci, parca nu-mi vine sa cred) cum a plouat toamna asta, cred ca am avea o iarna ca la carte, eventual cu o zapada peste iernile anilor '90, ma gandesc. Dar parca vad ca din decembrie incolo o sa fie seceta partial, iar cand urmeaza o saptamana cu precipitatii... brusc se incalzeste atunci. Sa nu cobesc!
singuratic83 scrie:
Dar parca vad ca din decembrie incolo o sa fie seceta partial, iar cand urmeaza o saptamana cu precipitatii... brusc se incalzeste atunci. Sa nu cobesc!
Vezi perfect, pentru ca fix asta e regula urmatoarelor multe-multe saptamani , conform operationale GFS, ECMWF, ICOn si oricare alt model.
A luat America de Nord absolut tot, gata. Nothing new here.
In toata Emisfera Nordica vad frig doar in partea central estica si partea estica indepartata a Siberiei, si-n Canada cu jumatatea nordica a SUA, atat.
Frigul si vremea hibernala sunt la multe mii de km distanta de zona de sud-est a Europei si de regiunea tarii noastra.... Deci, de unde sa vina la noi blocaje si mase de aer arctic-continental ?!?!
Luna decembrie are cel mai prost start posibil la noi si pare ca este direct din fașă compromisa total in estul si sud-estul Europei, in proportie de 100% mai ales la noi, cu tot cu vortexul slab al lui peste prajit si cu toate trambitelele penibile ale "jurnalistilor" de carton de pe la TV si de pe social-media , o sa iasa mult mai calda si decat lunile alea decembrie din ultimii ani in care vortexul era extrem de intens.
Nu cred ca se mai poate in vreun fel sa avem iarna in decembrie la noi in tara (exceptand doar zonele foarte inalte de la munte) --->>> in lunile decembrie cu vortecsi intensi ne ieseau luni decembrie calde; acum, cu vortex polar slab, ne iese fix aceeasi luna decembrie calda! Cum vine asta??
Toate rularile si operationalele GFS sunt foarte calde in toata Europa si -n Rusia Europeana, indiferent de intervalul de timp, indiferent de rulare 00,06,12z, 18z.... Si asa au fost, constante, de mai bine de 10 zile.
Cred ca asteptam mijlocul lunii ianuarie, daca nu chiar finalul lunii ianuarie 2026 sa vedem primii fulgi in sud.
La inceputul anului acesta parca si ianuarie a fost o veritabila luna de toamna/primavara, si abia la jumatatea lunii februarie s-a racit vremea si-n sud si a venit zapada..