forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Vin Dec 12, 2025 12:54 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 16157 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 1073, 1074, 1075, 1076, 1077, 1078  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: PROGNOZE
MesajScris: Sâm Noi 29, 2025 12:56 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

gogulica scrie:
Dar nu este o incalzire stratosferica majora, de unde nici nu ne asteptam sa se puna mare presiune pe vortex. Mai e de asteptat, iarna e departe.

singuratic83 scrie:
Daca ar ninge la fel de mult iarna urmatoare (mai sunt 2 zile pana atunci, parca nu-mi vine sa cred) cum a plouat toamna asta, cred ca am avea o iarna ca la carte, eventual cu o zapada peste iernile anilor '90, ma gandesc. Dar parca vad ca din decembrie incolo o sa fie seceta partial, iar cand urmeaza o saptamana cu precipitatii... brusc se incalzeste atunci. Sa nu cobesc!

singuratic83 scrie:
Dar parca vad ca din decembrie incolo o sa fie seceta partial, iar cand urmeaza o saptamana cu precipitatii... brusc se incalzeste atunci. Sa nu cobesc!

Vezi perfect, pentru ca fix asta e regula urmatoarelor multe-multe saptamani , conform operationale GFS, ECMWF, ICOn si oricare alt model.

A luat America de Nord absolut tot, gata. Nothing new here.
In toata Emisfera Nordica vad frig doar in partea central estica si partea estica indepartata a Siberiei, si-n Canada cu jumatatea nordica a SUA, atat.
Frigul si vremea hibernala sunt la multe mii de km distanta de zona de sud-est a Europei si de regiunea tarii noastra.... Deci, de unde sa vina la noi blocaje si mase de aer arctic-continental ?!?!

Luna decembrie are cel mai prost start posibil la noi si pare ca este direct din fașă compromisa total in estul si sud-estul Europei, in proportie de 100% mai ales la noi, cu tot cu vortexul slab al lui peste prajit si cu toate trambitelele penibile ale "jurnalistilor" de carton de pe la TV si de pe social-media , o sa iasa mult mai calda si decat lunile alea decembrie din ultimii ani in care vortexul era extrem de intens.

Nu cred ca se mai poate in vreun fel sa avem iarna in decembrie la noi in tara (exceptand doar zonele foarte inalte de la munte) --->>> in lunile decembrie cu vortecsi intensi ne ieseau luni decembrie calde; acum, cu vortex polar slab, ne iese fix aceeasi luna decembrie calda! Cum vine asta??

Toate rularile si operationalele GFS sunt foarte calde in toata Europa si -n Rusia Europeana, indiferent de intervalul de timp, indiferent de rulare 00,06,12z, 18z.... Si asa au fost, constante, de mai bine de 10 zile.
Cred ca asteptam mijlocul lunii ianuarie, daca nu chiar finalul lunii ianuarie 2026 sa vedem primii fulgi in sud.

La inceputul anului acesta parca si ianuarie a fost o veritabila luna de toamna/primavara, si abia la jumatatea lunii februarie s-a racit vremea si-n sud si a venit zapada..

Heimr fellr, allt dó'
Sólin kólnar, Nótt varir.

Sus

MesajScris: Sâm Noi 29, 2025 2:25 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Gfs cu 20 cm de zapada la Moldova Noua pana maine, oare de unde le scoate.
Si inca 70-80 mm pe la Sinaia. Anm doar cod galben, desi poate ar fi meritat un portocaliu acolo pe Curbura. Sinaia poate trece de 150 mm/3 zile.

Fişiere ataşate:
de_model-de-316-1_modgfs13_2025112906_34_47497_294.png
de_model-de-316-1_modgfs13_2025112906_34_47497_294.png [ 156.35 KiB | Vizualizat de 467 ori ]
Sus

MesajScris: Sâm Noi 29, 2025 3:09 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Am ramas si eu surprins de faptul ca cei de la ANM au lasat doar atentionare cu cod galben in zonele subcarpatice.
Poate "stiu" ei ceva , ca nu o sa ploua prea mult si da GFS vreun rateu din ala legendar :lol: :lol: Sau au "retrogradat" standardele cu codurile de avertizare la ce aveam noi in urma cu 15 ani !? :)

Vad pe radar ca abia acum intra in tara benzile de precipitatii mai serioase, prin sud-estul extrem al Munteniei, in Lunca Dunarii pe la sud, sud-vest de Calarasi. Zona capitalei si cam tot ce este la nord de capitala si de jud-ul Ilfov ar trebui sa prinda precipitatii abundente in aceasta seara si la noapte!

Heimr fellr, allt dó'

Sus

MesajScris: Sâm Noi 29, 2025 4:15 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

dan2013 scrie:
.

Iti inteleg frustrarea. De asta nici nu trebuie sa avem asteptari mari de la iernile actuale. Ierni care sunt lejer cu vreo 3 grade peste iernile anilor 90-2000 in zona noastra.
Zona arctica sta mai mereu la 10 grade abatere pozitiva. SI apele si uscatul sunt mult peste medie. SI atunci de unde sa vina aerul ala rece, cu tot cu Vortexul Polar care si-ar face loc spre latitudini medii?
Acum daca se face cuplajul unui ciclon Mediteranean cu un anticiclon nordic sau est european rezulta in principiu ploaie pentru noi.
Iarna se poate instala doar treptat, de la est la vest si de la nord la sud. Sa predomine regimuri anticiclonice la nord si la est si sa se depuna strat de zapada. Altfel nu are unde sa se inmagazineze aer continental polar si arctic, care ar face diferenta.
La capitolul zapada este subtire de tot in zona central-vestica a Asiei, unde sunt si abateri mari de temperatura.

Fişiere ataşate:
gfs_z500_mslp_asia_3.png
gfs_z500_mslp_asia_3.png [ 163.38 KiB | Vizualizat de 445 ori ]
gfs_T2ma_asia_3.png
gfs_T2ma_asia_3.png [ 185.01 KiB | Vizualizat de 445 ori ]
zap1.png
zap1.png [ 295.88 KiB | Vizualizat de 445 ori ]
Sus

MesajScris: Sâm Noi 29, 2025 5:40 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

steaua scrie:
dan2013 scrie:
.

Iti inteleg frustrarea. De asta nici nu trebuie sa avem asteptari mari de la iernile actuale. Ierni care sunt lejer cu vreo 3 grade peste iernile anilor 90-2000 in zona noastra.
Zona arctica sta mai mereu la 10 grade abatere pozitiva. SI apele si uscatul sunt mult peste medie. SI atunci de unde sa vina aerul ala rece, cu tot cu Vortexul Polar care si-ar face loc spre latitudini medii?
Acum daca se face cuplajul unui ciclon Mediteranean cu un anticiclon nordic sau est european rezulta in principiu ploaie pentru noi.
Iarna se poate instala doar treptat, de la est la vest si de la nord la sud. Sa predomine regimuri anticiclonice la nord si la est si sa se depuna strat de zapada. Altfel nu are unde sa se inmagazineze aer continental polar si arctic, care ar face diferenta.
La capitolul zapada este subtire de tot in zona central-vestica a Asiei, unde sunt si abateri mari de temperatura.

În plus, cele mai mari abateri pozitive termice sunt mereu în Emisfera Nordică, unde ponderea suprafeței terestre este semnificativ mai mare decât în cea Sudică... Și din nou cele mai mari abateri sunt de cele mai multe ori spre polii geografici, acolo unde mediile sunt mici , are de unde să crească mult abaterea și este mult mai ușor să ajungi în anumite perioade din an , cum este și această , la abateri enorme in multe zone de la latitudini mai mari.

Măcar am avut și avem ploi din belșug și o să întrăm în anul 2026 cu o rezervă de umiditate în sol și o ameliorare a secetei de profunzime, în cea mai mare parte a țării, cum nu prea a mai fost în anii recenți!

Eventualele episoade de iarnă de la noi,, din zonele de șes, deși scurte de multe ori acum, tind să vină spre a doua jumătate a iernii calendaristice, chiar la finalul acesteia, când deja aerul foarte rece este cantonat bine in regiunile de nord-vest ale Asiei și ale Rusiei Europene și când s-a refăcut și gheața de la nord de Scandinavia, ca să pot fi susținute eventualele blocaje continentale, când sunt condiții să se formeze.

Heimr fellr, allt dó'

Sus

MesajScris: Dum Noi 30, 2025 6:04 pm 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

Trist, foarte trist. N-o sa avem nici anul asta zapada de sarbatori, nici de Boboteaza gerul traditional (care, apropos, a devenit o gluma cu cele 15 grade constant in termometre) si uite asa deja se cam duce jumatate din sezonul hibernal. In lunile februarie-martie ne putem astepta doar la episoade hibernale pasagere, cu zapada apoasa, eventual o tentativa de ger si apoi... se instaleaza caldura raioasa treptat treptat. Nu trist, nici foarte trist, ci extrem de trist! "Albinutele albe" au disparut complet din peisajul iernilor in sud. :cry:

Sus

MesajScris: Dum Noi 30, 2025 9:31 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

singuratic83 scrie:
Trist, foarte trist. N-o sa avem nici anul asta zapada de sarbatori, nici de Boboteaza gerul traditional (care, apropos, a devenit o gluma cu cele 15 grade constant in termometre) si uite asa deja se cam duce jumatate din sezonul hibernal. In lunile februarie-martie ne putem astepta doar la episoade hibernale pasagere, cu zapada apoasa, eventual o tentativa de ger si apoi... se instaleaza caldura raioasa treptat treptat. Nu trist, nici foarte trist, ci extrem de trist! "Albinutele albe" au disparut complet din peisajul iernilor in sud. :cry:

Nici inainte de perioada anilor 2005-2010 , lunile decembrie nu erau garantate sa ne aduca episoade de iarna, mai ales in jumatatea de sud a tarii, si cu atat mai putin episoade intense si/sau prelungite de iarna si ger/viscol.
Adevarul fiind, ca este si greu rau la noi in Romania cu iarna in decembrie; prea mare cumulul de factori care trebuie sa se alinieze si sa se sincronizeze perfect ca sa ne aduca noua iarna.

Dar si cand se instala iarna , in trecut, in decembrie in extracarpaticul Romaniei, si apuca si-un strat consistent de zapada pe arii foarte extinse, era o luna capabila in acele conditii de niste inversiuni termice feroce, si prelungite datorita radiatiei solare minime si a noptilor foarte lungi, mai ceva decat inveriunile termice de ianuarie/inceput de februarie.

Iar dupa anii 2010-2011 , a devenit o regula ca lunile decembrie sa fie in mare parte fie luni de toamna, fie chiar luni veritabile de inceput de primavara...

Intre 2010 si 2024, singurele luni decembrie cu evenimente hibernale notabile in regiunile de ses din Romania le stiu eu ca fiind : decembrie 2012, decada III din decembrie 2014, decembrie 2018 si cam atat stiu eu... Deci, 7 ani intregi de la ultima luna decembrie de iarna pe arii mai extinse in zona tarii noastre.

Deocamdata aerul foarte rece, sustinut, este deasupra nordul si nord-estul SUA, Canada si regiunile central estice ale Siberiei. Cum se vor mai reaseza centrii barici continentali in urmatoarele mai multe saptamani si daca ne vine pana la urma si noua randul la zar, ramane de vazut! :|

Heimr fellr, allt dó'

Sus

MesajScris: Lun Dec 01, 2025 12:52 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

steaua scrie:
SI atunci de unde sa vina aerul ala rece, cu tot cu Vortexul Polar care si-ar face loc spre latitudini medii?

Si fix ca scriai acum doua zile asta, ce sa vezi?! Exact asta se intampla, temperaturi de primavara cu blocaj est-european! --> la sfarsitul acestei saptamani, peste 5-6 zile, atat in operationalele GFS cat si ECMWF, apare o tentativa de anticiclon est-european (pozitionat totusi prost, mult prea la sud - in regiunile de sud din Rusia Europeana si vestul extrem al Asiei) iar acest anticiclon est-european ne aduce noua -- Romaniei --, Ucrainei si Republicii Moldova, fabuloasele temperaturi la 850 hpa cuprinse intre +2 si +6 grade C 8O 8O , deci ce am fi avut normal pe o circulatie dinspre sud-vest , dinspre nordul Africii 8O 8O, in iernile din trecut .
Nu exista niciun fel de rezervor de aer foarte rece de unde sa traga aer arctic anticiclonii continentali !!! :cry:

Nu-i mai dau nici 0,01 % sanse acestei ierni, dupa ce-am vazut rularile astea, cu anticiclon est-european si +5 grade C la 1500m altitudine la marginea posterioara a acestuia. Sincer, sa vina vara aia odata! :cry:

Recunosc ca am subestimat in ultimii ani extrem de mult incalzirea asta globala si am fost destul de reticent cu privirea la aceasta.... este cu mult mai extrema, mai rapida si mult mai intensa decat mi-as fi inchipuit eu vreodata , si totul intr-un timp asa de scurt, de mai putin de 15-20 de ani.
Cred ca viitorul va fi unul biblico-tragic si catastrofal pentru omenire.... :( Nu avem unde sa ne ducem, sa fugim de pe planeta asta...

Intre timp, il avem pe trump presedinte, sa ne spuna si sa ne readuca constant aminte ca nu exista nicio incalzire globala si nicio schimbare climatica.

Traim pe viu filmele "Idiocracy" si "Don't look up" ....

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Heimr fellr, allt dó'

Sus

MesajScris: Lun Dec 01, 2025 8:45 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Dan, mare atentie cu mesaje politice precum cele de mai sus. Nu as dori sa ai soarta lui eugenraduoradea. Este primul avertisment.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Dec 01, 2025 11:36 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

In decembrie nu am avut niciodata incredere privind partea hibernala. Pana si decembrie 1995, de Sarbatori, a fost foarte cald, topind masiv zapezile cazute in noiembrie (noiembrie 93 si 95 hibernale dar exceptia, nu regula) si lasandu-se cu inundatii.

Decembrie 2009, decembrie 2012, decembrie 2018 cu ultimul fenomen blizzard like aici, astea mi le amintesc. Decembrie 2002 a fost rece dar uscat.

In afara de cele 2 noiembrie de exceptie, viscole am avut in ianuarie, februarie si martie. Nu in decembrie, in 2009 veneau ture de zapada dar nu prea erau viscolite, mai interesant a fost decembrie 2018 decat 2009 aici dp meu de vedere.

Toamna asta m-a surprins. Placut. Chiar daca m-a enervat cu lipsa totala a vantului. Nu-mi imaginam asa ceva. Daca la iarna ar ninge mult, in multe reprize, fie si ninsoare apoasa, dar care sa cada in strat mare, ar fi frumos. La fel vara sa fie multe averse cu trasnete, iar ar fi bine.

Schimbarea asta este buna dpdv al secetei, dar in octombrie a fost prea tarziu pentru fenomenele interesante. Sa vedem daca chiar e o schimbare si in ceea ce priveste iarna. In martie tragem linie si zicem. Apoi sa vedem cum va fi vara 2026. 2025 m-a surprins placut, mai ales in august. Mai, inceputul de iunie si a doua parte a lui august au fost interesante. Iulie a fost praf.

Sus

MesajScris: Mar Dec 02, 2025 10:13 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Nici urma de iarna in urmatoarele doua saptamani. Pe de o parte este un tipar care tinde sa se repete: cicloni in Oceanul Atlantic de Nord care iau traiectoria UK, apoi se deplaseaza spre Scandinavia, care aduc pe continent aer cald si umed ca urmare a unei circulatii generale de sud-vest. Ba mai mult, se observa si o tendinta de extindere a dorsalei Anticiclonului Azoric pana in zona noastra. In Marea Mediterana mai scapa cateun cut-off, dar depresiunile rezultate nu au treaba cu noi. Doar ceata si norii stratiformi sa ne scape de eventualele abateri de aprox. 3 grade, cate vom contoriza la finalul lunii.
Sa vedem daca se schimba ceva in a doua parte a lunii, eventual in ultima decada.

Sus

MesajScris: Mie Dec 03, 2025 1:32 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Prognoza superba pt urmatoarele 2 sapt. Zero precipitatii la noi, ca am avut destule pana acum si e normal ca natura sa compenseze. Zapada e evident ca nu va veni, asa ca macar e bine ca se mai usuca noroiul.

Fişiere ataşate:
de_model-de-316-1-zz_modusa_2025120212_384_1642_157.png
de_model-de-316-1-zz_modusa_2025120212_384_1642_157.png [ 263.52 KiB | Vizualizat de 172 ori ]
Sus

MesajScris: Mie Dec 03, 2025 1:01 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Macar soare sa vedem, ca cel putin prin Sud, ne-am saturat de ploaie, ceata, stratusi. Ca iarna din pacate mai spre primavara.
Practic in urmatoarele 2 saptamani, in emisfera nordica in zonele joase sub latitudinea de 50 nu prea va ninge. Tot aerul rece e comasat in jurul Polului Nord, asa ca in ianuarie poate mai apare ceva.

Sus

MesajScris: Mie Dec 03, 2025 4:04 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Cel puțin este minunat faptul că nu mai iese soarele de o luna de zile. E pe modul noiembrie-decembrie 2014 . :mrgreen:
Așa să fie zi de zi: ceață și nebulozitate puternică. Îți dă senzația de iarnă sau sfârșit de toamnă. Sper să nu mai vedem soarele pe cer până în luna aprilie !!

Heimr fellr, allt dó'

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Dec 03, 2025 6:35 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Si eu sper la fel, doar ca dupa data de 10 decembrie pare sa intre in scena blestematul ala de vestic.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 16157 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 1073, 1074, 1075, 1076, 1077, 1078  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]