forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Vin Mai 01, 2026 10:48 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 16661 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 1078, 1079, 1080, 1081, 1082, 1083, 1084 ... 1111  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: PROGNOZE
MesajScris: Mie Dec 24, 2025 9:26 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Andrei87 scrie:
Vor fi zone la sub 800m, chiar sub 500m unde va ninge totusi mult: podisul Mehedinti, bazinul superior al vaii Jiului, chiar si pe valea Cernei (dar de la Herculane in sus). Nicio statie Anm amplasata in aceste zone.

Mdaa, pacat ca nu sunt statii ANM si prin zonele acelea... Petrosani vad ca sta prost cu temperatura ... la aceasta ora inca are +3 C. La fel si Pades :(
Racirea se face pericarpatic, in aceste ore, dinspre sudul Moldovei catre nord-estul si centrul Munteniei. Mai spre dimineata ajunge racirea si-n sud-vestul extrem al Munteniei, poate chiar mai devreme... greu de spus.

Poate ca la Bumbesti Jiu o sa iasa ceva, dar de supercell nu mai stiu nimic de multa vreme. La ce vant este acum afara, iesea de un viscol ca lumea in estul Olteniei si-n vestul Munteniei.

Parca din ce in ce mai greu cu viscolele iarna in Campia Romana... Ultimele pe care le-am prins eu, mai puternice, sunt cele din februarie si martie 2018 si cel din decada III a lunii noiembrie 2018, dar cel din noiembrie 2018 a fost mai din scurt asa si mai de scurta durata. De atunci au mai fost ierni cu strat de zapada , dar nimic memorabil .

Intre-timp, vad ca la Bucuresti deja a scazut temperatura la +1 grad C si a inceput ploaia sa se transforme in lapovita si ninsoare. Primii fulgi de nea din capitala din sezonul 2025-2026.

Heimr fellr, allt dó'
Sólin kólnar, Nótt varir.

Sus

MesajScris: Joi Dec 25, 2025 12:10 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

La Bumbesti nu va fi mai nimic, poate un strat de 5-10 cm super apos.
Localitatea Godeanu din Mehedinti, aflata la aprox 750 m, este de fiecare data top la zapada pe advectii sudice si chiar estice. Ar fi superba o statie acolo. Daca eram eu manager de proiect la implementarea celor 300 de statii din PNRR, aveam niste statii de statea mâța-n coada si rescriam climatologia si recordurile Romaniei. 10% din statii daca s-ar amplasa in zone cu potential extrem meteo (temperaturi scazute/ridicate, pp, strat de zapada, foehn, vant), am rescrie manualele de geografie de la scoala. Restul de 90% sa le puna pe camp, in Baragan, din partea mea, nu imi pasa. Dar la anm este o obtuzitate si un dezinteres total fata de stiinta.

Sus

MesajScris: Joi Dec 25, 2025 12:53 am 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Multe dintre statiile care sunt acum amplasate nu reprezinta localitatile sau zonele specifice. De zone extreme sau interesante, pentru ca avem multe astfel de zone, nu este loc in organigrama lor interna.

Fişiere ataşate:
Ninsoare-acumulată-Pe-ore_Suprafață_NEMS-Auto_20251224T2100%2F20251225T0300.jpg
Ninsoare-acumulată-Pe-ore_Suprafață_NEMS-Auto_20251224T2100%2F20251225T0300.jpg [ 240.84 KiB | Vizualizat de 791 ori ]

Sus

MesajScris: Joi Dec 25, 2025 11:09 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Pana la urma s-a racit mai tare in Oltenia decat era de asteptat iar pana deseara posibil sa se stranga 20-25 cm chiar si pe linia Dunarii.

Fişiere ataşate:
de_model-de-316-1_modezswiss_2025122500_24_7925_294.png
de_model-de-316-1_modezswiss_2025122500_24_7925_294.png [ 284.33 KiB | Vizualizat de 712 ori ]
Sus

MesajScris: Joi Dec 25, 2025 12:06 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Andrei87 scrie:
Pana la urma s-a racit mai tare in Oltenia decat era de asteptat iar pana deseara posibil sa se stranga 20-25 cm chiar si pe linia Dunarii.

Calafatul are cele mai bune sanse. Avea de la ora 07.30 un strat de zapada de 9 cm.

Cred ca de prin 2001-2003 (nu mai tin minte exact anul cand a fost viscol serios in sud-vestul extrem al Munteniei chiar in Ajunul Craciunului) nu a mai avut zona de campie din Oltenia asa strat de zapada proaspat si viscol chiar in Ajun sau in prima zi de Craciun! :D

Heimr fellr, allt dó'

Sus

MesajScris: Joi Dec 25, 2025 3:38 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Iarna abia a inceput, zice GFS. :mrgreen:

Imagine

Sus

MesajScris: Joi Dec 25, 2025 3:46 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

GFS a anticipat si zapada de Craciun din Sud cu 10 zile înainte nu insa si cantitatea! Iar ICOn a fost ok in predictia precipitatiilor chiar si cu 5-7 zile inainte. Pare un ianuarie interesant, iar daca rularile GFS s-ar adeveri, atunci am avea dupa 2017 prima iarna adevarata.

Sus

MesajScris: Vin Dec 26, 2025 12:11 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Saptamana viitoare va fi a VNC-ului, cu fronturi polare maritime calare unul peste altul si ninsori aproape in fiecare zi. De fapt vor incepe chiar de duminica, slabe, ce-i drept. Cumulat pana la sfarsitul saptamanii viitoare se pot strange peste 50 cm in zonele submontane din nord-vestul Orientalilor. Fronturile astea sunt destul de previzibile, deci nu ma astept sa se schimbe dramatic prognoza.

Sus

MesajScris: Sâm Dec 27, 2025 11:28 am 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Maine avem un ciclon bine adancit in estul Europei si un anticiclon putenic in vestul continentului, noi aflandu-ne in zona activa de contact a celor doi colosi. Gradientul baric va fi destul de pronuntat, astfel ca vantul se canalizeaza si se inteteste dinspre Scandinavia spre noi.

In zonele joase si expuse se poate depasi la rafala 75 km/h:

Imagine

Cel putin muntii, versantii cu orientare nordica din Orientali si Meridionali, se vor umple de zapada in urmatoarea perioada. Intr-o saptamana statia Balea va ajunge din urma statia Varful Omu.

Sus

MesajScris: Sâm Dec 27, 2025 12:51 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

steaua scrie:
Maine avem un ciclon bine adancit in estul Europei si un anticiclon putenic in vestul continentului, noi aflandu-ne in zona activa de contact a celor doi colosi. Gradientul baric va fi destul de pronuntat, astfel ca vantul se canalizeaza si se inteteste dinspre Scandinavia spre noi.

In zonele joase si expuse se poate depasi la rafala 75 km/h:

O sa macelareasca stratul de zapada din sudul extrem al Olteniei si din nord-vestul Bulgariei... Dar nu-i problema, ca o sa se astearna alte zapezi din luna ianuarie 2026 .

Heimr fellr, allt dó'

Sus

MesajScris: Sâm Dec 27, 2025 8:13 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Pare ca nu se mai asterne nimic prin sud.

Sus

MesajScris: Sâm Dec 27, 2025 8:50 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

gogulica scrie:
Pare ca nu se mai asterne nimic prin sud.

Nu se asterne, in rularile din aceste zile, pentru ca nu indica niciun anticiclon la nord si nord-est de Romania in urmatoarele saptamani, dar oricand se pot schimba lucrurile astea...

Mai bine sa apara acum uscat in rulari si sa ne trezim cu vreo ninsoare surpriza sau chiar vreun viscol, pe undeva , cu 4-6 zile inainte de eveniment, decat sa patim ce-am avut in unele rulari GFS si ECMWF din ultimele 15 zile (au fost rulari, GFS in special, care puneau 40-60 cm strat de zapada prin unele zone din extracarpatic in decada III din aceasta luna si pana la urma nu s-a materializat nimic din scenariile alea).
Din cate stiu, nici cele doua viscole din ianuarie 2017, nu au fost vazute de modele decat cu cateva zile inainte sa se produca. Cel putin avem o sursa de aer rece, ceea ce este foarte bine.

Heimr fellr, allt dó'

Sus

MesajScris: Dum Dec 28, 2025 9:37 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Din pacate structura cu blocaj groenlandez pare destul de stabila si foarte previzibila. Nu vad cum o sa mai iasa ianuarie sub medie. Undeva la inceputul lunii o sa intram inevitabil pe partea calda a circulatiei si cine stie cand si daca mai iesim din ea.

Intre timp VCN are o perioada glorioasa de iarna si ma bucur ca toate vaile montane se vor umple cu zapada. :mrgreen:

Sus

MesajScris: Dum Dec 28, 2025 10:20 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Ce ultratropicala totusi dupa 2-3 ianuarie...mortii ei de treaba :evil: :evil: :cry: Adevarul e ca prognozele erau prea optimiste pana acum, cu NAO trecand masiv pe pozitiv. Asta e, mai avem in fata un intreg ciclu solar pe minim, in urmatorii 10-15 ani trebuie sa prindem noi o iarna buna. :mrgreen:

Sus

MesajScris: Dum Dec 28, 2025 10:45 am 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

Si daca ar fi sa nu mai avem nici un eveniment important in aceasta iarna, nu imi pare rau. Macar am avut un Craciun alb. Dar eu tot cred ca e devreme ca dupa o luna sa punem cruce iernii

Sent from my iPhone using Tapatalk

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 16661 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 1078, 1079, 1080, 1081, 1082, 1083, 1084 ... 1111  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]