forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Lun Mai 11, 2026 7:47 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 14559 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 961, 962, 963, 964, 965, 966, 967 ... 971  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Starea vremii : Discutii Generale 2
MesajScris: Lun Ian 19, 2026 9:04 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Se duc si la noapte bine in jos temperaturile, dar treptat o sa inceapa sa apara ceata/stratusi in zonele extra-carpatice, vestul Transilvaniei, depresiuni si se incalzeste si in altitudine.

La ora 19 erau deja -13 la aeroportul militar din Campia Turzii si -12 la aeroportul Targu Mures.

O alta zona care nu este monitorizata si care presteaza bine in anumite conditii este cea incercuita. Ora 4, azi-noapte.
In vestul Transilvaniei avem doar statii puse pe dealuri, care evident ca nu au cum sa inregistreze minime foarte scazute.

Imagine

Sus

MesajScris: Mar Ian 20, 2026 2:58 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Nu am incredere in acea interpolare. Meteoradar e un site comercial. Se vad mult mai bine zonele cele mai reci pe Suomi, NOAA-20 si Ecostress. Si nu au fost acolo.

Sus

MesajScris: Mar Ian 20, 2026 8:28 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Aurora boreala vazuta de la Bran noaptea trecuta!
Credit foto: Mircea Catalin
https://postimg.cc/gallery/0xybhxm

Sus

MesajScris: Mar Ian 20, 2026 9:01 am 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Andrei87 scrie:
Nu am incredere in acea interpolare. Meteoradar e un site comercial. Se vad mult mai bine zonele cele mai reci pe Suomi, NOAA-20 si Ecostress. Si nu au fost acolo.

In Meteo&Radar sunt datele ECMWF prelucrate, la care au adaugat orografia. Nu sunt neaparat cele mai bune, dar este un bun indicator. Tine de cat de incredere sunt datele de intrare ale modelului si datele de iesire.

Stiu ce zici. Urmaresc Suomi si alte date satelitare, dar si astea au limitari. Si este normal sa le aiba. Cel putin in rezolutia accesului general.

mircead scrie:

A fost cea mai intensa furtuna de radiatii/protoni din 2003 si pana acum si in top 10 de cand se fac observatii satelitare. S4 din 5. Ceilalti indicatori au fost ceva mai scazuti decat in cazul ultimelor furtuni solare.
Furtuna geomagnetica a atins G4 si Kp 8+. Dar mult timp impactul a avut componenta nordica si am fost la adapostul campului magnetic.

Sus

MesajScris: Mar Ian 20, 2026 2:50 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

mircead scrie:

Si de langa Baia Mare...

@steaua - Copernicus are in plan sa lanseze un satelit cu masurare LST la rezolutie de 50 m. Va fi bomba, dar probabil accesul la datele lor va fi la fel de greoi ca pana acum si procesare necesara cu programe GIS...

Fişiere ataşate:
img_1_1768893951410.jpg
img_1_1768893951410.jpg [ 66.08 KiB | Vizualizat de 483 ori ]
Sus

MesajScris: Mar Ian 20, 2026 4:48 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Andrei87 scrie:
@steaua - Copernicus are in plan sa lanseze un satelit cu masurare LST la rezolutie de 50 m. Va fi bomba, dar probabil accesul la datele lor va fi la fel de greoi ca pana acum si procesare necesara cu programe GIS...

Ar fi super. Deocamdata cele mai bune sunt la 250 m, din cate stiu. Si astea sunt mai mult decat ok.

Terra Modis, Azi, 9:30

Imagine

Imagine

Sus

MesajScris: Mar Ian 20, 2026 5:00 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Este ecostress la 70 m, aster la 90 m si landsat la 100 m. Apoi la 700 m (interpolat la 375) noaa-20 si suomi.

Sus

MesajScris: Mar Ian 20, 2026 5:09 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Cele de sub 100 m bănuiesc că vin în format mai exotic și nu chiar la liber, nu?!

Edit: Vad ca astea de la Modis au 3 rezolutii spatiale: 250 m, 500 m si 1 km, in functie de situatie.
Temperatura la 1 km.

Citat:
MODIS on the Terra satellite offers multiple resolutions: 250 meters (2 bands), 500 meters (5 bands), and 1 kilometer (29 bands), providing global Earth views every 1-2 days for comprehensive environmental monitoring, with different resolutions for different spectral bands capturing detailed land, ocean, and atmospheric data.
Spatial Resolutions Explained
250m: The highest resolution, used for bands capturing visible light (e.g., red and near-infrared) for detailed land surface features.
500m: Medium resolution, covering bands like green, red, blue, and some vegetation/atmospheric bands.
1km (1000m): Lower resolution, used for thermal infrared bands (for temperature) and other bands for atmospheric and oceanographic studies.
Key Features
Spectral Bands: Measures 36 bands from visible to thermal infrared wavelengths.
Temporal Resolution: Views the entire Earth every 1 to 2 days.

Sus

MesajScris: Mie Ian 21, 2026 6:43 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Exact. De aia nu imi bat capul cu ele, plus ca nu sunt daily.
Rezolutiile la modis sunt corecte pe benzile alea, dar pe LST rezolutia nativa e 700m. Cel putin asa am gasit eu. Oricum, sunt sateliti diferiti, Terra, Suomi si NOAA-20.

Maxima respectabila la Ciuc azi de -12,2 grade. Cred ca e cea mai scazuta maxima la nivel national din iarna asta, si probabil si din ultimele cateva ierni.

Sus

MesajScris: Vin Ian 23, 2026 3:42 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Andrei87 scrie:
Sighetu Marmatiei de la 46 cm a ajuns la 15...cred ca e cea mai dramatica scadere de strat pe care am vazut-o, cu temperaturi mai mult negative. Doar ieri parca a trecut de 0.

Acum de la 46 cm la 6 cm :)) Ce naiba s-a intamplat acolo, e greu de inteles...

Sus

MesajScris: Vin Ian 23, 2026 5:14 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Cred ca baietilor le e lene sa mai raporteze stratul, care nu se transmite automat de vreun dispozitiv. Si la Bucuresti a disparut stratul de la statii azi, chiar daca mai e zapada in multe locuri din oras. La mine o sa dispara luni cred.

Sus

MesajScris: Dum Ian 25, 2026 10:58 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

https://www.facebook.com/photo/?fbid=13 ... 0795980239

Imagine

But like spoiled, ungrateful children,
they destroyed the gift I gave."
-- Neptune

Sus

MesajScris: Dum Feb 01, 2026 12:15 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

La stațiile meteo Blaj și Turda încă se mai raportează strat continuu de zăpadă, 2 cm, respectiv 1 cm. Să fie undeva la 5 săptămâni de strat continuu. Deși de la al doilea episod important de ninsoare nu cred că a mai nins pe acolo. Cel puțin nimic important. Ar mai fi stația Câmpeni, dar aici deja este alt registru sau stațiile din depresiuni.

Sus

MesajScris: Dum Feb 01, 2026 4:56 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

S-a dus azi stratul. La amiaz si la Mures am trecut la sub jumatate din suprafata solului cu zapada, dupa ce dimineata inca s-a raportat strat peste jumatate. Practic, am avut 32 de zile cu strat continuu pe sol, intre 1 ianuarie si 1 februarie. Ultimele statii la care s-a topit stratul azi sunt Blaj, Turda si Mures. Foarte tare, ce sa zic. Nu ma asteptam. Dar m-am cam saturat. As vrea sa vina primavara. Cand vad ce maxime sunt azi in nordul Moldovei ma apuca jalea :lol:

Sus

MesajScris: Dum Feb 01, 2026 11:57 pm 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

Ninge frumos, viscolit, cu fulgi mari si in Chitila spre deal. Deja, pe alocuri s-au depus 5-7 cm usor, dar in anumite zone cred ca sunt vreo 10-20 cm pe unde a fost troienita zapada. Daca o tine tot asa constant ori se-nteste, cred ca dimineata o sa fie un strat decent, de cel putin 35-40 cm. Si asta, multumita doar temperaturilor negative (-6C), ca altfel era mult mai greu sa se depuna.
Asta da iarna! Cred ca n-am mai trait asemenea episoade hibernale decat in ianuarie 2012, odata cu acel strat de peste 60 cm in Bucuresti.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 14559 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 961, 962, 963, 964, 965, 966, 967 ... 971  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]