forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Dum Mai 03, 2026 6:07 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 16662 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 1089, 1090, 1091, 1092, 1093, 1094, 1095 ... 1111  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Ian 21, 2026 2:13 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Interesant cum a disparut ninsoarea de maine. Nici la 2 zile nu stim ce si cum.

Sus

Subiectul mesajului: Re: PROGNOZE
MesajScris: Mie Ian 21, 2026 10:42 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

De la succesiune de Siberian dupa Scandinav in prognoze, avem cel putin 2 saptamani parte de o tropicala, care ne va aduce temperaturi pana la 20 de grade in Sud Est. Iarna daca mai revine, poate spre sfarsit de februarie. Daca nu in sezonul urmator.

Sus

MesajScris: Mie Ian 21, 2026 10:55 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

mircead scrie:
De la succesiune de Siberian dupa Scandinav in prognoze, avem cel putin 2 saptamani parte de o tropicala, care ne va aduce temperaturi pana la 20 de grade in Sud Est. Iarna daca mai revine, poate spre sfarsit de februarie. Daca nu in sezonul urmator.

Noroc ca vremea nu da doua parale ruginite pe ce arata modelele la un anumit moment in timp, si nici pe AI-ul lui peste fript...

Sa te uiti pe ele la cum o sa fie vremea, per ansamblu, pentru urmatoarele 5-10 zile , hai sa zicem. Mai merge. Desi si la intervalul de 5-10 zile modelele au facut iarna asta totul PRAF, de la A la Z !

Dar peste 10 zile deja este.... SF. Azi suntem in 21 ianuarie +10 zile ==31 ianuarie. Nu stie nimeni cum o sa fie de la 01 februarie incolo si cum o sa fie luna februarie 2026 per total. E la ghici totul...

Eu m-am lamurit cum sta treaba cu "modelele" --> ne jucam de-a alba-neagra. Daca este scris sa fie frig si/sau viscol in Romania in februarie, atunci o sa fie, indiferent ca arata nu stiu ce model +20 , sau +30 de grade in sud-est... Daca nu, nu.

Pot sa fie si +23 de grade in sud-est in prima decada din februarie si o saptamana mai tarziu sa fie o jumatate de metru de zapada tot acolo....

Heimr fellr, allt dó'
Sólin kólnar, Nótt varir.

Sus

MesajScris: Joi Ian 22, 2026 1:25 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Eu ma asteptam sa avem incalzire brutala dupa 5-6 ianuarie...si ce sa vezi...inca 2 saptamani de iarna brutala. Deci da, orice se poate intampla.

Sus

MesajScris: Joi Ian 22, 2026 8:05 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Ar fi tare o noua sucire a modelelor de la ultra tropicale la vreun siberian. Momentan toate sunt la unison sa inghesuie cele mai calde izoterme din Europa pe zona noastra, la inceput de februarie.
Dar si cand s-o detona bomba asta stratosferica, ceva tot trebuie sa se schimbe. :mrgreen:

Fişiere ataşate:
gfsnh-10-336.png
gfsnh-10-336.png [ 67.95 KiB | Vizualizat de 533 ori ]
Sus

MesajScris: Joi Ian 22, 2026 2:04 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Vad ca are loc o scindare clara a vortexului polar, care cu siguranta va avea efecte. NAO e usor negativ si asa o sa ramana, ceea ce inseamna ca Atlanticul nu va fi chiar foarte activ. AO se negativizeaza serios in urmatoarea saptamana. Ciudat cum noi vom ramane cu restul Europei pe Ultratropicale. Anticipez totusi o jumatate de februarie hibernala.

Sus

MesajScris: Vin Ian 23, 2026 8:26 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Ne raportam prea mult la vortex si asta nu e decat jumatate din imagine.
Acum cand AO se apropie probabil de minimul sezonului (aprox -4 -5) care e aproape de recordul din februarie 2010, Romania e din nou pe partea cea mai calda a circulatiei. De ce? Pentru ca desi in zona cercului polar predomina campurile de presiune ridicata, noi suntem pe o circulatie sud vestica, cu tot cu NAO negativ.

Vedem daca o slabire a vortexului stratosferic ar aduce totusi o reasezare a centrilor barici in emisfera nordica.

Sus

MesajScris: Vin Ian 23, 2026 8:58 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Nu doar ca acest AO negativ aduce primavara la noi, dar nici in centrul si vestul Europei nu va fi mare lucru. Zapada doar pe munti.

Ne-am bucurat de o luna de iarna, mult mai mult decat in ultimii ani. Eu zic ca e ok.

Sus

MesajScris: Vin Ian 23, 2026 9:11 am 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

Da, a fost o perioadă frumoasă a sezonului hibernal. Măcar să iasă soarele și să se mai îndrepte vremea și să ne bucurăm de activități în aer liber.

Sus

MesajScris: Vin Ian 23, 2026 10:24 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Chiar imi lipseste o zi insorita si uscata.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Ian 23, 2026 11:54 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

Mie nu. Soare sa fie din martie incolo.

Inca sper la ceva pentru februarie, ramane de vazut.

Reprize de zapada putina si mult, mult ger uscat, asta a fost iarna 2025-2026 pana acum. Iarna puiutilor de viscol.

In unele zone din Ardeal da, a fost altceva si s-a incadrat 100% in posibilitatile si preferintele de iarna de acolo.

Sus

MesajScris: Vin Ian 23, 2026 11:59 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Iar in cea mai mare parte a Moldovei nu a fost nimic, decat ger uscat. In Sud si nu peste tot, iarna a fost in cele 3 zile de Craciun si apoi 2 saptamani in ianuarie, fara sa fie un strat mare de zapada sau viscol real. Deci mai bine ca in ultimele ierni( cu toate ca in feb 2025 am avut si 50 de cm de zapada), dar mult mai slab ca in perioada 2008-2017.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Ian 23, 2026 12:14 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Slatina nu a mai depasit 5 cm la strat din 2018.

E o iarna mai buna decat ultimele 5, asta e clar, dar in rest nu a fost ce ne-am fi dorit in sud.

Sus

MesajScris: Vin Ian 23, 2026 7:30 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Andrei87 scrie:
Nu doar ca acest AO negativ aduce primavara la noi, dar nici in centrul si vestul Europei nu va fi mare lucru. Zapada doar pe munti.

Ne-am bucurat de o luna de iarna, mult mai mult decat in ultimii ani. Eu zic ca e ok.

Tot raman la parerea mea ca ceva nu se leaga deloc si pute grav in estimarile astea pe termen mai lung (2,3 si 4 saptamani) si ca luna februarie nu va fi o luna de primavara per ansamblu, cum se preconizeaza in estimarile astea care se tot schimba dupa cum bate vantul (estimarea sezoniera ECMWF, care, apropo, estimeaza in urmatoarele 4 saptamani mai mereu dupa cum este vremea afara in saptamana in care se da estimarea :lol: :lol: ; daca este ger afara, estimeaza urmatoarele 4 saptamani ca fiind ger si frig. Daca este cald, atunci estimeaza la fel de cald si-n urmatoarele 4 saptamani.... ) .

De asta si aleg sa ignor ce se arata acum prin modele, pe termen mediu si lung.

La nivel macro totul se reaseaza si se amorseaza pentru niste arctic blasturi de exceptie, pare acum doar o pauza de doua saptamani cu caldura asta.
Numai modelele alea arata doar ultra-tropicale prin Europa, zici ca sunt facute intentionat sa ruleze prost si foarte prost, nu stiu de unde mereu performantele astea slabe din ultimele luni....
Something feels off and very fishy here....

Heimr fellr, allt dó'

Sus

MesajScris: Vin Ian 23, 2026 9:12 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Din jobenul GFS.... -2 C la Focsani, o rulare mai tarziu --> +19 C la Focsani .... "Performanta" bipolara a GFS-lui in anul de gratie 2026....

Imagine

Imagine

Heimr fellr, allt dó'

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 16662 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 1089, 1090, 1091, 1092, 1093, 1094, 1095 ... 1111  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]