forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Mie Mai 20, 2026 3:36 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 133 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Oceanul Pacific de Est
MesajScris: Vin Sep 04, 2009 12:22 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Jimena a lovit ieri Pen Baja..prima data ca uragan de categoria 2-a..a revenit pt cateva ore pe apa..apoi a traversat peninsula ca uragan de categoria 1..scazand la stadiul de furtuna tropicala la revenirea in golful Californiei.in aceasta dimineata Jimena a scazut si mai mult pana la stadiul de depresiune tropicala..ploile au scazut si ele in intensitate iar azi se asteapta ca Jimena sa isi piarda toata convectia si sa se disipeze in maxim 36 ore.

Sus

MesajScris: Mie Sep 09, 2009 11:39 am 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

s-a format si depresiunea tropicala 15E...devenita intr-e timp Linda..care e aproape de stadiul de uragan..stadiu pe care nu il va atinge..

Fişiere ataşate:
Linda-55kt-997mb.jpg
Linda-55kt-997mb.jpg [ 38.57 KiB | Vizualizat de 2898 ori ]
Sus

MesajScris: Joi Sep 10, 2009 11:40 am 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

ee..iata ca m-a luat gura pe dinainte...si Linda s-a intensificat bursc si neasteptat azi noapte..lasand la iveala un ochi..astfel ca a devenit uragan de categoria 1...totusi acel ochi a disparut destul de repede...iar conditiile din calea Lindei se vor deteriora destul de rapid..

Fişiere ataşate:
Linda-70kt-984mb.jpg
Linda-70kt-984mb.jpg [ 34.26 KiB | Vizualizat de 2897 ori ]
Sus

MesajScris: Vin Sep 25, 2009 11:27 am 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

literele M si N din alfabet nu au adus nimic deosebit.au fost 2 furtuni slabe ca intensitate atat Marty..cat si Nora,care s-a format acum 2 zile dar care a avut o viata scurta...de numai 2 zile

Fişiere ataşate:
Nora-50kt-997mb.jpg
Nora-50kt-997mb.jpg [ 28.64 KiB | Vizualizat de 2896 ori ]
Marty-40kt-1001mb.jpg
Marty-40kt-1001mb.jpg [ 26.29 KiB | Vizualizat de 2897 ori ]
Sus

MesajScris: Vin Oct 02, 2009 10:41 am 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Depresiunea tropicala 18E s-a format azi noapte si s-a intensificat rapid in furtuna tropicala Olaf.Aceasta are o mica oportunitate de circa 12 ore de intensificare dupa care conditiile vor deveni nefavorabile,iar ciclonul se va disipa.

Fişiere ataşate:
Olaf.jpg
Olaf.jpg [ 30.1 KiB | Vizualizat de 2896 ori ]
Sus

MesajScris: Vin Oct 16, 2009 12:15 am 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Dupa Olaf a urmat Patricia, o alta furtuna doar pt statistici,insa recent s-a format depresiunea tropicala 20E in curand Rick.Conditiile sunt perfecte pt ca acesta sa devina un uragan memorabil..modelele au un index de intensificare rapida mai mare de 60%..iar unu dintre aceasta il dau cu presiunea sub 900mb in 72 ore..ceea ce ar insemna un nou record pt bazin recordul fiind de 902mb...de urmarit cu mare atentie intensificarea lui Rick...

Fişiere ataşate:
Patricia-50kt-997mb.jpg
Patricia-50kt-997mb.jpg [ 32.89 KiB | Vizualizat de 2897 ori ]
Sus

MesajScris: Vin Oct 16, 2009 12:07 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

cum era de asteptat..rick se intensifica extrem de rapid..probabil ca deja este uragan.Si-a format un zid al ochiului bine definit pe partea stanga..un ochi deocamdata destul de larg...dar sunt abia 12 ore de la formare...este o intensificare exceptionala si va fi in continuare..

Fişiere ataşate:
Rick.jpg
Rick.jpg [ 25.03 KiB | Vizualizat de 2897 ori ]
Sus

MesajScris: Sâm Oct 17, 2009 10:33 am 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

rick a devenit uragan major...si este in continua intensificare...deja pe satelit a aparut un ochi si un zid al ochiului inca nu foarte definite dar in urmatoarele cateva ore acestea se vor stabiliza iar rick isi va continua intensificarea probabil spre categoria 5-a....

Fişiere ataşate:
rick.jpg
rick.jpg [ 41.53 KiB | Vizualizat de 2896 ori ]
Sus

MesajScris: Sâm Oct 17, 2009 12:22 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

rick si-a definit ochiul in aceasta dimineata si urmeaza sa traverseze ape cu temperatura de 30-31 grade si forfecare inexistenta...nimic nu poate sa-l opreasca in drumul sau spre categoria 5....

Fişiere ataşate:
rick.jpg
rick.jpg [ 254.6 KiB | Vizualizat de 2896 ori ]
Sus

MesajScris: Dum Oct 18, 2009 6:34 am 
Neconectat
Admin
Admin

~ Uraganul Rick - furtuna anului 2009 ~

Uraganul Rick a continuat sa se intensifice intr-un mod absolut impresionant , devenind cea mai puternica furtuna de pe Terra in anul 2009 . Daca restrangem comparatia la nivelul Pacificului de Est , este devansat ( pentru moment ) doar de uraganul Linda din 1997 . Pratic de 12 ani incoace aceasta regiune a Pacificului nu a mai cunoscut o furtuna de asemenea anvergura . Desi nu sunt bine informat , eu cred ca dupa uraganul Wilma din 2005 , pe Pamant nu s-a mai vazut o astfel de furtuna . Sper sa nu insel deoarece nu m-am documentat :oops: . A depasit cu mult pragul categoriei a 5-a , iar pe scara Dvorak a atins nivelul 7.7 , aproape de maximul posibil ..... 8O . Are o forma perfect simetrica , iar presiunea la centru cu siguranta a coborat sub 900 mb . Nu este un uragan de mici dimensiuni , iar valoarea oficiala de 906 mb nu prea mi se pare plauzibila . Aceeasi problema cu presiunea ..... Chiar as dori ca NOAA sa organizeze o misiune de vanatoare ! :mrgreen: .
Oricum ultimul raport NHC arata astfel :
Presiunea la centru : 906 mb
Viteza vantului : 180 mph
Viteza rafalelor : 220 mph
Deplasare : VNV , 13 mph

Graficul intensificarii :

Imagine

Cateva imagini satelitare ( pe parcursul evolutiei sale ) :

Imagine

Imagine

Imagine

Si ..... cele mai recente imagini satelitare :

Imagine

Imagine

Imagine

Ce frumos arata in animatie ..... :mrgreen: Pacat ca e putin distorsionata .....

Sus

MesajScris: Dum Oct 18, 2009 12:08 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

asa este...s-a intamplat ceea ce toate modelele au spus inca dinainte sa se formeze..a devenit un monstru cu presiunea probabil sub 900mb...mare pacat pt ca macar in astfel de uragane uriase de dragul stiintei s-ar putea trimite un avion doua..pt masuratori exacte...in fine..recordul cum zice catalyn este detinut de Linda cu 902mb..dar e foarte posibil ca Rick sa fi atins sau chiar sa fi coborat sub aceasta valoare...poate post-sezon sa apara ceva modificari..deocamdata cred ca a atins maximul intensitatii..si valoarea de 906mb ramane oficiala deci al 2-lea uragan din era satelitara pt acest bazin ca forta

Sus

MesajScris: Dum Oct 18, 2009 7:02 pm 
Neconectat
Admin
Admin

Uraganul Rick :

http://www.youtube.com/watch?v=c2D71cx5EHo

Sus

MesajScris: Lun Oct 19, 2009 9:01 am 
Neconectat
Admin
Admin

Uraganul Rick a scazut in intensitate mai repede decat se astepta . Aerul mai uscat din regiune si forfecarea de SV si-au spus cuvantul . Mai mult si temperatura apei este mai scazuta acum ..... Cadranul vestic este aproape complet erodat . Convectia intensa se rezuma doar la nivelul zidului . Astfel Rick apare acum pe satelit ca un uragam mic ( desi nu e chiar asa ) , dupa ce in urma cu 24h arata cu totul altfel . Traiectoria a ramas insa aproape neschimbata . Se indreapta catre Baja .

Imagine

Sus

MesajScris: Mar Oct 20, 2009 5:41 am 
Neconectat
Admin
Admin

Rick este acum in plin proces de disipare ! Nu va mai ajunge in Baja , intrucat va fi preluat de vanturile de SV . Eu in scurt timp il vad ca-si va incepe tranzitia catre furtuna extratropicala . Pentru moment este oficial la categoria 2-a . Eu sunt sceptic de asta ..... Nici circulatia nu se mai observa clar . Mai bine arata Grace indreptandu-se spre Arhipelagul Britanic !

Sus

MesajScris: Mar Oct 20, 2009 10:08 am 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

extratropical la latitudinea aceea nu...:D...dar pe cat de repede s-a intensificat..pe atat de repede a si scazut in intensitate..la aceasta ora a fost retrogradat la stadiul de furtuna tropicala..va lovi Mexicul..insa..fara o prea mare forta..ceea ce e bine..probabil ca au spus multe rugaciuni mexicanii cand au vazut monstrul de acum 2 zile..:P

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 133 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]