dan2013 scrie:
O zi superba astazi

, cu o maxima termica nationala de doar 20 C la Mangalia, si cu maxime de 16--18 C prin Campia Romana.
Inca nu s-au atins +30 C la nivel national, anul acesta 2026.
Sper sa nu se atinga si sa se depaseasca prea curand pragul tropical; pare ca luna ce se desfasoara acum inca mai are, in estimari si-n plan, perioade cu zile racoroase si zile placute.
Nici macar plantele, recoltele de cereale de pe campuri si nici copacii (marea majoritate a lor) nu agreeaza deloc temperaturile alea ce depasesc +30 grade C la umbra, ca in bataia directa a soarelui, cat e ziua de lunga, oricum este mult mai mult de atat.
Mi-as dori perioade cum au fost cele din verile anilor '70, pentru ca nu le-am trait: nici pe cele din anii '70, si nici verile si iernile anilor '80. Hai cu o eruptie exploziva Yellowstone si/sau Campi Flegrei, sau cu 100 de eruptii Hunga Tonga

Hunga Tonga, pe langa alti compusi, a eliberat in stratosfera in jur de 146 teragrame de apa. 1 teragram = 1 trilion de grame sau 10 la puterea a 12-a sau 1.000.000.000.000 sau 10% din apa care se gasea deja in atmosfera. Mi se pare enorm. Si e catalogata ca o eruptie de categoria VEI 5-6.
Circula tot felul de studii si teorii. Daca initial eruptia ar fi provocat o usoara scadere de temperatura de 0.5 - 1 grad, apoi ar fi urmat o crestere si de pe urma careia inca „beneficiem”. Se stie ca apa este cel mai important gaz cu efect de sera.
Un studiu rercent arata ca vulcanul a curatat dupa el metanul eliberat. Cenusa eliberata si amestecata cu apa sarata, cu ajutorul soarelui au produs un efect care a curatat aerul de o parte din metanul eliberat.
Era bine daca de pe urma unei eruptii am avea doar un feedback pozitiv, doar ca efectele care urmeaza vor fi si asupra calitatii aerului, ploi acide, efecte asupra faunei, florei, culturilor etc.