forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Dum Iun 14, 2026 2:10 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 4342 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 290  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Starea vremii pe Glob
MesajScris: Dum Ian 09, 2011 5:55 am 
Neconectat
Admin
Admin

Andrei87 scrie:
De altfel setup-ul asta poate sa fie foarte bine similar cu incheierea iernii la noi.

Sa-mi bag picioarele in ea vreme . Ma baga la psihatrie vremea asta :evil: . Imi vine sa injur mai ceva decat sprintenul :evil: .

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Ian 09, 2011 5:19 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Dupa un an ideal ca 2010, adica si cald si ploios, cred ca urmeaza unul mai slab, vara 2011 s-ar putea sa fie nesatisfacatoare :evil: pentru ca la mine observ ca am furtuni ca la carte doar o data la 4 ani, 2002, 2006, 2010 fiind cele mai bune veri la acest capitol (adaugand unica furtuna din 2004, prea faina sa nu fie luata in seama), iar 2007, 2008 si 2009 the worst ever, cu 2008 in frunte, in 2008 daca nu eram fericit ca am luat licenta si am intrat la masterat cred ca ajungeam si eu la psihiatrie. :lol:

Insa viscolele adevarate imi este clar ca sunt si mai rare de atat, la mine 1991, 1993, 1996 (cand eram prea mic) si 2010, asta este, n-avem ce face decat sa mergem inainte. :evil:

Sus

MesajScris: Dum Ian 09, 2011 5:39 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Eh, dar o vara ca sa aibe furtuni beton nu trebuie neaparat sa fie ploioasa.. :wink:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Ian 09, 2011 6:38 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Logic, nimic nu e batut in cuie si multe pot sa nu aibe legatura, dar am zis la ce ma astept avand in vedere mica statistica pe care am facut-o din 2001 incoace. Doar am ca exemplu vara 2005, foarte ploioasa, dar furtuni ca lumea tot doar una, la fel ca si secetoasa 2003.

Sus

MesajScris: Dum Ian 09, 2011 6:45 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Mi-am stricat si eu limba romana de cand stau in Ardeal. :lol:

Pe mine ma amuza cel mai mult ca pe aici se obisnuieste sa se zica "am fost facuta" sau ceva de genul..."am fost facuta o placinta" insemnand "am facut o placinta" :lol: :lol: :lol:
Parca si sorifin zice in ultima vreme asa "am fost masurata temperatura" = "am masurat temperatura" :lol: :lol: Dintre toate agramaticalitatile din Ardeal, asta e printre cele mai mari. :P

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Ian 09, 2011 6:53 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Ardelenismul incepe sa se simta inca de pe la Caciulata, unde vezi primele case cu peretii in strada, si de la Dambovicioara/Arges unde la o pensiune gazda originara din Rucar zice odata "prajitura cu zmieura" de lesina fratele meu de ras. :lol: Asta vedem mereu in drum spre Sambata cand iesim de pe Valea Oltului, casa cu zidul in sosea si curtea in spate. Taica-miu, ca sa faca misto, a vorbit la telefon cu patroana de la pensiunea din Sambata pe limba ei, adica "Zapada ii? Ii domne, ii destula". :lol:

La Carcotasi castigase o fata din Cluj excursie la Paris, si Huidu ii spune odata "Dar si tu vorbesti cu diftoangele stricate la fel ca bebelusa Ioana?". :lol:

Andrei, sa stii ca inversiunile astea pe care le scrii (ca o greseala frecventa in sud este "care le scrii", gen Tariceanu sau Vanghelie :) ) nu stiam, sunt tari. Eu evit tot timpul sa vorbesc cu perfectul simplu specific Olteniei, gen mancai, mersai, facui, pur si simplu nu-mi place, o ard numai cu am facut, am dus, am mers indiferent de cat timp a trecut de la respectiva actiune. :lol:

Sus

MesajScris: Dum Ian 09, 2011 8:41 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Andrei87 scrie:
Mi-am stricat si eu limba romana de cand stau in Ardeal. :lol:

Pe mine ma amuza cel mai mult ca pe aici se obisnuieste sa se zica "am fost facuta" sau ceva de genul..."am fost facuta o placinta" insemnand "am facut o placinta" :lol: :lol: :lol:
Parca si sorifin zice in ultima vreme asa "am fost masurata temperatura" = "am masurat temperatura" :lol: :lol: Dintre toate agramaticalitatile din Ardeal, asta e printre cele mai mari. :P

eu unu n-am auzit niciodata vorbindu-se astfel,ceilalti de prin ardeal cred ca pot confirma.... 8O 8O 8O .Pe mine nu stiu cand m-ai auzit vorbind asa... 8O 8O 8O ,poate am pus la masurat un a din greseala de tastare...Acuma referitor la agramaticalitati,fiecare zona le are pe ale ei.La fel ma amuz si eu cand merg prin moldova sau oltenia.Intru prin magazine numai sa aud cum se vorbeste...:D.Si nu e vorba aici de agramaticalitati...e vorba de graiuri.Maramuresean,ardelenesc,moldovenesc,oltenesc,banatean...etc.Sa n-ai impresia ca la bucuresti sau la tine in constanta se vorbeste mai corect,doar ca aici e vorba de accent.De accentul dobrogean n-am prea auzit...:D.Cred ca e singura zona fara accent...

Sus

MesajScris: Dum Ian 09, 2011 9:10 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Ok, poate e o vorba specifica Clujului... :)

Dar de accentul muntean ai auzit? :lol: Tocmai, nu exista accent in zonele astea pentru ca se vorbeste cel mai corect. Unii zic totusi ca cel mai corect se vorbeste in zona Brasovului.

Sus

MesajScris: Dum Ian 09, 2011 10:30 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Hai sa nu spunem "corect". Graiul "muntean" a devenit pronuntie oficiala pentru ca aici este capitala. Probabil daca am fi avut capitala la Cluj sau Brasov am fi avut o pronuntie oficiala ardeleneasca. Toate mi se par la fel de corecte, daca e vorba doar de diferente de pronuntie... anumite constructii (gen "am fost facuta") pot fi intr-adevar calificate ca atare...

Sus

MesajScris: Dum Ian 09, 2011 10:35 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

cel mai corect pt ca acolo e capitala..:D la Bucuresti si s-a impus limbajul specific zonei ca limbaj national.Daca aveam o capitala la Iasi probabil ca in timp accentul moldovenesc devenea oficial corect iar noi si cei din sud vorbeam gresit..acelasi lucru cu o capitala la Cluj.Toate aceste chestii de limbaj vin din influentele popoarelor vecine.O-ul acela ardelenesc vine de la a fara accent din limba maghiara,ie-ul moldovenesc care se simte de multe ori si in capitala,in loc de europa multi pronunta ieuropa vine de la e-ul rusesc care se pronunta ie...iar la constanta poate nu ai observat,dar cel putin in zonele rurale exista multe cuvinte specifice zonei cu multi de sh,provenite de la turci,prezenti acolo pana acum aproximativ 100 de ani,insa sunt rar intalnite si aproape iesite din uz,turcii sau bulgarii parasind complet zona dupa revenirea dobrogei la romania,spre deosebire de maghiari care traiesc alaturi de noi sau de rusi si ucraineni care la fel traiesc in moldova,nu neaparat moldova care se afla la noi vb aici si de basarabia...si asa mai departe.Limba academica e pana la urma o conventie...fiecare regiune isi pronunta cuvintele in modul specific regiunii,iar asta nu inseamna o greseala....

Sus

MesajScris: Dum Ian 09, 2011 11:47 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

sorifin scrie:
nu neaparat moldova care se afla la noi vb aici si de basarabia

Basarabia nu e Romania...n-ar trebui sa ne intereseze ce se intampla acolo...

Sus

MesajScris: Lun Ian 10, 2011 8:25 am 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

din pacate gresesti mult.Basarabia e Romania,doar ca niste comunisti acum vreo 70 de ani au tras aiurea o granita.De fapt ei se declara romani si limba vorbita e limba romana.Asta cu moldovenismul e o aiureala neo-comunista.Si pe vimp daca il intrebi ce e iti va spune moldovean..:D,dar roman.Asa e si cu Basarabia...sau cu bucovina de nord...Din pacate nu reusim nici dupa 70 de ani sa stergem acea granita trasata de un nebun probabil cu capul imbuibat de vodka...

Sus

MesajScris: Lun Ian 10, 2011 11:07 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

basarabenii sustin ca ei sunt moldoveni, nu romani...si ca vorbesc moldoveneste, nu romaneste :!:
asa ca , sa ramana sanatosi in tara lor :mrgreen:

Sus

MesajScris: Lun Ian 10, 2011 11:24 am 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Graiul ardelenesc se cam pierde de la Sibiu. Se simt infuentele sudice. In primul an de facultate, cand pronuntam cuvantul "ploua" sau altele, asa ardeleneste, colegii de la Sibiu incepeau sa zambeasca. :) La inceput nu stiam de ce. :lol: A trebuit sa-mi adaptez accentul la cel de aici.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Ian 10, 2011 2:13 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Acum sugerez mutarea discutiei despre dialectele limbii romane in Cafenea. :)

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 4342 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 290  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]