forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Dum Iun 14, 2026 7:42 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 212 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 15  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Iarna 2011-2012
MesajScris: Vin Noi 25, 2011 5:57 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Andrei87 scrie:
Un CFS, asa, de amorul artei...

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine
Imaginile sunt luate de pe site-ul lor, asa ca ar trebui sa se updateze zilnic aici pe forum...

CFS (ver.1) a "virat" progresiv catre o iarna foarte blanda in jumatatea de NE a Europei, inclusiv/ la limita Romania... un semnal destul de clar sustinut pentru decembrie si de versiunea 2, mai conservatoare prin numarul mare de membri.

Sus

MesajScris: Vin Noi 25, 2011 7:32 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

mda...tot la vorba mea au ajuns...eu unul m-am lamurit, iarna blanda, dar se pare ca din pacate ramane si uscata :(

Sus

MesajScris: Vin Noi 25, 2011 10:23 pm 
povesti de popa beat, care au un fundament bazat pe... povesti, nu cred o iota, prognoze sezoniere, sa fim seriosi...

Sus

MesajScris: Vin Noi 25, 2011 11:12 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Aici sunt de acord cu tine...
Sa nu ne pierdem speranta, s-au mai vazut schimbari ale AO sau NAO pe parcursul unui sezon, nu?

Sus

MesajScris: Vin Noi 25, 2011 11:22 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Macar, fata de iarna 2006-2007, cand prognozele au aratat bine la inceput, stim sa nu ne asteptam la mare lucru... orice interval de iarna adevarata va fi o supriza placuta :wink:

Sus

MesajScris: Vin Noi 25, 2011 11:35 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

corect :) iar de frig eu cel putin mi-am luat portia pana acum si n-o sa-mi para rau daca in decembrie vor fi 15 grade...imi va parea rau doar ca nu va ninge...
Apropo, remarc ca ceva s-a schimbat la mine anul asta: nu ma mai intereseaza prea mult sa vad zapada in Cluj, vreau doar sa prind un viscol in sud :lol:

Sus

MesajScris: Sâm Noi 26, 2011 12:29 am 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

pe un alt forum care eu activez , toata lumea de acolo intreaba daca ninge la cluj :D
daca te intereseaza trimit linkul pe PM :lol:

Sus

MesajScris: Sâm Noi 26, 2011 12:42 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Nu ninge, cel putin la mine in Zorilor. :) Iar daca se intampla pe undeva (ceea ce e posibil), cu siguranta e ninsoare slaba grauntoasa, din ceata.

Sus

MesajScris: Sâm Noi 26, 2011 12:42 am 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Ca sa ne lamurim cum sta treaba cu astfel de prognoze, am promis ca voi posta la fiecare sfarsit de luna ce a postat anm-ul, iar de aici se pot procura hartile mai vechi cu estimarile pt noiembrie.Cert e un singur lucru.Dupa un septembrie ratat lamentabil la toate capitolele, a urmat un octombrie la fel.Noiembrie a fost ratat total la precipitatii, iar la temperaturi a sesizat o tendinta totusi.Deci, o prognoza pe trei luni facuta in august, a iesit in proportie de 5, maxim 10%.Iata cum suna cea din octombrie, iar mai jos cum suna cea din august, apoi cea din septembrie, unde disparuse racirea din noiembrie.

in luna noiembrie 2011, regimul termic mediu lunar al aerului va prezenta valori
apropiate de mediile multianuale in majoritatea regiunilor, exceptand centrul, estul si local in
sud-vestul tarii, unde valorile termice vor fi sub normele climatologice. Cantitatile de
precipitatii vor fi apropiate de valorile normale in cea mai mare parte a zonelor, iar in vestul si
centrul tarii, acestea pot depasi mediile multianuale lunare.

in luna septembrie, temperaturile medii lunare ale aerului se vor situa in limite
apropiate de normele climatologice in cea mai mare parte a teritoriului, exceptand sud-estul
unde acestea se pot situa peste mediile multianuale, iar local in centrul tarii, valorile termice
pot fi sub limitele normale. Cantitatile lunare de precipitatii vor fi peste normele climatologice
in vestul si centrul tarii, sub valorile medii multianuale local in est si sud-est, iar in restul
teritoriului, apropiate de valorile normale.
 in luna octombrie, regimul termic mediu lunar al aerului se va situa in limite
apropiate de normele climatologice pe aproape intreg teritoriul, iar in sud-est temperaturile
medii vor fi peste normele climatologice. Cantitatile lunare de precipitatii vor prezenta valori
peste mediile multianuale lunare in majoritatea regiunilor, iar in sud-est acestea vor inregistra
valori apropiate de normele climatologice.
 in luna noiembrie, temperaturile medii lunare ale aerului vor inregistra valori sub
mediile multianuale lunare in nord-vestul, centrul si estul tarii, iar in restul teritoriului acestea
vor fi apropiate de normele climatologice. Cantitatile de precipitatii pot depasi normele
climatologice in majoritatea regiunilor, exceptand sudul tarii, unde acestea se vor situa in
limite apropiate de mediile multianuale lunare.

 in luna noiembrie, regimul termic mediu lunar al aerului se va situa in limite apropiate de normele climatologice la nivelul intregii tari. Cantitatile de precipitatii vor fi apropiate de mediile multianuale lunare in cea mai mare parte a regiunilor, exceptand estul si local in centrul tarii, unde acestea pot depasi normele climatologice.

Despre hartile CFS, trebuie sa caut cum arata prognoza lor pt octombrie si noiembrie.Daca cineva le are, sa le posteze.Nici macar nu are rost sa ne mai uitam pe ele, de comentat.....desene pt copii de clasa 3-a.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Noi 26, 2011 2:49 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

O chestie are un sambure de adevar: toamna rece=iarna blanda; toamna calda= iarna aspra. Doar si iarna 1993-1994 a fost blanda dupa un noiembrie viscolos, singura exceptie a fost 1995-1996 care a tinut-o in proasta din noiembrie pana in aprilie.

De data asta noiembrie rece si uscat va fi urmat de o iarna caldutza si la fel de uscata, worst case scenario nu are mult pana sa se adevereasca. Bag de seama ca nu exista iarna blanda dar bogata in pp ci numai secetoase sunt iernile calde.

Sus

MesajScris: Sâm Noi 26, 2011 3:49 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

In cazul nostru am avut septembrie cald, octombrie rece si noiembrie foarte rece. E de asteptat o iarna calda, asta daca nu cumva natura zice "hei, dar a fost rece din cauza inversiunilor termice, nu v-am trimis mase polare inca...vedeti voi la iarna ce inseamna rece cand pun siberianul pe voi" :D

Neaceasca85 scrie:
Bag de seama ca nu exista iarna blanda dar bogata in pp ci numai secetoase sunt iernile calde.

in principiu cam asa e, si e destul de logic sa fie asa :!:
dar pot sa fie ierni normale termic si foarte bogate in precipitatii, cum a fost in 2009/2010, cand au fost predominant ninsori; tin minte ca am facut un calcul cu stratul de zapada cumulat la Bucuresti Filaret si mi-a dat cam un metru jumate :!:

Sus

MesajScris: Sâm Noi 26, 2011 7:35 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Eu zic ca mai degraba dupa o toamna calda, urmeaza o iarna calda. Vezi 2000 si 2006.
Dupa o luna octombrie rece si un septembrie si noiembrie calde, urmeaza o iarna rece. Vezi 2002, 2009 si 2010.
Dar dupa un septembrie cald, iar octombrie si noiembrie reci, nu prea am gasit un corespondent in anii ce au trecut. Cred ca poate sa urmeze o iarna de orice fel.

Sus

MesajScris: Sâm Noi 26, 2011 10:04 am 
Urmeaza o iarna cum vrea ea, nu cum vrem noi sau cum prognozeaza modelele si meteorologii.
Daca gradul de reusita este de 5-10% in cazul prognozelor sezoniere emise de ANM nu vad de ce CFS ar face exceptie.
Cel mai probabil vom avea parte de variatii, ca in ultimii ani cam asta a fost regula de baza.
Insa e posibil, nu spun ca va fi asa, mini ice age-ul prognozat de fantezistii britanici, cel putin in unele regiuni.
Ca sa putem face o analiza serioasa ar trebui sa avem date concrete din toata Europa si sa vedem unde au nimerit-o si unde au sfeclit-o si in ce proportie locala sau generala.
Rapoartele astea de prognoza sezoniera sau lunara scrise si emise cu mult timp inainte se dovedesc in general doar niste comentarii fara prea multa valoare.
Insa daca urmariti emisiunile, de genul saptamana de vreme, veti vedea ca se nuanteaza, ca se emit diverse pareri si unele se potrivesc.
In rest avem ce critica si il felicit pe sorifin ca pastreaza si face o analiza pe baza de argumente certe fata de estimarile prognozelor lunare sau sezoniere.

Sus

MesajScris: Sâm Noi 26, 2011 10:13 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

ECMWF-ul vad ca tot incearca in ultimele rulari sa realizeze un blocaj la vest de Marea Britanie, dar din pacate nu e sustinut de o ciclogeneza canadiana care sa-l intareasca si sa-l prelungeasca mai mult spre nord. In orice caz, se pare ca inceputul de decembrie va aduce o modificare a circulatiei aerului la nivelul Europei.

Sus

MesajScris: Sâm Noi 26, 2011 11:49 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

De data asta sustinut si de Gem si Ecmwf, dar departe rau de tot..

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 212 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 15  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]