forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Lun Mai 25, 2026 5:04 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 36 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Date meteo si climatice in arhive pe net
MesajScris: Dum Aug 16, 2009 6:34 pm 
Neconectat
Incepator
Incepator

As dori sa stiu daca datele publicate pe http://www.tutiempo.net/clima/ pentru diverse localitati din Romania sunt valide.
Sirurile de date nu sunt complete pentru toate localitatile dar nu stiu in ce masura sunt reale.
Daca stie cineva mai multe detalii, eventual cum au ajuns ca acele date sa fie publicate pe acest site in conditiile in care ANM tine datele sub cheie.

Sus

Subiectul mesajului: Re: Date meteo si climatice in arhive pe net
MesajScris: Joi Aug 20, 2009 8:47 pm 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

datele de pe http://www.tutiempo.net/clima/ sunt din fluxul international de date sinoptice si sunt incomplete. Ele pot fi privite doar orientativ, mai ales ca contin si multe erori (de exemplu in loc 27 grade s-au notat 37 si asa mai departe).
Temperaturile medii si extreme sunt cele obtinute doar din datele disponibile, uneori doar 2-3 pe zi, mai ales in datele mai vechi.
Precipitatiile de multe ori sunt cu mult sub cele reale din 24 de ore, si asta pentru ca sunt obtinute din datele pe 6, 12, sau 18 ore.

un site cu date climatologice zilnice valide si foarte interesante ar fi http://eca.knmi.nl/

Sus

MesajScris: Vin Aug 21, 2009 2:28 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Tot mundomanz ruleaza. :mrgreen:

un site cu date climatologice zilnice valide si foarte interesante ar fi http://eca.knmi.nl/

poti sa-mi dai un link direct catre datele din Constanta din 24 martie 1999, de exemplu? Mi-e mai usor cand imi este pus pe tava si n-am chef sa caut la ora asta. :mrgreen:

Sus

MesajScris: Vin Oct 09, 2009 5:24 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

http://www.tutiempo.net/clima/CONSTANTA ... 154800.htm :mrgreen:

Sus

MesajScris: Vin Oct 09, 2009 5:33 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Ce-a fost atunci?
Chiar, ca mi-ai dat de lucru. Sunt curios cata zapada a cazut in Constanta pe timpul vietii mele. :mrgreen:

Sus

MesajScris: Vin Oct 09, 2009 10:49 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Andrei87 scrie:
Ce-a fost atunci?
Chiar, ca mi-ai dat de lucru. Sunt curios cata zapada a cazut in Constanta pe timpul vietii mele. :mrgreen:

Genul acesta de site-uri sunt foarte periculoase pentru noi. Cand am descoperit www.ogimet.com, am avut 3 zile in care nu se mai intelegea nimeni cu mine. Pur si simplu trebuia sa vad cat a nins si unde si cat de frig a fost in toti anii "speciali" pe care ii stiam eu. Lumea din jur s-a speriat atunci de mine. :mrgreen:

Sus

MesajScris: Vin Oct 09, 2009 11:37 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

De obicei la mine lucrurile stau in felul urmator: descopar un site cu super multa informatie, dar cu prea multa informatie, si asta imi mai scade din entuziasm..citesc la greu prima zi, apoi il las sa zaca intr-un tab in browser cu gandul ca ma apuc sa-l devorez k lumea o data si-o data...dupa vreo 2 saptamani insa nu-mi mai place cum arata deschis si il inchid...

Sus

MesajScris: Sâm Oct 10, 2009 12:33 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Andrei87 scrie:
poti sa-mi dai un link direct catre datele din Constanta din 24 martie 1999, de exemplu

asta era ....

Sus

MesajScris: Joi Dec 29, 2011 8:43 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Andrei87 scrie:
De obicei la mine lucrurile stau in felul urmator: descopar un site cu super multa informatie, dar cu prea multa informatie, si asta imi mai scade din entuziasm..citesc la greu prima zi, apoi il las sa zaca intr-un tab in browser cu gandul ca ma apuc sa-l devorez k lumea o data si-o data...dupa vreo 2 saptamani insa nu-mi mai place cum arata deschis si il inchid...

Apropo de asta... eu cand am descoperit tutiempo.net era sa fac infarct... dar curand mi-am dat seama ca are multe err (cam 30-40 la suta). Nici o grija insa ca am descoperit chichita, si stiu perfect care sunt err si cum sa le corectez... Pana acum am transcris din acel site toti anii din 1981 pana in 1988 Bucuresti statiile INM si Filaret, corectand bineinteles erorile. In Excel... is nebun sau nu? :mrgreen: [am de gand sa scriu tot Bucurestiul plus alte localitati desi sunt constient ca imi va lua toata viata -- app de asta, am calculat ca mi-ar lua cam 90.000 de ani 8O sa transcriu tot ce e in siteul ala...].

Sus

MesajScris: Joi Dec 29, 2011 9:00 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

iti dau eu date complete despre precipitatii, minima si maxima de la bucuresti pana in 2005 daca vrei...

Sus

MesajScris: Joi Dec 29, 2011 10:47 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

is curios cum le corectezi...te bazezi pe ce anume ? esti de la anm ? :)

Sus

MesajScris: Joi Dec 29, 2011 11:25 pm 
Am sa adaug niste chestii referitoare la tutiempo, datele climatice din Oradea au la baza doar datele transmise de aeroport, cu multe lipsuri, ani buni de zile intre orele 10 seara si 5 dimineata nu se transmitea nimic, acum de bine de rau sunt transmise datele preluate de pe Vaisala din dotare.
Sunt ferm convins ca existe diverse erori pe ici, pe colo, insa vorba lui doodoo, chiar si orientativ vorbind iti ofera o vedere de ansamblu asupra mersului vremii intr-o anumita perioada de timp.
De exemplu la precipitatii e pauza totala, aeroporturile netrasmitand cantitatile de precipitatii cazute in cursul unei zile.
Daca printr-o minune am avea la dispozitie toata baza de date a ANM-ului ar fi alta mancare de peste.
Insa tot ca o curiozitate am selecta diverse perioade sau am face diverse statistici pentru o anumita zona sau per aansamblu.
Oricum pentru norocosii care stau in localitatile care transmit date in flux international exista o baza de date impresionanta.
Pentru ceilalti exista doar aeroporturile din localitatile cele mai apropiate iar pt cei ce stau in localitati mici, nici flux, nici nimic, exista doar o solutie, baza de date ANM contra cost si cum e criza iar lumea se gandeste mai mult la papa si la ziua de maine decat la altceva... este foarte clar care sunt prioritatile.

Sus

MesajScris: Vin Dec 30, 2011 1:27 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

daca e la ANM are acces la arhive :)

Sus

MesajScris: Vin Dec 30, 2011 6:36 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Nu sunt de la ANM, insa stiind pe dinafara cum au fost foarte multe zile, am stiut exact cum sa corectez erorile si am observat ca acele err au un fel de model... stiu, e greu de explicat, dar mie imi iese... Adik am vazut CE este gresit in acele tabele... M-ar interesa fff mult daca stie unul dintre voi, la ce data exacta a avut loc celebra furtuna din Iunie 1995 Bucuresti... Stiu sigur ca a fost intr-o Duminica intre ora 10:40-11:05 cam asa... :) Din datele de la tutiempo, nu pot sa imi dau seama, acolo ei nu recunosc nici un fel de intensificari deosebite ale vantului in nici o Duminica de Iunie 95... :(

Sus

MesajScris: Vin Dec 30, 2011 7:21 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Uitati, ca sa nu ma credeti un freak care ghiceste din senin dintr-un site cam gresit, cum a fost vremea, va dau o explicatie mai pluzibila: eu am comparat datele zilnice din caietele pe care le-am scris cu meteo in per. 1997-2000, deci aceste date le-am comparat cu datele zilnice tutiempo, si mi-a fost usor (logic) sa aflu unde si cu CE au gresit ei... Am observat ca greselile sunt ca un tipar, adik fixe nu variabile, acelasi tip de greseala tot timpul si e valabil la toate statiile din toate perioadele scrise acolo... multumiti?? :mrgreen:

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 36 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]