forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Lun Mai 25, 2026 11:18 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 746 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 50  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Resurse web: pagini interesante
MesajScris: Sâm Mar 24, 2012 7:56 pm 
sorifin scrie:
http://www.spiruharet.ro/anale/geografie/geografie-8.pdf

Cateva lucrari foarte interesante.

Concluziile m-au pus pe ganduri, deci pana la urma cum se face corectia si care sistem e cel mai apropiat de realitate, termometrul clasic in adapost Stevenson sau AWS cu traductor ?
"CONCLUZII
Datele de mai sus ne permit să concluzionăm că între cele două sisteme de
măsurare sunt diferenţe de reacţie la schimbările vremii şi de acomodare cu mediul
prin depăşirea inerţiei.
Într-o astfel de situaţie, pentru a putea utiliza, în condiţii optime, bazele de date
este necesară diferenţierea diferitelor tipuri de măsurători, precum şi date, şi de
calculare şi de aplicare, ale unor corecţii pentru omogenizarea şirurilor de date,
asigurând astfel comparabilitatea acestora şi depistarea schimbărilor climatice reale. "

Sus

MesajScris: Sâm Mar 24, 2012 8:15 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Am postat acum doi ani la "Studii de caz" despre acest lucru...
Inertia este diferita dar si media. In cazul temperaturii, termometrele AWS inregistreaza in medie valori cu cateva zecimale mai scazute fata de termometrele clasice. > Conform studiului efectuat pe timp de iarna la statia Bucuresti Baneasa.

Sus

MesajScris: Sâm Mar 24, 2012 8:39 pm 
AWS-ANM Baneasa vine uneori cu niste valori de te crucesti, diferente de grade bune fata de surata ei Vaisala de la Otopeni.
Nu stiu cata baza se poate pune pe chestia asta, la media zilnica apar variatii de zecimi de grad.
Era o intreaga circoteca la americani si la statiile lor, unele, la masuratori, amplasamente de toata jena, aproape pe asfalt, la cativa cm de sosea, intre blocuri, ventilatie naturala 0 sau in niste balarii de 1 metru, adaposturi cu jaluzele lipsa, pacat ca nu am retinut linkul, ati fi avut de ce sa va distrati.
Si la noi sunt unele statii meteo ANM ca vai de ele, mai ales alea de pe litoral, CMR Dobrogea, intre blocurile lui Mazare sau ANM Mangalia la cativa metri de huiduma de spital judetean de 10 etaje si cate or mai fi din astea.

Sus

MesajScris: Sâm Mar 24, 2012 9:02 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Toate statiile ar arata la fel precum cea de la Baneasa daca ar fi amplasate in conditii naturale optime si nu langa sosele, intre blocuri sau in mijlocul oraselor.Sau si mai si, cocotate in varful dealurilor.Daca am studia atenti am vedea ca o gramada de statii anm sunt pe varfuri de dealuri si n-au nicio legatura cu ce se intampla jos, pe vai.Totusi oamenii nu stau in varful dealului.E ok sa ai 1-2 statii pe regiune in zona deluroasa, dar nu asa.Amplasamentul statiilor anm-ului este de toata jena.Nu e Baneasa singura cu astfel de diferente, pe ea o remarcam pt ca se afla in circuitul international.Sunt si altele.Exemplu, Bacau.Cum s-a schimbat pozitia, hop si mari modificari la minime.

Sus

MesajScris: Sâm Mar 24, 2012 9:44 pm 
S-o fi dereglat traductorul de la AWS din cauza mutatului... :D
E clara o singura chestie, la statiile meteo ANM nu sunt impatimiti ca noi de tot ce misca in meteorologie ca altfel ar face comparatii, se zicea ca adapostul Stevenson retine caldura si nu e atat de eficient ca ala de la traductorul AWS, ca ala e in aer liber, adica in adapost tip multi-farfurioare.
Noaptea poti scoate un termometru clasic in aer liber si daca nu pusca ca ala de la traductor inseamna ca undeva e un bai, mai ales daca sunt diferente notabile.
Cred ca numai noi ne batem capul cu asa ceva, pe aia de la ANM ii doare in basca de asta, timpul trece, leafa merge, chiar daca e de 2 lei.

Sus

MesajScris: Dum Mar 25, 2012 2:32 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Am o vaga impresie ca si daca leafa n-ar fi de 2 lei la fel ar sta treaba.

Sus

MesajScris: Dum Mar 25, 2012 9:32 am 
De cand am termometrul asta cu mercur verific periodic diferentele dintre el si senzorii traductori, nu am constatat pana acum diferente mai mari de 1 grad in acelasi perimetru si aceleasi conditii de masurare.
Din pacate a trecut iarna ca ne-am fi dumirit mai bine cum sta treaba.
Suspectez de foul play senzorul Vaisalei de la aeroport de la noi, de foarte multe ori diferentele sunt de 2 sau chiar 3 grade fata de Vaisala ANM, nu e normal pe o suprafata de 800 de metri, la aceeasi altitudine, aceeasi configuratie a terenului.
Practic daca iau in considerare doar datele de la aeroport diferentele la media zilnica sunt foarte mici fata de ANM dar in general sunt in jos, adica mai mereu cate o zecime, doua, trei e in minus la aeroport insa la media lunara diferenta e de maxim 0,3 grade.
Eu as merge la ANM in tarcul de masurare cu Vaiasala, senzor digital independent si termometrul clasic cu mercur, in adapost si in afara acestuia, mai ales noaptea cand insolatia este inexistenta.
Compar cele 4 date provenite de la senzorii traductori si termometrele clasice, mai ales in situatia cand apar diferente mai mari de 1 grad.

Sus

MesajScris: Dum Mar 25, 2012 10:14 am 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Si la Sibiu, diferenta in jos la medie pt aeroport e de sub 0,5°C/luna. Apar diferente la minime, maxime si medii. Si azi la aeroport au fost 2°C la rapoartele orare, in timp ce la ANM 4°C. Cu toate ca nici statia aeroportuara nu e in conditii 100% naturale, dar si asa datele sunt mult mai corecte acolo. Statia ANM e si foarte indepartata de oras incat conditiile curente sunt altele.

Urmatorul fragment e extras din descrierea statiei:
"Condiţiile climatice la staţie sunt reprezentative la microscara alfa (vecinătatea de până la 2 km) şi relativ reprezentative la mezoscara gamma (vecinătatea până la 20 km)."

Ce sunt aceste scari de reprezentativitate? Sa inteleg ca statia e reprezentativa pana cand incepe efectiv orasul :?: :!:

Sus

MesajScris: Dum Mar 25, 2012 10:44 am 
Probabil se considera microscara o raza de cativa km in jurul orasului, in afara perimetrului locuibil sau activ economic.

Sus

MesajScris: Dum Mar 25, 2012 11:08 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

aseara putin dupa ora 19 am iesit pana la marginea padurii si a orasului si am masurat o temperatura de 9.7c...la aceeasi ora si la anm si la aspar dezmir erau in jur de 13c...

Sus

MesajScris: Mar Apr 03, 2012 10:19 am 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

http://www.rmri.ro/menu.ro.html

Sus

MesajScris: Vin Apr 13, 2012 11:37 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

http://www.bbc.com/future/story/2012041 ... switches/2

Sus

MesajScris: Sâm Apr 14, 2012 9:12 am 
http://roxy-world.ro/meteo1.php

Sus

MesajScris: Sâm Apr 28, 2012 9:18 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

http://www.euroheat-project.org/dwd/index.php

Sus

MesajScris: Sâm Mai 26, 2012 7:22 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Fotografii foarte faine, facute in Romania in general: http://photosharp.ro/fotografii/page/1/

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 746 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 50  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]