Ziua de 8 februarie a inceput cu vreme inchisa, nori stratus si putina ceata. Dimineata au fost in jur de 6-7 grade C, iar vantul a suflat slab. Treptat cerul s-a degajat, devenind variabil. In cursul zilei au fost nori altocumulus si stratocumulus, din cate mi-am putut da seama. Am observat ca, relativ brusc, s-a intensificat convectia, norii fiind organizati asa, in bancuri mari. Desi pareau subtiri, vaza acestor nori slab conturati, era intunecata, iar varful albicios. Nu erau nori densi, asa cum apar vara, insa mi-am dat totusi seama ca vor fi conditii de ploaie spre seara.
Mai tarziu, cerul parea ca se acopera de nori altostratus si altocumulus, iar la distanta, in N- NE se vedeau nori cumulus convectivi oarecum izolati. Sistemul noros vedea din V- NV, iar norii asemantori cu altostratus erau de fapt cumulonimbus. Cei mai dezvoltati nori erau in S-V, insa nu cred ca au fost descarcari electrice, nu am auzit nici un tunet, nimic. Intre timp a inceput sa ploua marunt si des, iar cand am iesit afara pentru niste cumparaturi, ploaia s-a mai intensificat. Am mers pe ploaie, desi incepuse si vantul sa sufle ceva mai tare si sa fie mai frig. Ma interesau norii, deoarece stiam ca sunt de tip cumulonimbus si era de asteptat sa apara fenomene interesante. Nuanta norilor era gri- roscata, iar cerul era variabil in N-E, unde norii erau oarecum bleumarini. Presupun ca a plouat torential in V- NV Bucurestiului, deoarece acolo nori pareau a fi cei mai grosi. Ma asteptam oricand la descarcari electrice, insa nu am vazut sau auzit nimic
A plouat aproximativ 15 minute, dupa care cerul a devenit variabil, mai mult senin in V-SV. Desi ma cam udase ploaia si-mi era cam racoare dar am astept deoarece ma gandeam ca vor aparea nori frumosi si chiar un curcubeu. Incepuse sa iasa soarele si norii deveneau inr-adevar tot mai frumosi.
Curcubeu nu am vazut, insa am putut sa ma bucur si sa fotografiez nori mammatus destul de bine dezvoltati.
Norii cumulonimbus mammatus sunt in fotografiile de mai jos !