Cum iarna asta nu pare sa fie in stare sa ne aduca un astfel de fenomen, am mai scormonit in arhiva amintirilor mele si am gasit viscolul din 11-12 ianuarie 2003, ultima iarna adevarata care a fost la noi.
Ziua de 11 ianuarie a debutat cu cer innorat, fara vant si cu o maxima de 0 grade (Bucuresti). Depresiunea mediteraneana a inceput sa-si faca simtita prezenta, pe seara. Undeva in jurul orelor 18-20, vantul a inceput sa se intensifice si au cazut primii fulgi. A urmat o scurta perioada de pauza, in care doar vantul sufla moderat, ninsoarea reincepand in forta in jurul orei 23. Am urmarit viscolul acela pana pe la ora 2 noaptea, cand imi inghetasera picioarele si a trebuit sa intru in casa. Intensitatea maxima a furtunii a fost spre dimineata ( eram treaz de la 5:30, evident), cand, dupa spusele doamnei Romica Jurca, vantul sufla la rafala cu 60-70 km/h, iar ninsoarea era abundenta. Temperatura spre dimineata a fost in jurul valorii de -7 C. Viscolul a incetat treptat, pana spre pranz, dupa ce a asternut un strat in jur de 25 cm de zapada, in zonele troienite fiind evident mai mare. A fost unul dintre putinele viscole prognozate perfect de ANM. Uneori le mai iese si lor.
Am atasat aici o imagine satelitara si o harta sinoptica, pentru ziua respectiva.