Din punct de vedere statistic/istoric , majoritatea covarsitoare a anilor cu septembrie sau octombrie foarte calde , au beneficiat ulterior de o iarna destul de serioasa . De asemenea , multe dintre iernile severe romanesti s-au produs pe un ENSO neutru si conform ultimelor evolutii pe parcursul acestei ierni vom avea ENSO neutru , la care mai adaugam si usoara slabire a jetului subpolar ca efect al restrangerii calotei glaciare ( blocajele rusesti si scandinavice teoretic vor fi sparte mai greu de ciclogeneza atlantica , deci sanse pentru noi sa mai primim cate o ultrapolara

) . Cu acest octombrie deja vom fi la a 6-a luna foarte calda consecutiva si in ipoteza in care am avea un remake 2006-2007 , am fi cu un sir de 10 luni foarte calde consecutive

. Totusi eu sunt de parere ca vremea nu functioneaza ca la ruleta , unde dupa 6 bile rosii consecutive probabilitatea de aparitie a bile rosii este aceeasi tot 50% . Pentru ca nu s-a produs ceva exceptional , o incalzire de anvergura la nivel de emisfera nordica , eu cred ca atmosfera ca cauta un echilibru si pentru zona noastra si astfel probabilitatea sa avem inca 4 luni calde si fara iarna este mult mai mica de 50% . Sigur ca vremea ne poate surprinde intotdeuna , nu este exclus sa se intemple asta , dar dupa parerea mea sansele sunt mici de tot . Asadar , in sirul urmatoarelor 4 luni , eu as miza pe 2 dintre ele usor mai calde si alte 2 reci sau cel mult normale .