Roberta scrie:
Interesant acest comentariu, ma intreb insa cum stam cu jetul polar in conditiile refacerii rapide a maselor de gheata.
E adevarat ca masele de gheata incep sa se refaca rapid din luna octombrie , insa rata de refacere nu este substantial mai mare decat cea dintr-un an fara anomalie , astfel incat pana in jurul solstitiului de iarna inca vom mai avea anomalie in ceea ce prioveste extinderea ghetii arctice ( desigur anomalia se va reduce treptat ) . Asa s-a intamplat in toti anii similari lui 2012 , cel mai reprezentativ fiind 2007 . Acum insa am doborat recordul si personal nu cred intr-o refacere mai rapida decat in 2007 , iar in conditiile astea gradientii de geopotential in zona arctica / Groenlanda , vor fi in continuare ceva mai slabi decat normal pentru perioada anului , ceea ce ar facilita formarea si extinderea blocajelor in ultima parte a toamnei si la debutul iernii in N si NE Europei , cu posibilitatea de a ajunge si la noi cate ceva , de asta eu ma gandesc ca perioada noiembrie / decembrie ar putea fi usor mai rece .....
Daca NAO va fi pozitiv asa cum se astepata expertii , un posibil decembrie rece si cu blocaje in N si NE Europei ar fi pur si simplu perfect , pentru ca ar tine asaltul atlantic ceva mai departe de noi , chiar cu posibilitatea unor scurte intervale ultrapolare intercalate intre invaziile oceanice .