forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Dum Iun 14, 2026 10:19 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 409 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 28  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Cum va fi iarna 2012-2013?
MesajScris: Mie Oct 17, 2012 6:22 pm 
Andrei87 scrie:
Roberta scrie:
Deci efectele de feed-back din sezonul rece chiar daca ar fi mai puternice si am crede ca ajungem la racire...s-ar putea sa avem efectul contrar.

Pai nu ziceai invers pana acum?

Cred ca am raspuns mai inainte, ierni mai reci dar gheturi polare in retragere de la un sezon la altul. Pana la colaps, daca nu intervine ceva din partea Soarelui sau a vulcanilor...

Sus

Subiectul mesajului: Re:
MesajScris: Mie Oct 17, 2012 9:57 pm 
Neaceasca85 scrie:
Nu vom mai avea o iarna polara ci una tropicala cu maxime de 20*C?

Asta abia cand calota polara va fi vlaguita, insa atunci (admitand ca toti ceilalti factori nu ar avea schimbari majore Soare, vulcanism, poluare,etc.) abia atunci va avea loc o "resetare naturala" a sistemului climatic, gheturile s-ar reextinde.
Putem asemana pulsatia ghetarilor extensie-regresie precum cursa unui piston.
Cu cat cursa este mai mare intr-un singur an calendaristic, cu atat gheata are un bun potential de autodistrugere.
O cursa mica, potential de crestere.
Am incercat sa explic anterior mecanismul. Desigur, sunt multi factori ce pot amplifica sau diminua efectul, insa este doar o alta fateta a efectelor si a cumularii efectelor de feed-back.

Sus

MesajScris: Mie Oct 17, 2012 11:56 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Oare in iernile cele mai dure din istorie cata gheata am avut la pol prin septembrie-octombrie? Asta e intrebarea.

Sus

MesajScris: Joi Oct 18, 2012 3:21 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Tot ceea ce sper e sa nu fim in dominatie anticiclonica de toata jena asa cum am fost in vara :)

Sus

MesajScris: Joi Oct 18, 2012 4:07 pm 
Andrei87 scrie:
Oare in iernile cele mai dure din istorie cata gheata am avut la pol prin septembrie-octombrie? Asta e intrebarea.

Iata un exemplu:
In 1983 in ziua 255 a fost un minim al ghetii de 5,406 mil. km patrati.
In 1984 in ziua 263 a fost un minim al ghetii de 4,705 mil. km patrati
In 1985 in ziua 255 a fost un minim al ghetii de 5,007 mil. km patrati
In 1986 in ziua 249 a fost un minim al ghetii de 5,381 mil. km patrati
Sursa:http://arctic.atmos.uiuc.edu/cryosphere/arctic.sea.ice.interactive.html
(se pot debifa anii ce nu ne intereseaza si raman graficele de studiat)
Concluzia e clara:In 1984 am avut un deficit de 701 000 km patrati(!!!) fata de anul precedent.
Apoi a urmat o iarna grea si gheata a crescut doi ani consecutiv. Deci iata un exemplu clar de iarna grea aparuta dupa o retragere a gheturilor in vara premergatoare. Desigur, aici e vorba de iarna grea la nivel global, nu neaparat in Romania, dar din cate stiu si la noi au fost probleme.
In 2011 in ziua 254 a fost un minim al ghetii de 2,925 mil. km patrati
In 2012 in ziua 260 a fost un minim al ghetii de 2,237 mil. km patrati
Deci un deficit de 688 000 km patrati.(enorm)
Totusi remarcam ca intre minimul din 1984 si cel din 2011 avem o diferenta de 1,78 mil. km patrati. Deci marea libera de gheata a fost acum mult mai mare si implicit mai aproape de pol decat oricand. Ce va fi, vom vedea.
Desigur, pot fi ierni deosebite si din cauza vulcanilor (cea de dupa Pinatubo) dar se pare ca iarna de prin '85 a fost din cauza deficitului mare al ghetii.
Repet: aseara la B1 pe banda neagra "meteorologii avertizeaza:urmeaza o iarna crunta"

Sus

MesajScris: Joi Oct 18, 2012 6:15 pm 
Iarna crunta in ce sens ?!
Geruri polare prelungite, cantitati mari de zapada ?!
Nu m-as lua chiar dupa toate scenariile de lunga durata.

Sus

MesajScris: Joi Oct 18, 2012 7:33 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Eu nu cred in teoria deficitului de gheata de la pol si iarna grea de aici. Chiar daca, sa spunem ca exista o legatura stransa intre oscilatia arctica/ciclogeneza din preajma Cercului Polar, eventualele blocaje ce pot sa apara la nivel emisferic, nu garanteaza iarna in sud estul Europei, noi fiind dependenti tot timpul de pozitia blocajului. Putem foarte bine sa ne tot bronzam in ianuarie, pe AO si NAO puternic negative si pe o succesiune de blocaje omega formate la vest de UK sau blocaje groenlandeze, care nu aduc decat dorsale tropicale aici. Mi se pare foarte greu de corelat, iarna la paralela 45 cu deficitul de gheata de la paralela 90.

Sus

MesajScris: Joi Oct 18, 2012 8:14 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Daca stam sa ne gandim mai bine, gogulica are perfecta dreptate :)

Sus

MesajScris: Joi Oct 18, 2012 8:15 pm 
Referirile sunt climatice la nivel global, ceea ce se intampla la noi poate diferi mult, nimic de zis.
Oricum ar fi, situatia gheturilor arctice are o puternica influenta asupra climei daca nu globale, cel putin la scara emisferica.
Dar poate ca in astfel de situatii blocajele sunt favorabite iernilor aspre la noi.
Nu s-a specificat ce inseamna "iarna crunta" dar ne putem gandi la cele mai severe ierni poate din ultima suta de ani.
Oricum, daca as dirija eu clima as pune ierni blande cel putin la noi.
Nu am facut decat sa arat situatia deosebita in care ne aflam acum in prag de iarna, macar sa stim la ce ne-am putea astepta.

Sus

MesajScris: Joi Oct 18, 2012 8:33 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Roberta scrie:
Oricum ar fi, situatia gheturilor arctice are o puternica influenta asupra climei daca nu globale, cel putin la scara emisferica.

Acest lucru nu il contesta nimeni. Este clar, ca practic inlocuirea de platforma continentala, reprezentata de gheata, cu o suprafata oceanica, va influenta enorm circulatia maselor de aer din acea zona si de aici telecomunicatii existand pana spre ecuator. Dar este greu, in tot acest amalgam, sa gasim, o legatura clara cu iarna din zona de est a Europei, sau a Europei cu totul.

Sus

MesajScris: Joi Oct 18, 2012 8:39 pm 
O iarna crunta s-ar putea traduce prin 2-3 episoade prelungite de genul inceput de februarie de anu asta. Aia chiar ar fi ceva, de la incalzirea globala, aia dusa la paroxism prostesc de unii, la racirea globala, cu sau fara influente umane.
Atunci sa te tii, dupa seceta prelungita mai ger, pana la calendele grecesti, ne lipseste.
Sa vedeti ce scumpiri si saracie si mai crunta ne va bate la poarta !

Sus

MesajScris: Joi Oct 18, 2012 10:06 pm 
gogulica scrie:
Roberta scrie:

Acest lucru nu il contesta nimeni. Este clar, ca practic inlocuirea de platforma continentala, reprezentata de gheata, cu o suprafata oceanica, va influenta enorm circulatia maselor de aer din acea zona si de aici telecomunicatii existand pana spre ecuator. Dar este greu, in tot acest amalgam, sa gasim, o legatura clara cu iarna din zona de est a Europei, sau a Europei cu totul.

Din diverse articole ce am citit se pare ca tocmai Europa va fi in vizor.
Prefer sa ma opresc aici, ar mai fi inca multe de zis.

Sus

MesajScris: Joi Oct 18, 2012 10:11 pm 
eugenraduoradea scrie:
O iarna crunta s-ar putea traduce prin 2-3 episoade prelungite de genul inceput de februarie de anu asta. Aia chiar ar fi ceva, de la incalzirea globala, aia dusa la paroxism prostesc de unii, la racirea globala, cu sau fara influente umane.
Atunci sa te tii, dupa seceta prelungita mai ger, pana la calendele grecesti, ne lipseste.

Daca vom sta cu mainile in san, da.
Dar poate avem un as in maneca. Romania poate profita mult in acest sumbru context.
Dar va trebui sa ne miscam repede.

Sus

MesajScris: Joi Oct 18, 2012 10:25 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Tragand concluzii dupa un fapt, 1984, e nestiintific.1985 e doar una din iernile adevarate ale secolului trecut de pe continent.Altele au mai fost in 1963, 1954, 1952, 1947, 1942, 1932, 1929 etc.Nimeni nu stie cum era Oc.Arctic in acele timpuri.Doar ne dam cu parerea.Poate era gheata si mai putina decat acum.

Sus

MesajScris: Joi Oct 18, 2012 11:07 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Roberta scrie:
eugenraduoradea scrie:

Daca vom sta cu mainile in san, da.
Dar poate avem un as in maneca. Romania poate profita mult in acest sumbru context.
Dar va trebui sa ne miscam repede.

Cum ar putea sa profite? Sa exportam energie foarte scump? Nu prea vad...

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 409 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 28  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]