forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Dum Mai 31, 2026 7:40 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 22468 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 644, 645, 646, 647, 648, 649, 650 ... 1498  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Prognoze
MesajScris: Dum Ian 08, 2012 1:56 pm 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

Cand ma uit la tv si vad ce e prin Europa mor de invidie.Deja incep sa ma resemnez cu gandul ca trebuie sa ma pregatesc pentru vara,dar in acelasi timp sper si ca vom avea o zapada decenta,macar 10cm(la Bucuresti),deoarece suntem la jumatatea iernii si pana acum nimic notabil :(

Sus

MesajScris: Dum Ian 08, 2012 2:06 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Europa? Poate te referi la zonele de munte din Alpi, Tatra, etc... in Europa nu este zapada la ses mai pe nicaieri

Sus

MesajScris: Dum Ian 08, 2012 2:09 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Pai in Europa nu prea e nimic...:D.In afara de o parte a Bulgariei, Macedonia 8O si unele zone din Alpi totul e free.O lipsa a zapezii cum doar in 2000 si 2007 s-a mai vazut.

http://www.natice.noaa.gov/pub/ims/ims_ ... europe.gif

Sus

MesajScris: Dum Ian 08, 2012 2:27 pm 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

Gfs-ul si-a schimbat prognoza bine de tot!!!La aceste schimbari bruste - in prognoza - imi pun intrebari cu privire la profesionalismul unora :D Ma intreb de cate ori vor mai schimba aceste date - in urmatoarele zile?

Sus

MesajScris: Dum Ian 08, 2012 2:27 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

In continuare diferenta mare intre temperatura medie a ansamblului GFS6z (-5...0) si ECMWF0z (-10...-5) intre 15 si 18 ianuarie pentru zona Romaniei. Diferenta inca si mai mare la rularile operationale.

Sus

MesajScris: Dum Ian 08, 2012 2:29 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Dany scrie:
La aceste schimbari bruste - in prognoza - imi pun intrebari cu privire la profesionalismul unora :D Ma intreb de cate ori vor mai schimba aceste date - in urmatoarele zile?

Trebuie sa intelegi ca un model nu este butonat din spate de oameni la fiecare run, ci ruleaza practic automat implementand scheme si algoritmi dezvoltati si testati de-a lungul a luni si ani de zile... fluctuatiile sunt normale, mai ales la sezonul de iarna in care instabilitatea baroclina a curgerii reduce drastic predictibilitatea. Atunci cand intre mediile ansamblurilor apar diferente, cauzele sunt profunde si demne de investigat, dar nu as putea pune la indoiala "profesionalismul unora" :)

Sus

MesajScris: Dum Ian 08, 2012 2:55 pm 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

Inteleg lucrul asta...dar acesti algoritmi, aceste modele...tot omul le-a conceput....si nu computerele. Computerele - fara om - nu sunt nimic! :) Pana la urma - vorbim tot despre profesionalismul oamenilor. Ce mic e omul...daca nici macar cu 24 de ore inainte de un eveniment meteo -nu poate sa-l prognozeze cu acuratete!!! :) Nu avem raspunsuri la atatea probleme, in atatea domenii...cu computerele noastre super-performante cu tot!Micutul om! :D ..... asta asa ca o paranteza :wink:

Sus

MesajScris: Dum Ian 08, 2012 3:03 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Eu spun ca s-a facut deja mult fata de acum - sa zicem - 10 ani...dar da, este chiar bine ca mai ramane loc de speculatii, altminteri ce s-ar face niste "kibiti" ca noi pe langa modele infailibile :wink:
Oricum de retinut:
starea initiala a modelului = prognoza de acum 12 (6) ore + date noi asimilate de atunci
in general ponderea (forta) termenului a este mai mare decat a termenului b, deci in principiu daca o data difera mult de prognoza t+6/12 va fi etichetata ca suspecta
deci rularile se schimba in timp datorita efectului cumulativ de finete al datelor asimilate... nu sunt sanse ca modelul sa isi schimbe brusc starea initiala de la o rulare la alta
schimbarile apar in timp datorita efectului neliniar al modificarilor mici ale conditiilor initiale

Sus

MesajScris: Dum Ian 08, 2012 3:36 pm 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

da , a fost un foc de paie care a tinut 12h , eu ma uit de obicei pe wunderground si din constatarile mele cam ala a fost procentu in general , si ma refer doar la aspectul general al vremii nu la detalii , ca nu cunosc asa de multe aspecte ca voi referitor la prognoze care sa recunoastim unii din voi sinteti chiar buni :wink:

Sus

MesajScris: Dum Ian 08, 2012 4:07 pm 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

Deci...se va raci vremea saptamana asta sau nu? :)

Sus

MesajScris: Dum Ian 08, 2012 4:08 pm 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

Nu pomeneste nimeni de zapada cazuta la turnu magurele?Am auzit ca ar fii nins cat de cat ok :D

Sus

MesajScris: Dum Ian 08, 2012 4:11 pm 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

s-a discutat si despre acest subiect - cei 5 cm cazuti la Magurele....in urmatorul topic: "discutii generale"

Ultima oară modificat de Dany pe Dum Ian 08, 2012 4:22 pm, modificat 1 dată în total.

Sus

MesajScris: Dum Ian 08, 2012 4:12 pm 
Neconectat
Admin
Admin

Andrei87 scrie:
Parerea mea e ca in secolul 21 si cu niste date de initializare nu tocmai complete ar trebui sa se reuseasca o prognoza corecta. Altfel cum se explica ca cu aceleasi date de initializare diferite modele dau diferite prognoze? (lasand la o parte rezolutia modelelor, care nu conteaza asa mult)
E pe partea de soft/harware problema...

Deci eu zic modelul fizico-matematic > puterea de calcul > datele de initiere.

Depinde cum privim problema .....
Pentru o prognoza reusita , desigur ca fiecare dintre aceste 3 elemente isi are propria importanta , alcatuind un tot unitar .
Fara date de initiere cat mai complete si corecte nu se poate reusi o prognoza precisa pe termen mediu/lung , din simplul motiv ca modelarea numerica este o stiinta exacta , care are de-a face cu calcule , nu cu improvizatii . Este ca si cum am incerca sa rezolvam o problema de fizica/matematica fara date suficiente . La fel ca si elevii care nestiind rezolva o problema , intreaba daca sunt datele suficiente , tot asa si modelele au nevoie de date si date pentru o prognoza cat de cat rezonabila . Tocmai din cauza lipsei /erorilor de masuratoare , modelistii apeleaza la solutia "multitasking" de perturbare a conditiilor initiale pentru optimizarea prognozelor . In conditiile limitarii puterii de calcul , modelistul trebuie sa recurga la un compromis intre modelare si parametrizare . Pe baza acestui compromis , fiecare model are propria schema fizico-matematica , nefiind de mirare de ce exista asa mari diferente intre modele pe acelasi set de date intiale . Daca s-ar modela fiecare fenomen la cea mai buna rezolutie , actualele computere ar termina prognoza pe 24h mult dupa iesirea noastra la pensie :lol: . Teoretic , aproape toate fenomenele meteo ( mai putin tornadele din pacate :( ) pot fi simulate/modelate , cu actualele cunostinte pe care omanirea le dobandeste . Punerea in practica a cunostintelor la scara globala este insa o provocare ce ne depaseste tehnologic deocamdata si anume in privinta puterii de calcul si a datelor de intiere . Cresterea puterii de calcul si progresul tehnicilor de prelevare si integrare a datelor , ar putea permite pe viitor utilizarea unor scheme de calcul care sa aduca prognozele cat mai aproape de realitate . Eu la asta m-am gandit cand am pus acea ordine .....

Sus

MesajScris: Dum Ian 08, 2012 4:27 pm 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

Dany scrie:
Deci...se va raci vremea saptamana asta sau nu? :)

stai ca mai este mult pina atunci :D

Sus

MesajScris: Dum Ian 08, 2012 4:28 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

dany2309 scrie:
Nu pomeneste nimeni de zapada cazuta la turnu magurele?Am auzit ca ar fii nins cat de cat ok :D

S-a pomenit.4 sau 5cm, din care au mai ramas 2 azi-dimineata si probabil nimic acum.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Acest subiect este închis, nu puteţi modifica mesaje sau să scrieţi răspunsuri viitoare.  [ 22468 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 644, 645, 646, 647, 648, 649, 650 ... 1498  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]