Andrei87 scrie:
Parerea mea e ca in secolul 21 si cu niste date de initializare nu tocmai complete ar trebui sa se reuseasca o prognoza corecta. Altfel cum se explica ca cu aceleasi date de initializare diferite modele dau diferite prognoze? (lasand la o parte rezolutia modelelor, care nu conteaza asa mult)
E pe partea de soft/harware problema...
Deci eu zic modelul fizico-matematic > puterea de calcul > datele de initiere.
Depinde cum privim problema .....
Pentru o prognoza reusita , desigur ca fiecare dintre aceste 3 elemente isi are propria importanta , alcatuind un tot unitar .
Fara date de initiere cat mai complete si corecte nu se poate reusi o prognoza precisa pe termen mediu/lung , din simplul motiv ca modelarea numerica este o stiinta exacta , care are de-a face cu calcule , nu cu improvizatii . Este ca si cum am incerca sa rezolvam o problema de fizica/matematica fara date suficiente . La fel ca si elevii care nestiind rezolva o problema , intreaba daca sunt datele suficiente , tot asa si modelele au nevoie de date si date pentru o prognoza cat de cat rezonabila . Tocmai din cauza lipsei /erorilor de masuratoare , modelistii apeleaza la solutia "multitasking" de perturbare a conditiilor initiale pentru optimizarea prognozelor . In conditiile limitarii puterii de calcul , modelistul trebuie sa recurga la un compromis intre modelare si parametrizare . Pe baza acestui compromis , fiecare model are propria schema fizico-matematica , nefiind de mirare de ce exista asa mari diferente intre modele pe acelasi set de date intiale . Daca s-ar modela fiecare fenomen la cea mai buna rezolutie , actualele computere ar termina prognoza pe 24h mult dupa iesirea noastra la pensie

. Teoretic , aproape toate fenomenele meteo ( mai putin tornadele din pacate

) pot fi simulate/modelate , cu actualele cunostinte pe care omanirea le dobandeste . Punerea in practica a cunostintelor la scara globala este insa o provocare ce ne depaseste tehnologic deocamdata si anume in privinta puterii de calcul si a datelor de intiere . Cresterea puterii de calcul si progresul tehnicilor de prelevare si integrare a datelor , ar putea permite pe viitor utilizarea unor scheme de calcul care sa aduca prognozele cat mai aproape de realitate . Eu la asta m-am gandit cand am pus acea ordine .....